[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

540 回覆
57 Like 9 Dislike
好正,即日來回由名古屋搭到去日光

試埋東武3款唔同特急
本身諗過經磐越西線入會津若松再行會津鐵道嗰邊落日光,但d班次夾唔到
我都Plan過,但我係想由日光去會津
太疏車諗唔掂
DAY8
新一日,都係朝聖日

一起身開電視就見到金仔又射嘢

又返名古屋駅上車,又係快速MIE

因為會行經Third Sector嘅伊勢鐵道,所以要喺車上補錢

見到隔離近鐵嘅雙軌電氣化,難怪JR東海被㩒住嚟砌

個半鐘多d到咗伊勢市駅

前伊勢車輛區,2016年廢止之後成為列車夜晚收車泊過夜嘅地方

因為近鐵都有設站,所以係共同管理站,JR東海管理南側(1~3番線),近鐵管理北側(4~5番線)

昭和風嘅指示牌

最下面嗰句「All images are images」係點解?真心求教

去伊勢神宮外宮同巴士站都喺南口,所以南口會熱鬧d

伊勢市駅嘅南口大堂,係JR東海管理

近鐵反而似寄生喺度

之後出到去咁啱見到去伊勢神宮內宮嘅特急巴士,當然上車
係比較少有嘅掛接巴士ERGA DUO,五十鈴出品,罕見嘅日本製掛接巴士

三重縣嘅應援POKEMON,水水獺嘅巴士,可惜無緣坐到

巴士總站都型d

同時內宮前都係國道23號嘅終點,佢嘅起點係豐橋市

內宮嘅鳥居,而伊勢神宮係全國神社嘅中心同最高級嘅神社
佢主要分開外宮內宮,而內宮嘅主祭神就係天照大神,係日本皇室嘅始祖
同時供奉三神器之一嘅八咫鏡,所以地位特別崇高

另外內宮相傳始建於公元前4年,大約係中國西漢哀帝時期

待續
all images are images我估佢係想講 圖片只供參考
真係睇死人
返工前更新少少繼續伊勢神宮之行

正式進入內宮,先會行過宇治橋,橫跨五十鈴川,被視為由人間進入聖境嘅橋

櫻花已經開緊,btw今年d開花期預計全部炒哂車,無計之前突然凍咗一輪

行過d可以去到五十鈴川側邊,d水真係好清

神樂殿,成個設計同之前嗰日去日光東照宮真係好大分別

內宮嘅正殿,真係好原始嘅設計,真正嘅崇高係唔駛太多嘅裝飾
另外正殿入面唔畀影相同埋咁啱見到有人喺入面進行緊儀式

行完正殿出返去,行到御厩,入面有隻神馬,係由日本皇室送畀神宮嘅
呢隻叫「草新號」,2018年入住

另外重有休息室,畀人休息,重有水提供

離開之前都要影下d櫻花嘅

之後坐返巴士離開內宮,巴士上咗鳥羽水族館嘅塗裝,d櫈都有

待續
你有冇用五十鈴川啲水洗手,我見啲日本人用五十鈴川當手水舍
有呀,我見到d人咁做我又跟
幫手推
特登去埋鳥羽為咗完走參宮線?
唔只喇,之後會講
唔飲山村牛奶?
對奶無特別興趣
伊勢神宮d景點比較失望
除左條什麼老街之外
個夫妻岩又遠得濟, 去到得個睇字, 同埋好似得個沙灘就無野

我有明確目標,去得哂就算
繼續昭和嘅鳥羽駅

樓上有名店街,又係昭和時期咁,一個人都無

JR呢邊嘅駅前,冷冷清清,鋪頭都無乜開

上一層經天橋就可以行去近鐵管理嘅鳥羽駅

近鐵呢邊熱鬧好多

然後又有天橋連接隔離嘅商場,鳥羽一番街

當然有當地應援POKEMON水水獺

對面有個公園,有兩隻銅制海豚

嚟鳥羽嘅最大目的就係佢

重有足湯亭

望出伊勢灣

待續
你好似穿過時光隧道咁返到80年代
已經完成喺鳥羽嘅任務已經即興地搵到下一目的地,反正重有時間

其實鳥羽一番街都係有陣昭和味,起碼呢個街機corner
同埋竟然有電車GO! 2高速篇3000番台

終於覺得肚餓,是但入咗間嘢開餐,雖然本身選擇都唔多

開餐,炸物同燒海鮮set,好似二千幾YEN,唔錯唔錯

味佐々,tabelog 3.27分
https://tabelog.com/mie/A2403/A240302/24005439/

食飽就上車,今次去近鐵嘅鳥羽駅,幾多水水獺
同時見到近鐵喺三重縣嘅優勢,JR東海嗰邊真係.........

近鐵嘅月台,2面4線電氣化

隔離JR東海月台,1面2線(0番線停用)非電化

之後碌上近鐵嘅普通列車

去到五十鈴川會長時間停車待避

先待避特急ISE-SHIMA LINER

重有另一個月台,去名古屋嘅急行,唔少人從我嗰班普通車轉過去

對面方向去賢島嘅普通列車,個塗裝幾靚

35分鐘到咗齋宮駅,一個無人駅

咁無喇喇嚟呢度做乜?待續
味佐々 你同我食同一間同一個set
睇落呢個set最吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞