[日本鐵路飛機歷史賽車都有][有圖長氣多字]2024復活節獨遊+F1日本站之旅

246 回覆
45 Like 6 Dislike
睇完展覽繼續出發

時間尚早,重夠時間去榮嗰邊行下POKEMON CENTER

呢set嘢會否太型

整咗紀念幣,鯉魚王又幾代表到名古屋城嘅

之後就返名古屋駅上車,關西本線快速MIE,KIHA75系0番台,2輛編成,一號車部份座位係指定席,其餘都係自由席
同埋佢係日本少有用美帝康明斯引擎嘅氣動車

legroom就算喇唔好提

重有枱仔,啱KEA坐

關西本線會有部份路段同近鐵名古屋線並行,人地複線電氣化,你關西本線就.........
難怪喺三重縣JR東海畀近鐵㩒住嚟打

個幾鐘到咗松阪

松阪駅,係JR東海同近鐵共同使用,係松阪市嘅代表駅

就喺呢間賣便當嘅鋪頭買咗盒幾有趣嘅便當

聽日繼續
Ching有無買到御守?
星期六朝早入到場想買嘅御守衫褸全部sold out
終於係鐵膠遊
無喇,得咁少數量
得閒會重溫你啲舊遊記
返工前又小更新,落狗屎咁點返工
喺松阪駅買完便當又上車

今次坐名松線去伊勢奧津嘅普通列車,KIHA11型300番台
同KIHA75用同一款引擎,但KIHA75一架車有兩副,KIHA11得一副

另外當時係應用喺長距離嘅列車上,所以同其他番台唔同,佢係有車內廁所嘅

而家得返名松線會用佢,另外重有上年暑假坐過嘅城北線、常陸那珂海濱鐵道同緬甸國鐵重會見到佢地

名松線兩個鐘一班車,呢條路線都幾有趣,本身規劃佢係由名張~松阪,但因為畀近鐵嘅前身截咗糊,所以起到伊勢奧津就停咗

去到國鐵重組嗰陣曾經被納入建議廢止路線,但因為沿線無完整嘅道路網絡所以保得住
再去到2009年因為颱風令到路線長期中斷,最後傾掂數由津市同三重縣出錢搞掂沿途嘅斜坡同河流,喺2016年正式全線復駛

車內long seat同cross seat混合,喺松阪都唔少學生上車

松阪黑毛和牛便當,個牛頭造型其實幾恐怖,但味道唔錯

最有趣係佢入面有發聲嘅裝置,打開盒便當就有音樂聽

https://youtube.com/shorts/FHM1VcdPUxs?feature=share
首音樂就係「ふるさと」,應該都有印象聽過吧?

沿途都係田地,唔意外吧?

今晚繼續
靜靜地更新
其實名松線喺上年暑假半獨遊已經想ko佢,但一個颱風蘭恩就搞亂哂

大約40分鐘到咗家城駅,名松線上唯一可以進行列車交換嘅站,而名松線亦同時用緊兩種非自動嘅閉塞方式,松阪~家城用緊票券閉塞式,家城~伊勢奧津用緊單票閉塞式,極簡單地說都係靠一樣信物去證明司機有有關路段嘅佔用權,去到列車交換站就要將信用畀對面或者下一路段司機嘅做法,都係為咗防止列車相撞嘅方法
而家JR集團入面得返名松線用緊票券閉塞式;名松線同九頭龍線用緊單票閉塞式,當然重有部份地方小私鐵都重用緊

就係駅員手上舊嘢,靠佢先可以通行下一路段

會喺度停13分鐘,當然要四圍行下

家城駅係有駅員駐守嘅,不過喺有列車停靠嘅時間綠窗口係唔開的

駅舍對出,都唔會繁盛得去邊

名松線應援poster,沿線地方自治體都算積極keep名松線嘅,如果唔係以JR東海作風,晨早就廢咗線

對面去松阪嘅列車會先開走

然後就到我地呢邊開車,再過大約35分鐘就到咗終點伊勢奧津駅

應該唔會有機會延伸到名張嘅路軌

駅舍出面都係農舍,靜靜的

觀光名所,好多都幾公里以外

重有幾條社區巴士,但都係疏落班次

駅舍入面一眼睇哂

留名冊,但唔覺有香港人嚟過

大約15分鐘後坐返回頭車又出發

聽日繼續
上次搭新自強都中伏,張凳勁唔舒服同埋叉電位已經壞咗
我揀咗Sunny Hill(一舊鳳梨酥&一舊蘋果酥,個人覺得蘋果酥好食啲)同氣泡水個玻璃樽我都有留返
便當公司真係
氣泡水都幾好飲,便當就冇加
最尾走嗰日撞正鐵路便當節開幕買咗個六舊水台幣嘅排骨便當
便當無機會試喇,下次要坐下柴聯自強號,雖然已經剩返唔多,同埋本身DR3100都無乜力
我出䎗台北就係DR3100,舒服好多
便當公司d舊車張櫈係舒服好多,手摺門莒光號張櫈最正
由伊勢奧津回程,天都黑哂

又返到家城駅,仍然有駅員喺度,又係長時間停車等列車交換

對面嘅車到了

駅員繼續要處理信物先可以放行

過多幾個站就到一志駅,今次喺度落車

一個典型嘅無人駅

然後就行一小段鄉村道路

就到咗近鐵嘅川合高岡駅,近鐵大阪線上嘅一個無人駅,只有普通列車停靠,其他優等列車都會通過

兩面兩線嘅月台,要直接橫過路軌去對面月台

班次唔算密,一個鐘1~2班車

block

一個站就到伊勢中川駅,一落車就一陣牛屎味,好臭

月台間靠地下連絡通道連接

作為近鐵其中一個重要嘅路線交匯站,名伊、阪伊、名阪都會途經呢度,班次當然唔會疏得去邊,而名阪特急因為有咗中川短絡線,可以唔駛再停呢度

又點少得特急券售賣機

有近鐵特色嘢賣嘅fam mart

待續
留名
等緊F1
喺臭到暈嘅伊勢中川駅等多陣終於上車,得救

上車,今次係返名古屋嘅名阪特急,21020系「URBAN LINER PLUS」,喺80000系「HINOTORI」出現之前係近鐵名阪甲特急(最速達)最高級車輛,而家就退居名阪乙特急(較多停站版)嘅主力,係21000系「URBAN LINER」嘅後繼車,不過得兩抽12輛咁大把

今次坐DELUXE SEATS,1+2座位配置

recline角度算係咁

legroom足夠闊,前面得個網袋

側邊拉到張枱仔出嚟

recline電動控制,重有閱讀燈開關

頭枕細細個,同埋太淋,唔得,隔離重有閱讀燈

比較特別佢窗邊有個架仔放嘢,點解唔索性整到成條窗邊放到嘢

是晚第二餐,多cream就係王道

重有近鐵特色,濕紙巾

一個鐘返到名古屋,隔離線停咗抽12400系電車,都係七八十年代產物,headmark重用緊膠牌

重有精品售賣機,難逃乖乖畀錢嘅命運

大堂有F1日本站嘅宣傳

角田呢個樣好老

然後發覺先十點幾,好似重有時間遊多陣,結果就即刻去返JR指定席機即劃即出飛

待續
F1喺最後,要等下
有櫻花啲宣傳品都靚好多
所以F1日本站點能夠唔提早搞
反正都唔係最後一站擺邊都唔大影響了
但F1加櫻花係幾咁有噱頭
本身個期真係有少少閪

又打風落雨 冇就熱到仆街 又未到紅葉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞