[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

540 回覆
57 Like 9 Dislike
無喇喇嚟齋宮駅做乜?其實都幾無聊

駅外有d花幾靚,唔知係咩花

齋宮駅之所以叫齋宮,因為附近就係齋宮跡,而齋宮就係齋王所住之地
齋王係指代替天皇伺奉伊勢神宮,出任巫女嘅單身皇族女性
相傳佔地大約137公頃,入面有超過100棟建築

而齋宮跡遠處就係近鐵路軌,襯埋d油菜花個畫面又幾靚

同埋無喇喇嚟呢度都係為咗佢,水水獺渠蓋

目標達成就趕返齋宮駅上車,去賢島嘅普通列車

返到伊勢市,去返JR嗰陣搞少少嘢又過返近鐵地頭

近鐵喺伊勢市駅相對地弱勢d

等車中,先有去名古屋嘅特急VISTA CAR雙層列車,但其實年紀都有返咁上下

重有直通大阪線嘅急行,兩個半鐘到大阪上本町

今日另一重點出場,近鐵嘅觀光特急SHIMAKAZE,50000系電車
一直想試都未有機會,終於得咗
一共只有三抽6輛編成,每日來往大阪、名古屋、京都到賢島

今次坐Premium Seat,可惜搶唔到車頭位,只搶到第三排單人位
recline幾多又幾淋,好難唔舒服嘅

第三排睇住前面都幾好嘅,當然搶到前面就更好

上車先派乘車紀念証同濕紙巾

張櫈全電動控制,重有震動功能,legroom足夠闊,重有legrest

枱有兩張,夠用

頭枕可以上下移動,但太薄喇

窗簾都係電動

基本上係標準配置嘅電源插頭

重有車內案內

待續
我都好想搭しまかぜ呀
去三重縣囉
繼續SHIMAKAZE之旅

重有車內售賣嘅menu,一陣會過去

車廂中間連接位,升高咗的,另外重有行李位同locker,不過就只係用鎖匙,唔似HINOTORI可以用IC CARD解鎖

煙剷無得食,非常非常好

Salon位,最多六個人

另外重有和式同洋式個室,同埋第三編成個和式個室好似係特別唔同的

然後就到CAFE車,可以堂食,分咗上下兩層

d蛋糕好似好正咁,但因為頭先食飽哂所以無買

最後買咗杯SHIMAKAZE SODA同罐曲奇,幾好味

當然都要返去影下車頭大銀幕,重有運轉仕用時刻表

開始日落

點少得你

接近個半鐘返到名古屋,個logo係幾靚嘅

之後又碌咗過新幹線月台嗰邊

又係時候待續
之前去過,但嗰時有JR pass就搭みえ
我有pass都要特登試
我都唔記得係時間就唔到定咩原因冇分別試晒近鐵同JR
去到名古屋駅新幹線月台,又去邊呢?

係過咗嚟涉谷,特登去威廉士車隊嘅fans zone

一入去先見到KOMATSU嘅運泥車模擬器,好難操控

當然有今年威記部車FW46,當然只係demo車

沙展的確係靚仔嘅

重有考反應嘅嘢

最後買咗件TEE,同埋裝佢個app,scan哂全場嘅QR code集齊印仔,就換到一個背囊仔

待續
同一日去完三重再去涉谷?你一日好似用到有36個鐘咁嘅
無咩問題呀,幾好呀
不過一個人可能行得快啲,我同fd去三重淨係內外宮都用咗全日,朝早8點出發下午5點回程
我係好目標為本
你去旅行個kpi 好高

無喎,想去邊咪去邊
去旅行咁最好

去完威記fans store,再四圍行下

就行咗去附近嘅桜丘 さくら坂

d櫻花加埋唔同燈光,係幾靚嘅,不過最大問題係點解條路唔set做行人專用區?

都係櫻花櫻花櫻花同櫻花

之後去返品川駅上車,又係HIKARI 669,又係N700S

買咗個特價便當+八天堂,好正

返到酒店附近,d櫻花都開緊了

咁又完一日
個桜丘 さくら坂靚到咁

都係中意以前d車細細㗎先多埋身睇
而家d車成架van仔咁大
繼續F1 TOKYO FESTIVAL

kea與紅色的跑車

送咗張HONDAM F1 60年嘅貼紙

然後就排隊落去見面會,要預先網上預約組別,GP.7呢個排場,當然係預約唔到喇

結果book到GP.6,嗰朝早喺酒店廁所預約,重有位算好好
本身應該係威廉士兩個車手,但秦仔臨時換咗JACK DOOHAN

入到去已經有堆人喺前排,但我個位都算係咁,不過個天幕滴水

首先出場就係ALPINE車隊嘅後備車手,澳洲人JACK DOOHAN,留返長頭髮靚仔好多
94-98年五屆電單車500cc世界冠軍MICK DOOHAN就係佢爸爸,佢都喺現場睇個仔

主要都係講下後備車手要做咩,同埋講下佢同佢爸爸

大約15分鐘就走嚕

之後就到威廉士車隊嘅車手,美國人LOGAN SARGEANT
個翻譯姨姨好似重興奮過佢

都係講下SUZUKA賽道點揸同佢對SUZUKA賽道嘅印象,但佢上年係DNF嘅,今年就...完到賽

重有人舉埋美國國旗,其實佢都唔少fans

都係大約15分鐘就完,之後開始趕人轉下一組人入嚟,當然要爭取時間影下相
先有F1用嘅Pirelli嘅五色輪胎

重有見過唔少次,1964年HONDA RA271

1989年班列頓B189,Alessandro Nannini用佢贏到當年嘅日本站

重有老舒+法拉利王朝嘅起點,2000年法拉利F2000
其實台前重有部RB20,不過過唔到去影

已經開始多人,無計GP.7咁星光熠熠

待續
咁多F1活動喺東京搞,明明鈴鹿喺三重縣
東京咁多姿多彩
你好勁喎

嗰朝上網預訂

企到咁近台前睇車手訪問

試坐專員kea冇一齊睇訪問嘅

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞