香港搞startup幾乎冇angel investor

543 回覆
966 Like 185 Dislike
藍絲cap完
改名cap多次添
班友最叻就係鑽制度漏洞R油水,口號式愛國然後錢同仔女都攞住綠卡
M&A嘅詳細內容唔方便響呢度講,但對方係美國嘅公司,係對方主動聯絡我哋嘅。我最初都擔心係騙案,但對方俾曬資料我哋,我自己上網check又搵朋友幫我響美國果邊check,對方亦好有誠意親自飛嚟香港傾。呢d嘢,我都係第一次遇到,安全起見搵咗會計同律師幫忙睇,尤其d terms佢講明我有嘢要fulfill,我勁驚係局嚟,好彩最終無事, 幾年後件事上咗軌道,我決定賣斷俾對方,錢無大家想像中咁天價 (我又唔係d咩好勁嘅發明,只係件product合對方心意) , 甩咗手夠放個假去旅行休息一下先再重新搵工,已經唔錯。
答咗一輪漏咗冇答你最重要果樣

公司最後係響美國搞,對方有講話最好唔好用香港公司做呢件事
香港連搞startup嗰班都好短視
佢地係為funding舊錢去做project
而唔係為做個project去搵funding

所以只要滿足到評審嘅requirement 就可以
有冇後續唔係重點
收到哂funding啲錢就可以拆棚
外行人我覺得: 你有大劉個仔咪有angel uncle同你飲咖啡 我撚唔信你SF就可以cold call約人sell你個business model都無嘅idea
對面真定假做comp search都會搵到。最怕係好hostile嘅買家,攞咗exclusivity就拖到cash flow好緊嗰時再反價
經過咖啡機單野
邊個敢投資??

香港人自己搞死香港
係香港完全無意思大陸同星加坡都好過香港
熱門前3 post
新加坡可能無大陸好做。因為東南亞無咁大個單一市場。好多人覺得東南亞好景,但其實速度無中國市場快。同埋中國嘅野可以拎去美國再做(真係得,大陸叫做降維打擊),所以東南亞有少少雞肋feel,但當然,佢熱錢多,而的確C端market又唔細嘅....
第一個idea 平凡唔代表商業潛力差,idea平凡一樣可以賺到大錢,係睇你搵唔搵到,執唔執行到
第二如果你個idea 平身係易問客攞到錢,根本唔需要問投資者,點解一定要搵投資者?理據係咩?

你個假設,idea 勁等如有大商業潛力,本身已經有誤差
星加坡係貪佢好多大公司apac hq 係香港班友話唔到事都成日要去星加坡見班大粒咁不如直接搬去星加坡算,入中國市場就分分鐘要整舊新嘢佢d 規舉同需求同全世界都唔同好難話你本身舊野改少少就可以進軍又要攞關系又盛好鬼複雜
磁能線
唔係話SV唔講關係 一樣會講pedigree同network 但係meritocracy嘅成份我諗香港低好多條街 cronyism嘅成份高多幾座山
都仲未講可以融到嘅銀碼同埋之後嘅support
唔知港版YC喺邊度呢(YCombinator 唔好諗咗第二樣)
唔知啊 可能係因為極少unicorn係bootstrap嘅
如果你唔搵investors 即係你100%自己出資/銀行借錢 發展速度慢好多 如果competitors有VC funding 對家燒錢poach你啲人+極速搶market share 你都幾和味
根本好多startup要燒錢。但唯獨香港investors係無sense on燒錢,當然,佢地本身錢唔多,又無乜真係強嘅connections,怕燒唔起。
High tech high 野...
(咁點解DJI 係科大成功左?)
高/連登講左十幾年,不嬲都話HK No IT,你又唔聽
趁後生快啲移民去英美啦
智能水杯 電子錢包
cap水當創科
係外國起碼可以博下 elevator pitch
喺香港創業而唔死嘅不外乎呢兩類人:
1. 背景雄厚
2. 政治宣傳(陳奕希、GoGo Van)
3. 專心呃錢
香港scam多,本地investor比較醒目 而且有錢個啲大多炒賣起家點會咁無私
BUD只係益自己友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞