[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

540 回覆
57 Like 9 Dislike
所以今年咁改之後唔好返轉頭
唔會改啦 人地依家就真係生意好 畫面又夠令

我都心思思想下年又去 希望下年櫻花都遲開
夜媽媽繼續上車,嗰陣就嚟十點

1/4開始JR東海會加價,為咗應付加月台幕門同無障礙設施嘅成本

上去新幹線月台,往東京方向得返顯示版上見到嘅車

新加嘅雪糕售賣機,D匙會唔會太隨便地放

新幹線咖啡機,同唔知邊間咖啡店合作,有熱有凍

整緊嗰陣會直播,同埋咖啡要預返95秒,唔好因為整咖啡而miss咗車

我都整咗杯,不過我就唔係咖啡,係檸檬茶,製作時間比咖啡快,同埋杯嘢真係好熱

上車,東京方向嘅尾班車,去靜岡嘅KODAMA,N700S J31編成
GREEN CAR環境唔多講,一貫穩陣,同埋今個trip坐得最多嘅車型竟然係N700S

唔駛半個鐘到咗豐橋,同時班車都係豐橋駅往東京方向嘅終電

無喇喇去豐橋做乜?就係為咗呢個POKEMON渠蓋,喺豐橋鐵道新豐橋駅對出

影完就返上車站,d告示牌上面充滿釘,為咗唔畀D白鴿留喺度

接近11點在來線都係得返幾班車

飯田線同名鐵都係剩返顯示版上嘅車,不過名鐵喺呢一段有班次限制,想密都密唔起

新幹線嗰邊得返兩班直去名古屋嘅HIKARI,三河安城WFC

東京方面嘅月台欄住唔畀落

水靜河飛嘅月台

上車,去名古屋嘅HIKARI,N700S J39編成

20分鐘到名古屋,等少個站快10分鐘

辛苦你陪咗我全日遊車河

是日最後一程車,中央本線普通列車

開24嘅松本清,咁就買少少藥,病住旅行喇屌,兩個幾星期後嘅而家都未完全好返呀屌

是晚宵夜,好彩重有炸雞
咁就完一日,待續
病左仲食炸雞
Lm
我都飛完返到香港,一次追返8版

btw 咁好精力10點幾都遊多次車河,通常我10點就訓,寧願第二朝先出去
太好食,點忍到口
DAY6
繼續新一日,今日又係完返上年暑假未完嘅行程嘅一半,因為另一半聖誕嗰陣去咗

小林製藥單嘢越搞越大鑊,尋日又話極東正露丸造假,你老味

呢間東橫INN幾好,有接駁「巴士」去金山駅,不過其實行過去可能重快

都係坐JR去名古屋,315系已經全面用Ipad取代紙本時刻表

今次坐去高山/富山嘅特急HIDA,用嘅係最新油電混能列車嘅HC85系,亦係第一款混能特急用車,上年都試過短程,今次靠佢完乘高山本線

呢班車去到高山會分割,前兩卡(一般無增結下)會繼續去富山
同埋富山編成無GREEN CAR,所以一陣去到高山要去返前面坐

GREEN CAR2+2座位配置,同新幹線差唔多

recline可以,legroom都okay,同埋有腳踏

頭枕都可以上下移動,同埋有閱讀燈

右手邊有電源插頭同recline控制

去到岐阜前會坐倒頭車,車內廣播都有提

去到岐阜,列車行進方向會倒轉,以進入高山本線

是日早餐

木曾川,同高山本線前段有部份並行

飛驒川,木曾川嘅支流,沿途會途經唔少次
同埋車內廣播會介紹沿線景點,有埋英文,幾好

兩個幾鐘到咗高山駅

解結工作,後面嗰d會留喺度,前面嘅會繼續去富山

普通車張櫈同GREEN CAR最大分別就係recline細咗,無咗腳踏同頭枕
另外都係一個位一個電源插頭

神通川/宮川,後半段高山本線會同佢交匯甚多

高山本線沿途最多都係山、河同田,鄉下地方係咁㗎喇

瞓瞓下已經去到JR西日本嘅地頭,高山本線以豬谷駅為界,以北係JR西日本管理,以南係JR東海管理
而呢個速星駅係JR西範圍入面比較大規模嘅站,因為佢隔離有日產化學嘅專用線,每日仍然有定期貨物列車從呢度出發,高山本線唯一

接近四個鐘到咗終點富山,高山本線完走

富山駅在來線部份係愛之風富山鐵道管理,高山本線只係依附喺度,JR西主力都係負責新幹線嗰邊

521系,由JR西日本轉讓,同223系相似

待續
覺唔覺hida個廁所其實幾臭唔知係咪部車chok啲人屙尿歪炮
唔覺喎
HC85起步加速好快
出站唔駛幾秒已經高速跑緊
同JR北海道既789系感覺差唔多咁
但789係電車
HC85起步好似都係靠粒電推?
去到富山駅,今次都係路過

無錯,都係過返去新幹線月台

E7系嘅GREEN CAR,2+2座位配置,幾grand嘅

recline係一流,重有leg rest

JR東同西嘅車內雜誌都有
其他設施唔詳細講,相信大家都坐過唔少次

原來有呢d pass,不過國外遊客唔多啱用

20分鐘到咗金澤,曾經嘅北陸新幹線終點

有小朋友見到佢呢個造型,話佢係老鼠

隨住北陸新幹線延伸到敦賀,石川縣內嘅在來線亦全部移交畀IR石川鐵道

閘外有列車運行狀況,都係電腦投射上個mon

幾靚嘅飛,不過其實用到IC CARD嘅

IR石川鐵道嘅吉祥物,一隻仰慕前田利家嘅狗仔,造型都係學前田利家

出奇地兩邊嘅JR售票機都多人排到.........

JR西日本喺石川縣嘅在來線剩返七尾線,兩頭唔到岸

521系電車,都係由JR西日本轉讓,呢抽係較新嘅編成,21年先投入服務
同埋上咗自家塗裝,重有吉祥物,幾得意其實

運轉台,重用緊紙本時刻表,同埋其實得2輛編成唔多夠,沿途其實唔少客

15分鐘到咗加賀笠間,一個無人駅

兩邊出口都係得部IC CARD讀卡機

已停用嘅售票機

有部先進d嘅用得

靜靜嘅駅舍

個站已經開業超過100年,當年快速列車加停已經舉banner慶祝,特急列車停車搞到暴動

踏切,天橋就係北陸新幹線嘅路軌,同埋張標示重係JR西嘅

沿住天橋行,遊樂場可以唔駛太多設施,有畀小朋友跑跑跳跳嘅空間其實都好好

行咗15分鐘到咗今次目的地,TRAIN PARK白山

待續
留名睇Train Park白山,你係連登第一人去
lm
呢部果然堅嘢
如果Sony肯再出四代,可能我會連部A7r5都賣咗佢算

四日我都九點前入,走就反而正賽最早走
我係陪人一齊入去
正常我無咁早到場
完咗場會好攰
早去遲走係幾好,我寧願喺入面hea好過排隊等車

btw部機日間專用,唔夠光就食哂屎
開始TRAIN PARK白山
本身唔知有呢間嘢,咁啱喺facebook見到有台仔介紹話新開,咁啱又會試北陸新幹線延伸段,
咁就買飛喇,上網預先買定入場券同新幹線模擬器嘅飛,500+300YEN,買完會有電郵,入場嗰陣用電郵個QR CODE就得
佢另外有個小朋友專用嘅遊玩設施,要另外500YEN

地下係新幹線嘅講解同模擬器,當然呢度嘅主角係北陸新幹線喇

場內其中一樣好受歡迎嘅設施,北陸新幹線GRAN CLASS座椅試坐,我就無排喇,反正坐過幾次

幾有趣嘅車內案內表示器試玩

集電弓展示,可以升高降低

E7/W7系嘅轉向架

路軌檢查工具

同埋白山車輛所就喺隔離,當然有介紹

重頭戲北陸新幹線模擬器,有大有細,劃一300YEN

當然要玩大嗰個,同埋可以搏下有無walkin玩,當時唔算太多人去玩

有幾段路段揀,是但揀咗段

其實內容就有點無聊,但最緊要係操控嘅手感

最緊要睇住ATC

行行下就會skip到準備到站

十分鐘鬆d玩完,同埋原來有電力消耗目標

玩完行返出去,又一個幾受歡迎嘅底盤檢查車任坐

之後上三樓嘅新幹線見學,有門票先入得,行天橋過隔離就到,同埋同路軌係並排而行

過到嚟車輛所,講明唔可以放工作人員嘅樣上SNS

雖然得一個角落可以畀人參觀,但都夠哂

之後就上五樓嘅室外展望台,一邊睇白山,一邊睇新幹線

有列車過嚟就成堆人堆哂過嚟,有列車會響咹同我地致敬
不過睇列車通過去細車站睇可以更好

另一邊嘅白山

點少得你

行完,當然有手信鋪,除咗鐵膠嘢,重有唔少北陸地區嘅特產買

睇完行返出去,為咗趕車,15分鐘路程用6分鐘跑到過去車站,好彩到,但好攰
之後當然返去金澤駅

待續
好正,可以咁樣睇到車輛綜合所應該得白山
我自己感覺就同一般汽動車差唔多
大部分行車時間都聽到柴油引擎既聲
不過起動加速嗰陣身車震動係少啲但又唔肯定係咪因為新車關係
返到金澤當然都有嘢行

首先見到人頭湧湧嘅新幹線改札口

當然都要上嚟POKEMON CENTER行下

浴衣比卡超,幾姣

邊個會想攬佢.........

時間尚早,醒起上次聖誕去完金澤食過呢間壽司,就上嚟排下

上次五點幾六點已經派哂全晚嘅籌,今次等咗十分鐘就入得

用Ipad落單,間嘢的確幾好食,好食過根室花

もりもり寿し 金沢駅前店,tabelog 3.57分
https://tabelog.com/ishikawa/A1701/A170101/17000420/

食飽就上車,去敦賀嘅TSURUGI,呢班係金澤始發各停,W7系W12編成
btw d LED好難影

平均10分鐘停一個站

唔駛一個鐘到咗敦賀

唔知幾時可以再延伸到京都或者大阪呢?

月台影咗一兩張相就落去轉車,而家畀人狂屌嘅轉車方式

落到大堂要再落多層先到在來線特急月台,其實指示算足夠,係好唔方便姐
我自己由新幹線月台落到去在來線特急月台用咗2分鐘多d,但如果帶埋行李就唔敢講

有便當售賣機,知d人無時間去鋪頭買

今次坐去米原嘅SHIRASAGI,681系電車,因為北陸新幹線延伸到敦賀,所以原來嘅特急THUNDERBIRD同SHIRASAGI都縮短到敦賀始發
而呢班SHIRASAGI由敦賀開出之後會一站不停直達米原

681系嘅GREEN CAR,舒服好坐嘅,係爭張枱姐

玩死人嘅轉車方法

半個鐘到米原,喺度再轉新幹線

後備月台

上車,去東京嘅HIKARI,又係N700S

返到名古屋再去榮行多陣,而家連飛機餐都出扭蛋

行完返到酒店樓下個公園,開始開花了

是晚第二餐晚餐+宵夜,又完一日
佢又畀間嘢拉條天橋過去先正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞