[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

540 回覆
57 Like 9 Dislike
呢啲天涯機係貪方便嘅啫
而且覺得自己影相無乜技術,唔駛太靚嘅機

不過佢又唔出新一代我先至照換咗部A7r5,唔駛晒咗啲鏡同方便剪相後製
的確好方便,不過其實想換第4代,連拍再快d,而家部第3代連拍速度跟唔上,卡都換咗張lexar 2000x
佢唔出新一代真係
nikon部痴撚線p1000又無1吋sensor
冇辦法啦,大又唔夠三大博物館大,一定要搵啲嘢吸引下遊客
影LED 唯有用live photo 影再搵個啱嘅moment
地方政府做到嘢
擺底條腳毛一陣追po
未咁快到F1喎
去旅行嗰啲都想睇,羨慕有得玩咁多日
難得嘅AL
如果唔係咁啱場車夾到四大假期都睇唔到
5年前去稚內都有食過Vin
間嘢好warm好舒服
重點係宗谷牛好撚好食
vins係幾好食,我去嗰陣成間鋪得我一個,又要坐吧枱,好老尷
DAY7
新一日又出發

都係去返名古屋駅坐東海道新幹線,去東京嘅HIKARI,N700A

其實奧樂蜜C幾好飲,同埋補充下維他命C

是日其中一位主角,最新嘅E8系新幹線,暫時只喺山形新幹線部份班次行駛,陸續淘汰E3系
包括最速達嘅TSUBASA 131,上野通過、大宮後直達福島
同埋佢係由奧山清行設計,重有最高速度提升至300KM/H

暫時未有logo,開住天窗先

GREEN CAR都係2+2座位配置,用綠色做主色

recline都唔錯,同埋都有leg rest

頭枕同E5系嗰d差唔多

左手邊同櫈背都有枱,夠用有突

另一邊有電動recline控制同閱讀燈開關

重有一人一個電源插頭

呢抽係G3編成,今年2月尾先出廠

之後行咗去普通車,用紅色同黃色做主色,同GREEN CAR比係無咗leg rest同recline細d,同埋個位窄d

呢卡特別d有三個輪椅位

當然有行李架,GREEN CAR一樣有

待續
奧山清行設計嘅車真係好靚
無錯
一貫高水準,好過水戶岡嗰隻
繼續E8之行

E8車上WIFI,合理速度,但都係唔太穩定,但好過東海道新幹線嗰個

https://www.youtube.com/watch?v=W9NIB_EEHBE
一個鐘多d到咗福島駅,比平常嘅TSUBASA/YAMABIKO快咗20分鐘

當然嚟得福島駅就要睇埋解結,呢班TSUBASA會繼續去米澤/山形/新莊
後面嘅YAMABIKO會直達終點站仙台

https://youtu.be/v_hDohE3Ckg
https://youtu.be/tSSuYUFRM3g
福島駅一樣有通過線,而HAYABUSA/KOMACHI會全部通過,可以感受320KM/H嘅速度,聽覺同視覺嘅享受

落返大堂,咁大對草鞋,好似淺草寺都有對近似?係咪山形縣/福島縣人特別鍾意整巨人鞋

天花d紫色點點想點

當然有特色嘅立食

又係講到明有機會停駛,強風都幾恐怖

天氣好好嘅福島駅

呢隻兔仔唔知咩來歷

轉頭繼續
喺福島駅附近行多陣兜下圈

在來線嘅閘口,但嗰邊無乜車好影,值得一提嘅係奧羽本線嘅普通列車(福島~新莊)同山形新幹線一樣係用標準軌,所以呢段在來線嘅列車都有標準軌用嘅番台

上車去,都係TSUBASA,今次係E3系L65編成,特別在於佢上返舊版TSUBASA嘅銀色綠色塗裝,其實好型

E3系GREEN CAR,無乜好講,大家見慣見熟

呢d應該係櫻桃?好似精子

40分鐘到咗宇都宮

對面有埋站嘅E5系

https://youtu.be/6ThkhoEDgtA
點少得通過列車,不過宇都宮以南速度上限會降到275KM/H

以前d車站手信同公仔通常都係角落生物,而家就全部都係痴膠花

宇都宮LRT,今次未有機會試

之後過返在來線地頭,今次去日光線月台

駅名標都特別唔同

日光線嘅新車,E131系600番台,已經淘汰哂205系

車內全部long seat

都有車內廁所,一讚

運轉台,都係Ipad時刻表

40分鐘多d到咗終點日光駅

貴賓室,其實幾時會用?

好多遊客嘅日光駅

待續
樓主仲有幾耐先到F1
都要一段時間,起碼重有3日
但之後會有d同F1日本站相關嘅活動嘅
有廁所但維修
到咗日光駅,再出發

世界遺產巴士,都係觀光客專用,所以都係全車爆滿

而日光市內寺廟同神社都被納入UNESCO嘅世界文化遺產,包括日光東照宮、二荒山神社同輪王寺

喺總站落車,先見到祭祀江戶幕府第三代征夷大將軍德川家光嘅靈廟「大猷院」,不過因為要另外收錢,所以無去了

二荒山神社,主祭神係大國主神+佢老婆+佢地個女,統稱為二荒山大神
始建於767年,而到德川家康死後被移葬過嚟並興建東照宮之後,呢度就一直受到幕府下嘅各大名祟敬,直到明治年代先再將東照宮、二荒山神社同輪王寺分返開

咁唔怪得有你喇兔仔

唐銅鳥居,1799年建造,用銅造嘅鳥居,而家係重要文化財同世界文化遺產

然後行返過去東照宮,沿途好多奉獻嘅石燈

多人到痴咗線嘅售票處

售票機,少有可以用IC CARD畀錢,與時並進

今次買咗套票,可以去哂東照宮、藥師堂同寶物館,2400YEN,佢有單買入東照宮嘅飛,但價錢唔記得

門口,成個感覺就係金色同豪華過其他神社,特別係之後嗰日去埋伊勢神宮,落差更強烈
不愧為再次統一日本嘅神君老烏龜

可以租聲音導覽,我就無需要喇

夜d繼續

咁起碼佢有嘅…
繼續金碧輝煌嘅日光東照宮

呢座神社始建於1617年,主要祭祀江戶幕府初代征夷大將軍德川家康,另外都有配祀太閤豐臣秀吉同鎌倉幕府初代將軍源賴朝,而德川家康亦被天皇神格化,賜號「東照大權現」,另外家康個孫家光大規模擴建日光東照宮,同埋自己都葬咗喺爺爺隔離
呢度同時係全國東照宮嘅本社

有個馬廄上面有三隻馬騮嘅樣,代表不見,不聞、不言,有一說源自「非禮勿視,非禮勿聽,非禮勿言」,而emoji入面嘅馬騮遮面、口、耳就係出自呢個典故

重有其他型態嘅馬騮

馬騮御神籤,200YEN一張

鳥居同大門

水屋,由肥前佐賀藩初代藩主鍋島勝茂(直茂個仔)捐錢建造,而家都係重要文化財

陽明門,而家係國寶,東照大權現塊牌係出自後水尾天皇御筆,
同埋有非常多裝飾,金光閃閃
咁先襯得起神君家康統一日本,建立盛世嘅功績?

當然KEA都要打個卡

門上面有條龍,同其他動物雕刻一樣都係守護住神君

眠貓雕刻,位於前去德川家康嘅墓地嘅路上,都係守護住神君,而貓同雀和平共存就象徵住平和之世嘅表現,雖然我個人唔太意會到

奧社參道,207級樓梯

所謂嘅家康遺訓,但而家考證好似係後世人所創作

行到上嚟奧社

奧社寶塔,德川家康嘅真正長眠之所

叶杉,實際樹齡不明,只知喺東照宮建立嗰陣已經存在,姐係起碼有400年歷史

待續
Kea 試坐專員又唔抽個馬騮御神籤

抽個好運嘛

貴賓室係咪俾四季島嘅人用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞