[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

246 回覆
45 Like 6 Dislike
push
樓主真係幾長氣膠管都影
DAY4
又要一早起身checkout

有個同我住同一間酒店嘅女人喺樓下坐的士去稚內駅,但其實行過去都只係慢2~3分鐘,真係有需要?

竟然都有4.6度

改札口可以入去,同埋有埋今班車嘅編成簡介,同埋開始用PASS

今次坐去旭川嘅特急SAROBETSU,KIHA261系0番台,SE203編成,已經將本身有嘅車身傾斜裝置閹咗

GREEN CAR得半卡,皮櫈幾好坐

張櫈傾斜角度算係咁,legroom唔錯,同埋有腳踏

頭枕都可以上下調整

頭頂行李架夠放個25吋皮喼

側邊有電源插頭

張枱細細張

車廂中間有個角落位,以前嘅吸煙位

同埋有以前車內販賣用嘅counter

前半卡係普通指定席,一般特急嘅標準,無乜特別

另一卡指定席用紅色櫈

有車內雜誌,重有路線圖,唔知幾時全廢呢?

豐富駅前靜態展示嘅オエ61形救援車,殘到.........

之後瞓到接近到旭川先醒真心幾好瞓

明天待續
講咗㗎喇
睇twitter 話豐富駅出面架爛鐵好似會拆
近距離睇過真好殘同埋一早已經封左入唔到去

喺YouTube 睇過片(好似似8米厘彩色默片)
拔海駅仲有站長做人手閉塞
幾十年後既今日車站仲存在仲無乜大改但人面全非感覺幾唏噓
我見有工程人員喺入面唔知整緊d咩,不過爛到咁拆係遲早嘅事

只希望拔海駅廢駅都唔好搞個駅舍
留名
繼續由稚內南下
3個幾鐘到咗旭川,幾好瞓

隔離月台已經停咗將會搭嘅列車,呢個安排係之前將特急SUPER宗谷縮班同將特急SAROBETSU變成特急宗谷嘅短版嘅產物,方便乘客行過對面轉車

今次坐789系0番台,去札幌嘅特急LILAC,呢款車曾經用喺北海道新幹線通車之前嘅在來線特急「超級白鳥號」,所以喺隔音同防濕方面會再加強,以應付青函隧道嘅環境

而家每抽789系0番台都有唔同地方特色logo,今次呢抽有上川地區logo

GREEN CAR都係1+2座位配置,比KIHA261系感覺先進d,挨低嘅幅度都唔少

櫈背枱背有座位使用說明

張櫈嘅大細都合理

左手邊有個可摺式杯架

legroom唔錯,另外都有腳踏

右手邊有電源插頭

頭枕都係可以上下調整

重未坐過嘅H100形

見到白雪就醒神

然後就出事了,架車越開越慢,開JR北海道個網睇原來千歲線人身事故
最後遲咗10分鐘到札幌,然後本身預咗14分鐘駁下一班車

最後2分鐘內拖住個喼由最遠嘅2番線(白色圍板)落電梯,衝上7番線
好彩達陣成功

上車,去函館嘅特急北斗,KIHA261系1000番台6次車,GREEN CAR同0番台差唔多,就唔多講

好彩都係keep住遲1~2分鐘,算係咁

南千歲駅,新千歲空港支線就喺呢度同千歲線分開

785系,得返兩抽,剩係會用喺特急SUZURAN

瞓下瞓下去咗森駅,砂原支線喺呢度出發,去到大沼駅再見

駒岳駅,喺度同去札幌嘅特急北斗交會

大沼國定公園,大沼係17世紀駒岳火山爆發後形成嘅堰塞湖,而呢個國定公園亦係道內最細嘅國定公園

btw湖面都重結緊冰

同藤城支線交匯同遠處嘅北海道新幹線工地

五稜郭駅,最後一個中途站,但要去五稜郭公園千祈唔好喺呢度落車

函館運輸所,KIHA40放題,因為呢度係做埋道南漁火鐵道嘅車廠

經過9個半鐘,715公里,終於到咗函館駅,北海道縱貫成功

函館本線嘅起點

函館駅,同上年嚟嘅時候無乜分別

唯一唔同就係擴大咗KITACA嘅使用範圍,但函館地區只限新函館北斗~函館

一陣繼續
到咗函館駅,但頭先重落緊雨,睇嚟函館山夜景同我又無緣

函館朝市,話明朝市就當然朝早先開,下晝就當然唔開

今晚住嘅東橫INN函館站前朝市,標準嘅東橫房

知你攰喇,又霸床

抖咗陣又出去,好似又好天返,但預告又話夜晚會再落雨

去咗四季彩館行下先,順手買咗堆嘢

有KITACA嘅吉祥物精品賣,隻吉祥物係蝦夷小鼯鼠,又稱為北海道飛鼠

日落緊嘅函館駅,幾靚嘅

之後見時間尚早,就走去隔離棟嘢嘅回轉壽司根室花拎張籌先

https://tabelog.com/hokkaido/A0105/A010501/1057213/
tabelog有3.41分

重可以scan QR code睇排隊進度

半個鐘左右入得,佢畀咗份英文menu我,落單就寫返相應嘅號碼同數量,畀返staff就得

整體而言d嘢味道一般,無乜特別,9碟嘢加支無酒精啤酒就3300YEN

食完再放返d嘢去酒店再出發,今次去函館市電嘅函館駅前

5號線嘅8000形電車,1965年製,再喺2012年再改造成而家咁

之後到2號線嘅車到,上車

去到青柳町落車,再行斜路上去就到目的地

夜晚七點幾嘅函館公園,一個人都無,好陰森恐怖

函館山上面好大霧,無上去係正確嘅

特登夜媽媽嚟就係為咗波克基斯同冰六尾嘅渠蓋

影完就落返青柳町搭市電返函館駅前

返到再去搭去ROUND 1嘅接駁巴士,全車得我一個人

20分鐘左右就到咗ROUND 1函館店,離呢度最近嘅車站係道南漁火鐵道嘅七重濱駅,
但要行接近20分鐘先到,而因為要坐尾班接駁巴士走,所以得個幾鐘時間喺度

全棟有K房、保齡球、機鋪、室內運動、飛鏢、篤波等等,甚至有室內小型KART仔,真係好大

地下同一樓都係夾公仔機,有三百幾部,都真係幾多
同埋個場其實都幾旺,特別機鋪嗰邊,d人應該十成係踩單車或者揸車過嚟

最平用10YEN都可以夾嘢,當然都係d糖或者好細粒嘅公仔

為咗呢舊嘢用咗接近4000YEN都夾唔到,屌

200YEN嘅安慰獎

10YEN嘅安慰獎

之後坐返尾班接駁巴士出函館駅,未夠11點已經得返一班車

酒店樓下有LAWSON,唔駛講

炸雞賣哂,炸雞粒頂住先

Ummmmmmmmmm..........

越嚟越嘆喎朋友

咁就完咗一日,明日待續
DAY5
無人出聲,的確有d悶嘅

一早checkout,朝市都係準備緊未開

函館駅再見了,一定會再嚟,函館山夜景呀

LED版都幾多花款,btw道內特急轉全車指定席好似幾趕客,唔少客轉咗去高速巴士

今次都係坐特急北斗,都係KIHA261系,但新淨好多

上年4月先出廠,其中一抽新編成

GREEN CAR都係1+2座位配置

不過張櫈就新淨d同設備上有少少唔同,legroom標準地多,同埋都係有腳踏

杯架無咗,同埋電源插頭放返喺個位度

頭枕同閱讀燈,跟返新幹線咁

挨低嘅幅度都唔少

同藤城支線分離,證明就到新函館北斗駅

函館新幹線總合車輛所,所有H5系新幹線嘅所屬地方

好快就到咗新函館北斗駅

隔離就係新幹線月台,張PASS轉咗可以就咁過閘機方便好多

重有間四季彩館,買早餐先,同埋要買手信最後機會

最快都要2031年先用到嘅新幹線延伸段

上車,今次坐頭班車,去東京嘅HAYABUSA,JR北海道嘅H5系新幹線,同JR東嘅E5系最大分別係中間條色帶係紫色(E5係粉紅色),同埋車身logo都有唔同

GREEN CAR 2+2座位配置,地毯同E5好似都有d唔同

legroom夠,前面有杯架同枱

挨低幅度都夠,夠我過咗青函隧道之後大覺瞓

用電子控制leg rest,手動控制椅背,同埋有電源插頭

頭枕,略嫌太薄

一陣繼續
睇緊
你去左幾耐一共
個行程好豐富
完全唔明點解呢排JR 要瘋狂轉全車指定席 但Haruka 又反其道而行加咗一卡自由席
繼續落東京

轉個頭到木古內,班車喺二戶前各停,再停盛岡、仙台、大宮、上野

過咗木古內無耐就到咗同在來線共用路軌嘅路段

湯之里知內信號場,前身係北海道最南駅知內駅,但喺新幹線通車之後就降格成為訊號場,主要畀窄軌列車待避用

入青函隧道無嘢影就當開餐,貝貝貝貝貝便當,幾好食

到咗JR北海道管理嘅最南端車站,奧津輕今別駅,而共軌路段都差唔多同我地講byebye

原來窗簾係雪花圖案,幾靚

4個幾鐘就到東京,隨即行過東海道新幹線月台上車,今次因為有買NOZOMI DLC,當然坐NOZOMI喇,JR東海嘅N700A

座位嗰d無乜好講,都坐慣坐熟,反而係東海道新幹線要加DLC先坐到NOZOMI,清靜得多,
起碼少d孭咗前後兩個大背囊嘅鬼佬鬼婆

同埋而家得返NOZOMI、HIKARI嘅GREEN CAR有車內售賣
因應呢樣嘢,而家好多月台加咗好多自動售賣機,我個人覺得唔錯
另外有搵乘務人員幫手嘅服務,我就當然無用過

而車內售賣嘅使用都好簡單,scan QR code落單,入返坐嘅列車編號、車廂、座位同落車嘅站,好快就有staff送上你買嘅嘢同畀錢,方便又快捷

新幹線傳統硬過石頭嘅雪糕,當然要擺一陣

東海道新幹線GREEN CAR標準派嘅濕毛巾,又換咗造型喎靚仔
今次旅程拎咗一堆但其實係好好用的

今次富士山唔怕醜任影唔嬲

講下坐新幹線影富士山,一定要劃D席(GREEN CAR)、E席(普通車),來回程一樣
同埋留意小田原通過前2~3分鐘,同埋三島~新富士~靜岡一段
希望大家都可以影到靚靚富士山

對唔住kea,背光

濱名湖

個半鐘多d就到名古屋,再轉在來線去到金山,經中央線會快過東海道線

行咗陣就到今個旅程住嘅最後一間酒店,東橫INN名古屋金山

樓下重有共享電動助力單車借

最緊要酒店對面有FAMILYMART呀

今次住8晚嘅Premium Plus房,一晚四百幾港紙,算係咁,櫻花季+F1喎
雖然唔係住名駅,但金山駅其實都唔差太遠

至於Premium Plus房有咩唔同,張床大d、有靚風筒、直髮器同花灑,真心係好用

同埋有空氣清新機,幾好

KEA指定動作

聽日繼續
13日
原來你住到去金山
$$$$
多三個字左右姐,我又接受到,靜靜地
加埋最少1皮野
返工前小更新

因為早到未夠鐘checkin,寄存咗行李再出去
附近有個公園,有唔少櫻花樹,但當時係未開花

重有條橋影車一流

前面不遠處就係金山駅

行過金山駅隔離個活動空間,有女團搞握手會,但唔畀影相

之後去金券店睇下有無啱用嘅株主券,但計落就咁買飛重平

之後經中央線去名古屋,上年開始中央西線普通同快速列車已經統一用最新嘅315系

到咗名駅就去JR GATE TOWER嘅F1展覽

可以用F1日本站門票抽一個紀念襟章

抽到地球拉花嘅RA107,同時07年都係N700系新幹線投入服務

重有F1嘅呔鈴,原來由BBS提供

重有車手們嘅簽名

上面重有車手們嘅相

呢個展覽嘅主菜,2019年嘅TORO ROSSO STR14
當年Gasly用佢喺巴西站拎到P2,可以講係一吐烏氣
另外魚雷Kvyat都喺德國站拎過P3,最後車隊排第6,算好好㗎喇

今晚繼續
成日去到旅行都好勁
而且仲好熟飛機同鐵路。。。
CHING平時係唔係無咩儲大錢將來目標, 大部分拎去旅行
好鍾意睇你啲遊記
唔悶死已經多謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞