[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

246 回覆
45 Like 6 Dislike
因為睇F1係最後行程,所以post d精華畀大家睇下先

用咩鏡影?
SONY RX10 III,無得換鏡嘅天涯機
好繼續

澳門機場同關西機場一樣都係填海建造,去跑道就要靠兩條連接橋

有堆機泊咗喺出面,先有澳門航空嘅A321Neo,B-MBQ

另一部澳門航空A321Ceo,B-MBB

二樓有d櫈畀人坐同有個唔知有乜用嘅i library,但d ipad放喺度

重有間娛樂室,竟然有街機版OUT RUN HD,免費任玩的

另外重有d懷舊玩意,幾過癮

另外二樓重有lounge,PP First重裝修緊,另外重有澳門航空自己營運嘅lounge

而星宇當然都係用返最common嘅PP Lounge,空間唔係好大,但都有分休息區同用餐區

嘢食都係基本嘢,同埋有魚蛋粉

都係食咗少少嘢,一般

之後去咗休息區嗰邊,有梳化坐下同有得叉電

沖涼室無開

另外重有美高梅會員專用嘅專屬區域

見夠鐘就行過登機口,見到有哈根大師嘅自動售賣機

今次坐嘅星宇航空A321Neo,B-58208,22年1月先到,非常後生

上機嗰陣重見到部俄仔註冊嘅私人飛機
Rich到又尊豪又J Class
上年有我圖Bee Hotel睇
今年都仲有嘅 不過得番3幢
上機了,到底星宇嘅質素會點呢?其實一開始都幾期待,特別有一堆KOL造勢

一上機就見到2-2座位配置嘅J Class,機艙設計由BMW旗下嘅Designworks負責,主色調用茶做概念,個人覺得幾唔錯

個位已經放咗枕頭同被,竟然無拖鞋,可能因為航程太短?

張櫈係Collins Diamond系列,legroom足夠有餘,另外前面有個15.6吋1080P嘅IFE touchscreen

左邊有電源插頭、USB Type A嘅插頭、重有放杯嘅位置,算叫做有個小小嘅儲物位置
另外個arm rest可以升降的

右邊有張櫈嘅控制panel,重有個IFE嘅細遙控

另外都有跟一隻有線耳筒,牌子不明,以為會同First Class一樣用Sony隻WH-1000XM5

安全須知卡,又一間新航空公司get

餐飲menu,酒係另外一份,不過因為我唔飲得酒,所以無緣試喇

份menu有專門設計過

重有機上雜誌同免稅品賣,重有機上wifi使用說明同航線圖,真心希望佢繼續發展落去,畢竟有競爭先有進步

另外一上到機空姐就上welcome drink同熱毛巾,係芭樂鳳梨綜合果汁,酸酸地幾好飲

傳說中用咗兩年時間製作,斥資3000萬新台幣(700幾萬港紙)嘅安全示範影片

柬埔寨航空嘅A320,由韓國嘅LCC AERO-K借出

起飛了
師兄識揀星宇航空真係好正
LM
樓主呢啲F1旅遊先正
好過
連登旅遊台台長
條戇鳩好多
喺酒店抖咗陣繼續出發

一個鐘得四班車......

去到高鐵桃園站買飛就出發

車到,而家台灣高鐵唯一車種700T,由700系新幹線衍生出嚟嘅車型,亦係新幹線技術第一次出口海外,嚟緊好似會買以N700S做標準嘅車型

btw都有唔少人坐短途(新竹/桃園)返台北

遊車河happy

二十分鐘到台北車站,順手拎埋飛

之後就去咗飛機館本店,入咗隻漢沙A343 Star Alliance塗裝同An-225嘅模型

之後就碌巴士去台北101附近

美人應該唔係指你呢隻賤畜掛??

特登過嚟就係為咗去新開嘅台北Pokemon Center,以啟暴龍做主題

台北店獨有嘅公仔,不過間鋪比想像中細

台北101,不過當時落緊毛毛雨.....果然一出國就肯定有落雨嘅日子
啟暴龍就是姆名
點解你唔飲得酒

我諗你個post 今次會寫到中秋

會熱烈支持

今次試坐專員well prepared for travel 喎

有蝴蝶頭飾

有相機

個背囊係咪上次個小呆獸背囊呀

去完台北101,就準備中大伏之旅

去返台北車站,夜景都幾靚嘅

車站出面放咗一部由台灣自家製造嘅柴油客車LDR2200型,由台北機廠整車身,花蓮機廠裝引擎,用喺當時仍然係762mm軌距嘅台東線上

另外重有部LDK50型蒸汽火車頭,都係762mm軌距年代嘅台東線主力,有三架喺美國進口,而眼前呢架就係由日本車輛製造整嘅

今年1月1號先成立嘅台鐵公司,其實同之前台鐵都無乜分別

又嚟到台北車站大堂

大堂個鐘有表演,都唔少人影

落月台,第一次見嘅EMU900型,固定為10輛編成,韓國現代Rotem出品,同黨鐵東鐵線嘅9卡車同出一門

要試嘅車到了,EMU3000型,日立製作所出品,固定為12輛編成,改善前代太魯閣同普悠瑪號車卡太少嘅問題,亦增設咗今次坐嘅「騰雲座艙」,姐係類似JR嘅GREEN CAR,固定喺6號車

騰雲座艙內籠,採用1-2座位配置,整體色調有d似JR東嘅E657系

窗邊都有少少放嘢嘅位

張櫈recline幅度一般,但成張櫈最大問題就係好撚硬,成張櫈都好撚硬,同學生年代坐嘅木櫈有過之無不及,坐咗陣已經feel到腰痛,坐GREEN CAR坐到腰痛都係第一次

作為GREEN CAR等級嘅車廂,當然都有d嘢送嘅,例如有台鐵嘅本業 -- 便當,不過只限特定區間上車先有,重要早一日預訂,我就無緣試到喇,另外就有小食三揀一同嘢飲四揀一

btw張menu乾淨到

今次揀咗餅同水,支水幾靚,留返之後成個旅程用
包餅就…早知揀微熱山丘,同埋張枱都係一般特急size

講漏咗,喺櫈底有USB A同電源插頭

而途中對面個中女起勢咁咳,又開大個speaker睇抖音真係屌佢老母
乘務員行過幾次叫佢較細聲d都依然故我,無恥到
再加埋張硬撚過木櫈嘅位同頗為搖嘅車廂,未試過咁想快d落車

捱咗接近一個鐘終於到新竹,終於落車喇屌你老味

新竹站
見到隻熊仔 我諗我有係場內見到師兄你
不過都正常 大家都join左experience
無乜心得,最緊要佢一出賽程就book定酒店

睇下你想住邊,大城市就當然名古屋,但每日你預要最少3~4個鐘先返到去

住津、四日市會近d,但附近無乜嘢行同食,相對地悶d

大阪就唔建議喇,太遠

買飛我建議你睇Faye TV段片
https://www.youtube.com/watch?v=keNOputS3wg&list=PLCu6qxVmCpeiZaND7daLIDEBEnMwAu5CS&index=5
唔出奇呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞