[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

540 回覆
57 Like 9 Dislike
簽佢好似用嚟頂ALEX PALOU個後備位
本身都係揸開SUPER FORMULA,WEC都係2022開始鬥
珍,食物質素都唔錯。
係,日日開住個rundown睇下有咩活動
爭好遠
香港真係畀人當水魚劏
聽咗陣平川亮講嘢就準備睇F1 FP2

乖乖坐好準備睇車嘅KEA

FP2開始,不過開始落雨,所以無車出嚟,然後影親DR3之後一定影埋LAWSON

好寧靜嘅FP2

見咁靜,不如走人,然後就行咗去後面,第一日開嘅HONDA RACING GALLERY,而F1比賽週末呢幾日都要預約先入得,而之前嗰日搵到可以預約嘅時間就係FP2進行緊嘅時間

入場前嘅引言,HONDA嘅賽車魂

喺入口放咗1989年嘅麥拿侖MP4/5,Prost同Senna嘅戰車,亦係F1全面禁止turbo引擎,進入全NA引擎年代嘅第一部冠軍戰車,而Prost同Senna亦喺呢年由頭鬥到尾

入到去展館大廳,幾部HONDA嘅F1賽車放咗喺度

1988年嘅HONDA RA168E引擎,用V6佈局,亦係80年代F1末代turbo引擎,都係一代神車MP4/4用嘅引擎

1989年嘅HONDA RA109E引擎,V10 NA引擎,就係MP4/5用嘅引擎

2006年嘅HONDA RA806E引擎,V8 NA引擎,係HONDA喺2006年收購BAR車隊,重新成為廠隊之後嘅第一部戰車,RA106用嘅引擎,而Jenson Button為回歸嘅HONDA廠隊拎到一場冠軍,WCC拎到第4

之前都睇過一次,2021年紅牛RB16B用嘅PU,RA621H,係HONDA經歷GP2 ENGINE後,由HONDA飛機部門同基礎技術部門共同修成正果嘅結晶

睇住咁多先,待續
Kea 準備睇車但係冇車出嚟

預計之後都落雨,要慳住d雨胎用
平川亮又輸啦
又唔太關佢事嘅,畀拉利計啱數
期待樓主更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞