[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

245 回覆
45 Like 6 Dislike
中完伏甩難去到新竹站之後又準備走人

三姓橋,同呂布有無關係

內灣線嘅DR1000型,台鐵用喺非電化支線嘅用車,嚟緊聽聞會被Hybrid車代替

上車,六家線嘅EMU500型,都係韓國出品,今次係大宇重工,不過間公司喺1999年金融風暴之後就執咗笠
而六家線係為咗連接高鐵新竹站同新竹市區而起嘅支線,全線雙線電氣化

竹中站,就喺呢度會轉入六家線去到總站

好快就到咗六家站,隔離就係高鐵新竹站,都幾方便

行條天橋就到高鐵站,方便

新竹站月台,通過線有欄擋住

竟然有專賣KFC蛋撻嘅自動售賣機

返到酒店樓下,附近都係辦公室

酒店lobby有好多飛機模型展示

咁就完咗第一日
高汁遊記留名
DAY2

第二朝起身沖涼,發覺個沖涼房最大問題係無門,d水會飛哂出去,地下濕L哂

日台最近嘅食品安全問題都幾大鑊,小林製藥嘅紅麴、味噌出事,不過台灣都唔弱,寶林茶室單嘢食死人都好大鑊

搞掂哂就check out同喺lobby等接駁車

接駁車會經先T2再去T1,辛苦哂幫手搬行李嘅司機叔叔

嚟到桃園機場T1,當然星宇嘅J Class都有專屬櫃枱checkin

有蜘蛛俠嘅luggage tag

搞掂哂就過安檢,唔明點解會無優先通道?

張lounge嘅地圖背面都幾有design嘅

去到lounge集中嗰層,先有華航嘅lounge,幾grand咁

當然都有PP Lounge

隔離有個體驗室,應該免費任用嘅?

當然有主場嘅國泰lounge

星宇嘅lounge,GALACTIC Lounge

入到去有職員安排入場,而休息區就係得咁多位
細得可憐,之後有客入到嚟無位坐,被逼走人

另外會畀份menu你揀餐,因為朝早所以得早餐,而聽講阜杭豆漿好出名,就試下喇

阜杭豆漿set,最好味係塊蔥餅,杯豆漿係無味嘅,真係有d吹大咗

另外一邊有個細細嘅自助餐區,但都無乜嘢揀

明天待續
個豆漿係本店要排幾個鐘先食到
上次12點去排左一個鐘
真心覺得吹大咗
然後個台灣朋友同我講話根本唔值得去排
去完令人失望嘅GALACTIC Lounge之後,就四圍行多陣就準備上機

所謂嘅「文學之牆」,出自書法家朱振南之手,原來台北車站嘅題字都係佢寫的

宿霧太平洋嘅A321Neo,同UO嘅21N一樣放236個位,我以為會再放多d位

今次喺A5候機室,之前好似成日都喺A6

上機了,今次坐嘅係A330-900,B-58302,2年機齡
J Class用嘅係Safran Skylounge Core,1-2-1座位配置

一坐低空少就過嚟greet我,同埋都係尋日嘅芭樂鳳梨綜合果汁同熱毛巾
btw聽到前面個大嬸笑個空少做乜曬到成個非洲人咁,個空少話尋日放假去完澎湖玩

一個位可以有兩個窗,不過其實唔太就手

頭枕,無乜太大特別

左手邊有個櫃,打開入面有塊鏡+尋日一樣款嘅耳筒,都係無用到

下面有耳筒插頭、USB Type A、Type C同電源插頭,Type C頭話出到60W,
不過咁啱手上無啱嘅電器試,但起碼佢係有PD嘅

知你夠靚仔喇

近窗邊重有同尋日同款嘅IFE遙控+唔太靈敏嘅無線充電版,叫做多個放嘢嘅位

重有前面有個掛褸嘅勾

legroom唔駛問一定夠㗎喇

不過私隱度一般

右手邊有座椅嘅控制panel

新機型解鎖

餐飲menu同尋日差唔多,當然餐種有唔同,但今日都唔係食呢d

然後就準備起飛,今晚繼續
繼續星宇J Class

開始上餐,今次係網上限定嘅胡同燒肉套餐,係和牛漢堡扒,係好好食嘅,不過之前同女友食過挽肉と米呢個漢堡扒天花板之後......

之後再上甜品,布甸同生果,重有粒朱古力,唔錯

之後就上特飲,今次叫咗兩杯,湛藍宇宙2.0同銀河碧螺春,明明叫咗無酒精,但杯銀河碧螺春都係有氈酒
結果飲完無耐就全身好熱同頭暈暈,頂

結果頂唔順要較低張床做flat bed抖一抖,但腳尾部份會收窄咗,一大敗筆

天氣好好,富士山你好

降落了,見到濟洲航空嘅738

試過最快嘅成田入境,入境同拎行李十分鐘內完成

見離集合時間重有個幾鐘,先去拎咗wifi蛋,然後順手排隊拎埋pass

拎完pass後就跟返電郵指示去集合

集合地點就係T2出面嘅停車點,結果比張相入面嘅位前咗好多,要跑過去

好,聽日待續
輕輕一推
幫手push吓先
早到酒店都未放booking
$1500可以試到又真是唔貴

我以為東西線直通東葉轉京成本線已經夠晒另類
用便當LM

星宇J
直升機
F1 package
下年應該唔會睇喇,反而今年想睇埋FUJI 6hrs
呢個有得諗
睇埋juju
又真係無諗過咁
circuit safari
呢樣幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞