香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
Lm
喺香港的確唔work
但用納稅人錢唔係問題
起條廢橋都貴過晒,唔見香港人點着緊

最大問題係香港人走精面,玩爛系統,呃funding嘅人性本質問題
人哋歐美嗰套系統擺落香港,香港人只會盡力諗點樣用最少effort去呃最多funding,唔會諗長遠成果,start up只會不停爛尾,loop到永遠
咁巴打而家生活點樣
仲有冇咩計劃
新鴻基大約6~7年前話咁咩angel investment plan,叫人上去九龍灣office做pitching,點知上到佢班撚樣先叫你坐大半個鐘頭,愛理不理好似你d時間唔值錢咁,跟住走條肥佬寸柒柒行入嚟話有咩project咁巴閉,未聽完就話 “咁係咪賺得多過我炒樓丫?” 呢條肥佬典型財大氣粗,d人個個怕撚咗佢咁,新鴻基搵呢條友搞angel investment,連最基本嘅尊重都未識,我直接同佢講都係唔洗你哋投資啦。有d嘢係雙向嘅,香港d仆街揸住兩個臭錢以為自己好撚巴閉,要投資可以搵海外,甚至成個project搬去海外都無問題,遇到呢種人,橋都懶得開,收咗佢錢以後日子仲難過。
美國你講緊幾多年前呀?喺個bay住冇屋企俾你免費食住一樣搞唔掂啦。想做founder一係有份工on the side咁做,一係儲到舊錢可以頂到兩三年支出先有得諗
個班old money算鳩數啦,都係個句香港班友當vc係放貴利。人地大陸同美國angel投完之後會有人跟你project,睇下你發展成點要咩資源夾手夾腳一齊做掂個生意。香港個班日鳩日催你幾時可以exit等佢賺幾十倍,下下殺雞取卵。
你交表初審係政府員工, 有老野有女人, 基本上新野全部唔會識的, 一日睇幾十個application 係申請整網站搞下db 或者餐廳整下qr code落單, 你整新野預左佢唔識話唔值錢

過左審就比班老屎忽委員睇, 56k 夠上網既思維為主
不知幾多大陸startup落緊黎 請條友租間office坐就有subsidy
就算間嘢真係有料人地食完你呢浸仲有咩誘因留係到 冇晒外國水 冇support冇industry 貪呢到樓夠貴 茶餐廳服務夠好咩
香港玩angel invest = 倒錢落海
基本上唔係Scam就係抄完當自己野

想當年Kickstarter有個集資項目係智能咖啡機
集資金額去到成百萬美金
但係延期完一次又一次
拖左幾年先有個發佈會扮野
查一查發覺原來係香港出既Project
base in創科園
靠呢個Project仲係香港攞過啲創科既獎項
最後不了了之

後來食過翻尋味
出個Znape磁力充電線又呃幾百萬加紙
後來又延期又話品質未得唔出貨
點知俾人發現市面有得賣,但係就唔出貨
一查個底就發現原來係咖啡機詐騙者個老婆
又係香港政府手上攞過創科獎
之後講左好多次會退錢都係得個吉
我遇過有條友話投資落去如果賺就佢嘅,但如果蝕嘅就當借錢俾我個人,要連本帶利俾番曬佢。 要零風險,輸打贏要嘅就收響銀行,咪撚攞出嚟啦
手按電筒,磁能線,連登仔風扇。
唔係無做過,但未出世就已經比人仿製咗。
最慘好多拎完錢走佬呢
我有個前同事見人工幾正
開價一個月4萬幾5萬,去左返兩個月都無,間公司執左,佢比人拖糧
全世界最唔值錢就係idea同concept
execution同marketing+monetization先係最值錢

就算條橋再普通
你砌得掂點發大佢/賺錢
都好過一味得個吹字

香港人鐘意賺快錢多騙子,邊個夠膽投資。
同意 用啲大白象工程去睇
搞startup既錢真係唔多 只係香港人既走醒面係最致命問題

近少少講返以講 六道仙人件事都係咁 少少錢都呃 仲邊放心比大錢
高質post push
香港人自私到仆街邊個同你share
我話分享資訊可以提高資訊流通度
促進良心循環大家都share多啲野出黎
比人屌空山套白狼
香港窮撚多窮撚視野仲多
加上香港嘅人才去曬讀醫因為secure到個人工
月月穩定出糧邊個同你冒風險
我覺得係香港個產業鏈根本就傾斜係單一產業(i.e. 四大支柱)
加上地緣政治靠賺外匯同以前嘅北水起家
7 8 90年代經濟起飛個個食正條水炒野起家
以前炒野發達嘅思維帶落黎宜家
上一代炒起嘅靠資本錢滾錢享受資本主義紅利
邊個同冒風險
香港無論係教育同相關support都唔夠
前排睇到有人講東亞國家都update曬
營養金字塔
香港仲用緊20年前個套理論
新加坡話係教育可以利用chatgpt
香港仲ban緊
政府做野根本delay 20年
考公務員個班但求穩定,唔做唔錯都唔會理你
最好笑都係hkpc個啲bud 同 tvp funding錢又少,全部都係比啲呃錢嘅黎呃funding
香港講創科真係可以收皮
香港得地產 係故意嘅 睇佢趕走晒啲創新產業去晒大陸就知
天使投資者可以飲杯咖啡就比15萬美金你
咁容易 呢個世界無窮人啦 diu
好少見香港人係丹麥
個邊環境點?
你有冇聽過有startup 做音樂牙刷,厄到funding
點解SF搞得起主要有兩大原因 而香港兩個都欠奉

1. 遠離東岸班old money同regulators 你當係20世紀嘅西部拓荒都得 啲nerds同geeks可以放膽實驗放膽衝(香港個regulatory regime係點㗎? old money多唔多?

2. 頂尖學術機構+產學合作反哺 先有美國政府狂泵水畀UCB嘅實驗室搞軍事研究 搞起咗本地嘅學術圈;再有Stanford嘅alumni大量搞startup 成功咗嘅又出錢出力反哺母校 良性循環成個startup scene越搞越大 (XG研究同UCB比 香港R&D比率同美國比又係笑話 香港嘅產學合作又係得啖笑

人哋angel investors好多都係ex-entrepreneurs 香港本身success stories已經少 同埋香港人濕鳩性格 搵到錢都買磚頭先
一間starfuck 已經解決地方問題
拜登禁咗美國VC投資支那嘅AI firms 唔知包唔包埋XG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞