香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
因為香港多雞棚 ,撚有人投資咩 淘條痴撚線 都可以水d鬼佬籌旗 就知鬼佬多水魚
香港班廢鳩HR同HH根本唔識揀啱公司用嘅人
科技券都真係搞笑,話說早一兩年前申請,本身我哋公司好多年前都搵人寫咗隻Apps用咗300,000 ,兩個平台都有,寫完都係垃圾,咁公司開始搵到錢想搵個間好啲嘅寫過(我地自己都有it 不過係backend手底,api已齊曬,諗住自己都出少少錢再申請科技券加埋舊錢大啲寫好啲,點知科技券嗰邊回覆話覺得兩個平台加埋重新寫過10萬蚊經已夠,我即刻diu左一聲,之後冇再理佢哋,自己放棄咗佢哋個資助算

100,000都寫得到我自己唔使申請啦吓話,仲要兩個平台,識少少IT都知寫出嚟都係垃圾啦
做硬件創新嘅要求只會更高,連services嘢嘅土壤都唔成熟,講經咩DJI唔離開香港點成功
風氣問題 有錢既炒樓唔好
香港咁多老千呃funding 點解要試
18000請到5-7年經senior developer 了

做二房東都可以呃到幾百億
好奇批科技券班人係公務員定其他人
唔知喇,只知係唔識IT嘅蠢人
華人地區
其實資本市場全部公司都係咁玩
鬼唔知咩,香港本身好多叻嘅人
不過留唔留得住
同點解留唔住?

我就唔方便講咁多啦
唔肯輕易比錢佢 = 呢個地方唔適合startup
眼見香港今日仲有人出下event影下相
然後教雞棚訓練班真係可笑
你講中咗句係香港啲有錢人唔係靠創科搵錢,佢哋點解要信你

好奇一問,可唔可以講幾間香港創科係賺錢?以我所知gogovan個創辦人一個percent股份都冇
香港出過咩勁嘅Start up?
星之子
你個”tech”廢姐,
你睇下raise+ 先講啦,大把angel, pre A前既investor 排隊投資
師兄 what fund
香港唔係冇,但個法例跟唔上。如果d startup 向街邊既人做roadshow ,就可以投資間企業好易中crowd funding 同AML,比間銀行知道,就會close左間startup個銀行戶口。
做過好多年fintech 之前打鑼打鼓日撚日講話fintech 點勁點勁之後過咗個風潮而家就周圍講ai 乜ai 物個個都係口水佬實質真係認真做r&d 嘅就無乜,政府又唔support 淨係你做起咗先走嚟滔下你光funding 都係本身班founder 有錢有network 先可以籌到旗靠咩incubator 死咗十世
唔係話唔信你,不過講到自己周圍做嘢歐美都攞過funding好有經驗咁然後而家打份4雞野既工都要上連登問即刻對你講嘅所有嘢都打折你自己如果pitch 過你唔會唔明
Lm
以前研究過政府funding 一睇d 條件就放棄咗浪費時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞