香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
sorry 呢到係香港
巴打係咪有好多政府人脈?
我都有好多野可以分享,雖然只係一個普通founder(個product都係得幾千人用,完全唔多),玩過好多地方既startup program加留學所以體會比較多
我可以整理得好d send去你email
大把人
香港人搞幾年startup再搵工? 班HR已經唔會理你
再者,大部份人都要返工比家用,家底唔好,有撚計
連生活都成問題,搞咩startup
因為angel方加
冇未來嘅地方只有9 UP
留個靚名
最主要香港班後生比層樓綁死,冇樓既要幾時買樓為目標,有樓既仲慘嗰個月諗緊下個月要比幾多錢供樓,莫講跳出黎搞startup,下一餐食乜都要諗過。come on香港人唔好比層樓綁死。

同埋另一個就係香港人好死板同傳統,成日講咩人生規劃:26歲要搵幾多k,30歲要升到咩位 35歲要有儲到幾多錢如果唔係就係社會垃圾。自己係大陸同外國都留過唔短時間,人地社會固然都有呢啲諗法,但冇一個地方似香港咁極端。
其實都唔太差,好多細公司拎黎扮大野,係有用
香港startup = 3000蚊1個月請幾個intern仔 12000蚊1個月請幾個fg仔

搞創科最基本有國際人脈
EGO kickstarter 坤 鳩左好多錢啦
真cap水
假startup就多
成街支那狗昆錢噃
研究產品走到出國際就得啦
其實Goodnotes 走到去國際
呢種方向得唔得
香港有幾多人屋企有basement 呀
你用電腦唔好阻住老母開報紙鐵兜舖枱呀
咪撚咁離地啦
講經咩
香港啲startup 吹水多過做
PowerPoint 做得靚一靚
到你交功課就三催四請都冇野睇
一係就交吹水文
利申:份工耐唔耐都會睇吓啲startup sell自己
因為香港 startup 大多數都係呃 funding
我係住係丹麥
我公司請fresh graduate非IT都最少40000dkk
IT重要更高
Phd呢d slave都要3萬幾dkk
咁比較得個30000 點都係賤價啦話
個take home真係可能好過超市門口等人比錢個d homeless咁大把
幾年前喺Cyberport
跟個老細自己又唔係tech底,更加唔係咩大行出身,純粹搵到個tech底partner 一齊搞(其實成件嘢係個partner整出嚟,但老細負責9吹件事點改變世界)

pitch又想請條女幫佢pitch,DLLM founder可以咁L hea,咁好啦你搵人投資,我問佢個PowerPoint 駛唔駛俾多D數據,或者有啲roadmap要點賺錢,到pitch個日我先知佢齋講自己產品技術幾好幾好,仆街唔L同人講點賺錢,成個過程仲衰L過喺街賣生鐵鑊

老細平時唔返工,一返工就搞埋啲色水嘢,開會要大家分享呢個星期搵到人地咩產品資訊睇吓可唔可以抄考,都唔L係做自己嘢

屌,其實佢Freeride哂所有人
如果我係老闆一定炒9個冗員,但個冗員係老闆,我唯有炒9我自己

根本收到資助開個舞台俾自己玩

然後隔離嘅公司
淨係諗住邊個行業幫人去中介化 ,
「咦?殯儀無人做呀,咁我做殯儀界嘅OpenRice啦,每經我哋平台match一單我又有錢分」
App又Low-tech,141咁老土嘅Business model
完全展現到大學學到嘅「為咗交FYP(Funding),抄人地上年份FYP 改過D名就再交過」嘅精神

有啲真係有心用愛為電嘅,十幾年前知道佢已經搞緊,但一直自己另外接project 去救自己公司,但長期都唔夠人/錢,到頭來其他地方嘅公司有資源,輕易就過佢頭

結果香港之光繼續係Gogovan
人地唔駛funding
個web design返左去2014咁 真心搞搞佢 啲stock photo衰過midjourney gen
: 已知悉 會成立專責小組跟進 再聯合幾個有關部門先開會研究下
(太多野做了 咪撚搞我啦)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞