香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
香港其實都有唔少 startup 活動
但唔係太公開
入面既人心態都係想搵水魚既多
香港人亦鐘意收收埋埋唔比人知佢做緊乜
相反大大聲唱通街既就騙子居多
睇落唔算好大創新
但如果你整合得好會唔錯
太多人呃錢
咁你香港冇理由做外地 大陸市場香港人都唔識做啦
大家只想搵快錢, 最好都係雞棚
㩒咗入去,第一個感覺係太空範。最少你都講吓幾位founders有咩往績。同埋香港咁多統一業權嘅舊樓,如果先pitch到啲LOI返嚟,人哋對你個idea成功產品化都會更有信心
其實你屌人唔俾錢
你唔好真係當人有錢就要做水魚先得架
相反有錢佬如誠哥唔係無俾錢
係唔俾錢香港startup啫
人地以色列startup都有投資啦
咁就要問下自己有咩問題啦

首先香港位置好鬼尷尬
中國又唔係 國際又唔係
人地係SF startup成功左市場就會係全美國
咁香港呢?香港成功左想上中國都難
跟本唔同市場唔同文化

反而人地深圳上海都好多投資startup
人地一個省成功就輕易複製到全國
大把錢途啦

第二如果醒既startup根本就直接去外國搵人投資啦
留得係香港果啲既團對叻極有限啦
香港要多d咁既討論
建議連仔加個創業台
然後大家係入面討論idea同互相比意見
3,4月俄烏開戰,佢哋2022年唔再投資 venture
海外啲投資者都一樣個年收曬水
挨到年底就收皮
唔知你係咪真係住緊丹麥啦 你可以睇下丹麥average salary係幾多先
https://www.dst.dk/en/Statistik/laer-om-statistik/gennemsnitsdanskeren
全國人口黎計average salary先得46,972
而家講緊fresh grad仲要自己做老細
唔知點解你覺得30k係賤價
等佢講下係做咩先
如果淨係舊樓果d
建議可以收工
香港就係乜都話start up , 每日幾百個呢d project 話要funding , 又唔了解下個市場需要d咩,有咩對手
真正問題係個市場太細
睇下星之子d project 就知香港夠創新
新加坡果d startup其實係咪確認模式就直接推東南亞或者美國?
我玩果行龍頭新加坡公司都直接做美國,連新加坡市場都唔做
呢樣好重要
其實如果搞startup 係注定失敗,咁就要將失敗過程duration 壓縮

但係香港大都份人都怕失敗
衰過一次連自己都謝埋
做開濕9中資PE, 你講得啱,無咩investors係香港做angel/VC揾到大錢,所以無個良性循環。

大陸一線城市創業園,氣氛已經好過香港十倍
弊在香港真係無國際視野呢
新加坡衰極都英文都好過香港
屋企有嘅人多數只係做俾阿爸阿媽睇
鍾生感覺上已經係認真搞嗰啲 但無奈香港大環境太劣
風氣問題
不如概括下你覺得香港可以點做
我幫你試吓
我呢排睇一個KOL 叫Marc Lou
失敗左足足17次先成功
而家佢間公司差唔多90k美金MRR
一年840萬港紙左右
佢只係30歲
一個人點睇失敗同點樣失敗得快 真係好緊要
原來做唔做得成生意係靠間房
香港有咖啡兄弟馳名國際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞