FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
出pc 等於蝕,第一日就破解
我反而見到哩十年唔少廠見到steam出舊game都好賣之後轉策略同時出埋係pc
舊game出會多咗人等減價先買,計落未必有賺

講番主題我其實好想知咩原因FF7rb 賣一個星期,而家一個月都唔公佈賣咗幾多,係咪真係咁差
呢個年代仲玩獨佔,首發如果有電腦版,我都會買,依家網上睇人打爆機,就算出都唔買啦
當日PS5搞飢餓行銷,搞到我今日都仲未想買PS5,都算啦
最差嘅係FF7 Rebirth連喺PS5度run,畫質都係差呢
咁我做乜唔等多一排出PS5 Pro或者等到PC版出先至買嚟玩?
依家仲有大把game等住我去玩
都唔差在等多一陣啦
劇情又冇嘢好討論
上集就係畀個希望你可以Remake The Story
先引發到持續討論會點改點改

今集一下打回原形, 仲要整哂畫面畀你救到Aerith
點知鏡頭一轉原來白卡仔發作又畀個假希望撚鳩玩家
同喬爾夫球一樣嘔心
有冇可能下集可以救返?
Rebirth 玩左一排,似RPG 多過上集。但地圖元素同世界觀唔搭。變咗縫合Pokémon scarlet /violet ,成隻細路game 咁。
佢做到個故事咁唔清唔楚都係想人討論啫
但我見到討論研究劇情嘅人得好少
最投入係Maximilian_DOOD
第一集psplus送呀
我去到開頭岩岩炸完個廠 叫你貧民區幫下人就停左

想玩回合制指令式 ,人中8咁咪幾好
劇情? 好多人其實鍾意FF6多啲。
好似FF16咁, 我用PS5跑完一次Demo

嗯, 封箱等PC Version
依家PC老翻完全唔成氣候

一早今時唔同往日。
清坐左20年?依加仲邊有pc破解
mod同trainer就大把
你望吓piratebay上面啲seed
緋紅劍真係好型, 但好似CLOUD 兇劍
https://www.youtube.com/watch?v=BvF82whLdf4
點會冇
只係風氣唔同咗,冇以前咁大影響
另外,正版合法、又唔怕中毒
又唔使自己搵、隨時可以買、唔會死種
講開我近幾年唯一bt過老翻就係ff7 remake
當時諗緊買epic game store pc 版但見一堆人話optimize得好差想試吓點
結果一試就知唔駛買
後來出係steam特價先買番
我反而覺得戰鬥系統係成個FF7remake最大賣點
可能錯係錯在呢個system會令人有錯覺可以當係動作game咁玩
佢唔係動作係乜
但正正就係個戰鬥系統令到我連remake都玩唔晒
rebirth更加唔會玩
bjo hazar 1-3重制都算成功
我無玩第一集, 但睇youtube 講第一集唔差
點解第二集收晒皮
唔係完全冇道理
有故事關連強嘅續作,實有玩家會覺得第一集未玩,唔會諗買第二集
即係本身潛在嘅玩家都收窄咗
Bio123劇情上冇咁多連繫(btw Bio3唔覺得成功),冇咁高門檻
當然都可以有更多嘅原因,例如
大家都知係三部曲,唔想冇頭有尾
等上PC
對第一集冇好感
篇文咪講左未計數位版
ps5仲要有堆機係冇得入碟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞