[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

246 回覆
45 Like 6 Dislike
去到新木場就繼續出發,拖住個喼四圍行都幾攰其實

轉咗次車又嚟到青山一丁目,又嚟到Welcome Plaza Aoyama

ummmm.....唔太識欣賞

特登嚟就係為咗佢,今年細牛嘅新車VCARB 01,隻色似之前TORO ROSSO咁,一流

點少得kea打下卡

大細牛四位車手,亦係用HONDA引擎嘅兩隊

睇完就碌返去酒店,去返濱松町坐好多人避之則吉嘅東京MONORAIL,坐停站最少嘅空港快速

btw而家濱松町駅好多工程,改路改到

又嚟到熟悉嘅羽田T2

又係呢部POKEMON自動售賣機,有新貨

今晚又住東急羽田EXCEL酒店,又係飛機主題套房,除咗有停機坪嘅view之外,重有張之前用喺ANA國際線嘅頭等位(ANA New Style,曾經用喺747-400同777-300ER,但而家已經換哂)
而今次張櫈係用得玩得的,唔似上次間ANA主題房

kea表示要試下機

張櫈嘅使用說明,真係可以轉做flat bed的

試完機咁快又霸位呀朋友

張櫈同前面腳位,FIRST CLASS嚟講到而家都唔會好失禮嘅,係私隱差d

繼續有LAN位,都幾先進

另外裝咗三塊Atmoph Window 2,可以隨時轉換其他地方嘅風景,但反應有點慢

未有櫻花睇就睇住mon上嘅奈良櫻花先

抖多陣又出去食飯,訂咗枱
之後待續
留名支持
我都想
不過我好欣賞你肯花錢對自己好,同花錢試新嘢,有新既體驗同經歴,又分享俾我吔知,令我吔大開眼界,很值得

謝謝你

支持樓主

返工嘅動力就係出糧去旅行
冇一套機票喺手都唔知點返工
玩多陣張櫈之後,就出返市區
https://youtube.com/shorts/4PWg-npyP5A?feature=share
https://youtube.com/shorts/wKAclqHn1x0?feature=share
張櫈真係夠玩一晚,拍下片,長㩒幾秒之後就自動升起/降低

喺ig follow開呢個畫師嘅作品,咁啱佢個popup store係最後一日,點都要去朝下聖

北陸新幹線延伸段嘅廣告,關東去就方便咗嘅,關西方面就..........

都係去到大崎轉埼京線快過齋碌山手線

到咗新宿駅,間鋪就係附近,去到得返好少嘢賣,無計喇最後一日就收檔
但呢舊飯團同粒酸梅真係幾得意

https://www.instagram.com/furiirakun/
就係佢

之後就去開餐,又係新宿牛舌檸檬
https://tabelog.com/tokyo/A1304/A130401/13264721/
tabelog 3.5分

因為訂咗位,出面擺咗closed嘅牌截龍都唔關我事
今次叫咗厚切牛舌同烤A5黑毛和牛肩腰肉套餐,兩種唔同風格嘅牛肉,但都非常好食
杯檸檬梳打唔錯,好過什麼手打檸檬乜乜乜

食完見時間尚早,去行下,有超迷你JR時刻表扭蛋,當然扭返本

另外去YODOBASHI揀望遠鏡,買咗隻NIKON嘅,但最後用唔著

之後去咗睇夾公仔,高質過香港嗰d

300YEN夾咗隻

畀隻葉伊貝吸引住,2500YEN都搞唔掂

燒完錢之後行返新宿駅,當然要睇下廣告牌,先見到JR東嘅社長

一齊睇貓嘅朋友

之後趁人少少去研究下點玩全國PASS嘅NOZOMI/MIZUHO DLC
GREEN PASS嘅要加嘅錢就係平時嘅自由席特急券價錢,而普通車PASS好似都一樣?
另外如果揀嗰班車delay超過兩個鐘,一樣可以退返張DLC嘅錢

之後返品川駅趕上京急,唔少人同我一齊跑

返到羽田T2,得返兩班車出京急蒲田

連上國內線checkin大堂嘅扶手電梯都關埋,返酒店要搭𨋢

無人嘅羽田T2 checkin大堂,第一次見

間酒店真係好大,走廊好長

有新書睇喇朋友

靜靜泊過夜嘅停機坪

執下嘢就沖個涼就瞓,咁就完一日
其實係 一定要長期有兩三個旅行目標先有心機做人
DAY3

一早起身又玩下張櫈影下出面,開始繁忙嘅停機坪

出發去釧路嘅AIRDO 737-800

JAL嘅A350-900,去新千歲

由岡山一早飛過嚟嘅767-300ER,重要係Star Alliance特別塗裝

之後落去食早餐,同上次差唔多,日式西式都有,非常唔錯

同上次唔同就係多咗直播停機坪

自己都係鍾意西式多d

親愛嘅ANA app突然彈通知話會轉機型,重調埋我位,WHAT THE.......
同上次一撚模一樣,爭在上次係去到checkin嗰陣先話轉,今次早咗
btw佢重好貼心咁通知boarding gate喺衛星客運樓,要預時間坐巴士過去

臨checkout再影多次停機坪

出返去又見到繁忙嘅羽田T2

最後一大袋一細袋走
不過隻空姐比卡超竟然係印NRT而唔係HND

又嚟到ANA PREMIUM CHECKIN,安檢都可以喺入面做埋,不過出返去都有快隊畀PREMIUN CLASS客

上次就入到嚟等咗陣先知轉機型
今次就由738轉做32P(國際線仕樣嘅A320Neo),有驚喜
不過由上星期開始好似轉咗日日都用32P飛

過完安檢直接上lounge,得小食同飲品,多人到爆

搵到個窗口位坐陣飲下嘢補充維他命C

不過個窗口係咁的

坐耐咗,即刻衝去搭巴士,準備落樓上巴士嗰陣已經final call緊
btw pepper都幾好使好用

影完呢張就衝上機,但其他人重慢慢行

明天繼續

同埋成日心思思想快閃
留係香港真係冇咩心機娛樂

快閃係因為冇假 大假要留返值得地方先用
bjorn已經成為鐵膠台嘅新寵

之前試過宗谷本線來回了,今次經埋空中去
一係畀錢瞓plaza premium
唔係,我係202轉802,因為想坐A339,800係用A359,如果你坐J就坐呢班喇,星宇359 J正d

可以入境呀,行李唔會直掛,你同佢講去到台北先再出boarding pass就得
即係香港check in個陣直接同地勤講我會入境台灣先再出境 叫佢分開兩張boarding pass+行季唔使直掛?

幾吸引依個價 仲可以玩半日台北/桃園 UO連埋行季都要7000
我嗰陣畀入台證佢睇,佢問我出唔出埋聽朝班機張boarding pass,我話唔駛,就咁咋

下晝去到玩到大半日算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞