香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
Klook同welab老細都係東南亞華橋
果陣根本冇人教無人問,身邊d長輩冇一個試過有人外國嘅公司嚟投資,更加唔會走去問業界果班大鱷。一個乜都唔識,唔知邊度有窿,又無人可以問嘅公司負責人,基本上除咗俾錢搵會計同律師幫手之外根本唔知可以做d乜。我見新加坡都有講座教d初創公司遇到呢d情況點處理,香港……?
好奇個陣你搵乜律師,搞startup agreement既律師唔係普通律師做到。
個律師係我老豆問d做生意嘅uncle介紹,果陣除咗搭上搭咁搵,都唔知可以問邊個
lalamove係大陸做到龍頭wo
10萬好過無,但你要人邊打工邊做就唔好強制要人working hour參加你啲活動湊人數啊
但係以色列又得喎 不過人哋day 1已經aim全世界市場
係咪猶太人種族值真係高啲
而家已經有錢果班友
一定會覺得搞咁多都唔夠炒樓搵得快
人地經歷過咩年代,一個電話摸下貨就賺
而家仲要晒時間聽你9up同mon住成件事
之前0息年代 你同VC講我想專心轉虧為盈先 實畀人屌到仆街
人哋一心諗住rapid growth -> Exit 你同佢講要歎慢板
不過香港個股市都係垃圾嚟 GEM入面千門八將雲集 都唔係認真畀VC exit嘅地方
敗走咗去支那先開始上軌道
真 , 比班老千玩爛晒個場

個時個g老千仲係香港政府活動 力推, cap完一水, 冇野做到出黎, 執左間野,
用第二個公司名, 原班人馬做過
以前SV啲startups請colocation絕對唔係為咗道德責任
第一 如果你做啲好niche好high tech嘅嘢 你個talent pool可能90%+都係喺SV
第二 對一間VC-backed startup嚟講 time to market遠遠緊要過lean 如果人哋快過你去到product market fit 而你就因為慳埋啲婆乸數搞到iteration慢過人 正式係cost a dollar to save pennies
不過非core competence嘅嘢都可以offshore/outsource嘅 唔知樓主係咪咁
"雖然係香港人做出嚟,但要貼上中國製造" 理大快速測試機 香港零資助 深圳政府招手
https://lih.kg/1924010

政府班友識條撚tech咩,呢個project有袁國勇馬化騰endorse政府都可以癲到1蚊都唔比
政府就係想搞依D野迫你送比中國等中國強大
就結果論,大家都無so。大陸玩法完全係睇邊個燒到無子彈先
gogo咪係燒到輸咗嗰間
大陸做start up完全係鬥融資能力
如果證明可行嘅話,即刻一百幾十間copy cat
然後要鬥返幾年,睇吓邊個冇錢
道德責任係咪上左岸既公司做唔係STARTUP去做
倒不如話無贏家,前面燒咗咁多錢,後面係咪加得起價賺返更多?GoGo其他市場應該有賺,但大陸一個市場輸返哂出去。所以我成日覺得講咩市場點大,根本monetise唔到,大伏嚟
因為香港大部分所謂 startup都係一心想呃funding 而唔係真係有心搞
根本大家都明 只係啲細節唔同

由起數碼港到依加 次次都有影無蹤
做生意太多事係無人講無人教。最簡單例子,唔管好啲professional fees,多多錢都唔夠輸。去到傾deal點令件事出錯機會減少、或者有問題點處理,都只可以一邊做一邊學⋯

可以講係,唔好諗住俾錢人賺,人哋就會永遠幫自己。每段關係都有始有終,喺關係好嗰時,學足需要掌握嘅know how,先長做長有
其實連登仔成日想笑鳩人
永遠睇唔到人地成功既一面
屌你係咪唔識字架
都話fresh grad 30k再有自己公司 自己想點返工自己話事
你就一味講人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞