[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

540 回覆
57 Like 9 Dislike
太多嘢做,搞唔掂,慢慢少少地更新下
完咗PIT WALK之後.....

行返上去主看台,有三張角田嘅banner,又係主場車手獨有

PADDOCK入口

之後行下其他booth,先有賣poster嘅,但好多都已經賣哂

隔離有LEGO嘅檔,有部1比1嘅LEGO平治W14

重有HONDA嘅檔

入面放咗RB20同VCARB 01嘅demo車

中間有拉利香檳賣,同時係F1 podium用嘅香檳

看台前面有好多鋪頭賣嘢食,同埋好多枱,嘢食嘅價錢好合理,比出面貴少少
起碼唔會好似香港咁幾舊水一個KFC餐

有檔賣台式大雞扒,唔少人排

最正係呢檔近江牛,1500YEN有燒近江牛扒,好食過牛角嘅上級牛肋肉

待續
竟然三重唔係賣松阪牛而係近江牛
係囉
暫時未食過燒嘅近江牛,但松阪牛真心世一咁正

早幾日食完能登牛都唔錯

真心唔錯
見到又好想再食

北陸我一定會再黎

btw 其實我幾中意去中部+名古屋 多過東京+附近近郊 太多人啦
你買F1 experience定普通飛先
有差別㗎喎
食完嘢繼續四圍行

當時重未開嘅HONDA RACING GALLERY,會再嚟的

摩天輪車廂有哂所有車手嘅樣

SKY SPORTS有人喺車廂入面做節目

經過LAST CORNER看台,而除咗主看台(V1、V2)之外,其他看台都係無上蓋的,留意返

另外有玩KART仔嘅地方,但一連幾日嘅整理券都派哂

之後肚餓得濟,返去再買過近江牛食

之後去返中間GP SQUARE聽下人講嘢,今場嘉賓有2014、2015年GT500組別冠軍松田次生同2021、2022年SUPER FOMULA冠軍野尻智紀

聽完又行下鋪頭,F1日本站官方紀念品,又真係唔錯

行完就夠鐘去PADDOCK入口集合,準備F1 EXPERIENCES嘅第一項體驗項目

比賽前大約兩三個星期會收到F1 EXPERIENCES嘅體驗項目詳請同電子門票,同埋前兩個星期左右會收到呢塊牌,就係呢塊嘢證明你屬於邊個級別,如果收唔切的話可以揀現場拎,但要去到好遠嘅OFFICE拎

待續
唔通樓主落場去賽道

開始VIP行程
其實樓豬可能係兒子
人人都係兒子,差在爸媽係邊個
首先講講F1 EXPERIENCES入面分咗好多級,由最入門嘅STARTER到最高級嘅PADDOCK CLUB(有d重有LEGEND或者F1 Garage),中間重有我買嘅第二級嘅HERO、再上嘅CHAMPIONS CLUB等等,分別在於坐邊度、有咩體驗,每場賽事可以offer嘅嘢都唔同,價錢當然都差好遠
最平可以五千幾、最貴可以接近三十萬(港幣計)

以下年日本站暫時出咗嘅資料為例,STARTER要七千幾、HERO坐主看台要萬九、坐第一個彎B2要萬四、CHAMPIONS CLUB要接近三萬(港幣計)

好喇繼續第一個體驗項目

工作人員會派唔同顏色嘅色帶畀參加者,用嚟劃分體驗項目嘅次序

搞掂哂就成堆人經去PADDOCK嘅通道出發

出咗隧道見到PADDOCK嘅背面

日本站支援賽事之一嘅PORSCHE CARRERA CUP嘅garage

喺呢個位影返過摩天輪,無乜機會

F1嘅PADDOCK,無機會入去

行到今朝行過嘅大直路,被安排開始第一個體驗項目,首先上咗車先,有三架貨車

開車了,第一個體驗項目就係坐車行鈴鹿賽道一個圈,呢個項目STARTER同HERO都有

見到Daniel Ricciardo跑緊步
行前d重有OCON同JACK DOOHAN玩緊遙控車好似最後同OSCAR PIASTRI交換咗
因為全程拍咗片,重upload緊

好大風同係有d離心力,重要一手揸住電話拍片,kea都差d甩手吹走
btw真係有人頂帽吹走咗

角田!!!

S-CURVES嘅最後一part,真係好考技術

DEGNER CURVE

過咗髮夾彎之後嘅200R、250R彎

過咗SPOON CURVE之後嘅WEST STRAIGHT

賽道最出名嘅130R彎

減速彎,1989年日本站冼拿同保魯斯就喺呢度撞車

LAST CORNER,之後就會入到起終點大直路,咁就完咗一個圈,真心係正嘅

https://youtu.be/UP6qgXB_nbE
全程嘅片,KEA有時會攝鏡

待續
paddock club真係一生人點都要試一次。

來緊九月去fuji speedway睇WEC,見佢個paddock club pass好平,不過應該就無F1咁多嘢玩。
諗緊跟唔跟FAYETV買,好似跟埋CIRCUIT SAFARI
我自己本身有套機票,最後計過數租車加埋住宿同個pass,$5,000左右。

同埋睇吓係唔係真係有得抽circuit safari
機票酒店我都未買,有機會跟faye佢地買埋酒店,始終有專車出入會好d,真係好糾結
咁佢個VIP package,又有得落grid,係吸引

Kea 真係神出鬼沒

突然搶fou

好乖,冇被吹走

咁你自己就咁買LE MANS SPIRIT CLUB都有嘅,只係無跟SAFARI姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞