[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

540 回覆
57 Like 9 Dislike
根本就係小白
又唔見有人入富士登山個post 屌點解旅行搞到咁chur
嗰啲太高Lv唔敢入
我想知點hea住行山喇
chur還chur

不過有陣時見有d傻閪plan行程係趕到搭唔切車
覺得d車好密掛
好多香港人去旅行都認為外國地方都係3分鐘1班地鐵火車,15分鐘一班巴士,隨手就有的士,唔識路問下附近個路人甲
香港地鐵縱壞咗
去到品川又準備上車

又係坐東海道新幹線,今次買兩個便當,一個蟹一個燒牛舌,今程HIKARI係小田原後直飛名古屋,再喺新大阪前各停,偽NOZOMI體驗

個富士山濛到睇唔到

兩個半鐘到咗京都,順手買埋京都市交通局特別版ICOCA

自閉症係需要關注多d嘅,自己返工對住唔少

去埋京都嘅POKEMON CENTER,勁多鬼佬買嘢

之後坐KODAMA去新大阪

到新大阪,一見通勤特急RAKURAKU HARIMA嘅真身,289系電車

同埋竟然劃到一站THUNDERBIRD嘅飛,只坐五分鐘
亦都到咗今個旅程最西端嘅大阪駅

特登過嚟利久食牛舌

特登整張嘢同坐HARUKA自由席嘅旅客講

伯備線特急YAKUMO嘅新車,273系,6/4正式運行,可惜未有機會試

最後坐返尾班KODAMA返名古屋

奧姆真理教嘅變種,Aleph同光之輪

酒店樓下嘅櫻花又開多d

今日嘅收穫,咁又完一日
之後正式開始F1日本站
終於到F1
Kea 今日收穫豐富

多咗好多朋友仔喎

終於食到同Kea 一齊食嘅嘢啦

如果喺仙台會食善治郎
食閣啦
DAY10
終於開始F1日本站之行
今次買咗F1 Experience嘅Hero package,包咗主看台(V1/V2)嘅位之外,重會喺星期四、五有獨特嘅體驗環節,個package萬六蚊hkd,其實都幾貴,但值得嘅

前一日重落足一日雨,今日就天朗氣清
櫻花都繼續越開越多

本身係劃咗位坐特急南紀,但因為屙屎屙耐咗而miss咗車
結果就行過隔離搭近鐵勝在班次夠密

今次坐嘅近鐵特急URBAN LINER PLUS,21000系電車
DELUXE SEAT之前都坐過,還可以喇

窗邊的kea

legroom足夠,亦都有腳踏

天氣好好,心情就好

重用緊摺疊門,真係幾古典

40分鐘到咗白子駅,普遍車迷去鈴鹿賽道嘅必經車站

因應F1賽事舉辦,有特別不停站巴士直達賽道,單程450YEN,收IC CARD的

都未正式開始賽事週末就已經塞到咁

半個鐘到咗鈴鹿賽道門口,不過正賽嗰陣好似係停到去好遠嘅停車場,要行10分鐘先到正門

待續
我睇咗食「閪」
你心邪
輕力一推
準備星期四第一次入場

先買本場刊,2000YEN

一入去嘅廣場有部F1官方demo車

重有咁多個車手嘅全身相嘅版

特登放佢地一齊?

派咗本非官方guide book

SUZUKA and KEA

有特別版嘅模型賣,大牛同細牛23年日本站嘅模型,自己買咗MAX同LAWSON

繼續行鋪頭,有唔同嘅角田應援物賣

當然都有唔同車隊嘅衫/紀念品賣,自己買咗一季嘅份量

另外講開買嘢,有兩個建議畀之後會去嘅巴絲
1. 要買嘢最好星期四買哂佢,星期五六日會極多人,d貨會去得好快
2. 喺鈴鹿賽道買嘢係可以退稅嘅,但只限某幾間鋪頭/booth,最簡單嘅分辨方法係張單上面有鈴鹿賽道嘅logo,同埋喺主看台對出嗰堆F1官方store賣嘅嘢係無得退稅的,我自己都退咗兩萬幾YEN稅
同埋退稅嗰陣佢會逐樣拎出嚟核對,要預留時間,重有記得記得記得買嘢要keep單

待續
買咗嘢繼續行入去

路上有banner介紹角田裕毅,主場車手嘅特別待遇

Let's GOOOOO!!

主閘口,入面就係主看台

呢d就係主看台對出嘅booth,喺度買嘢係無得退稅,但d嘢齊全過出面鈴鹿賽道自己鋪頭好多

重有檔嘢專賣REDBULL有關嘅嘢飲

FANS ZONE,呢幾日嘅唔同時候會有唔同活動喺度舉行,可以睇返鈴鹿官方LINE account

伊奈富神社,喺賽道附近嘅神社,星期五開始有特製嘅御守賣,不過數量太少買唔到了

VIP專用嘅通道

星期四朝早有全部人都入得嘅PIT WALK同STRAIGHT WALK,當然要落去

主看台,之後幾日都會喺上面睇車

因為場上有人數限制,所以要等一陣先可以入賽道同PIT範圍

待續
終於追到F1
樓主會唔會show 啲戰利品呀

想睇吓MAX 同LAWSON

同埋廿幾萬円啲戰利品

想睇+1,可能Post相都要分幾個回覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞