FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
日系RPG經典
日本都唔掂
全球條數都唔方靚
日本遊戲個標準先低喎botw悶到仆街都吹到神作
戰神係PS IP 要上pc唔知要等幾多年
第三廠出嘅獨占可能一年就上pc 點比較
btw 銷量仆直都好 一日係PS5獨占就一定唔買唔玩(垃圾SJW
分幾部買本身係有門檻, 未玩1又唔可以玩2
本身1 大量都係PS4度, 而家得PS5 班人冇買就玩唔到
包括我, 都係冇PS5, 所以等緊PC
日本今時今日老任以外嘅game都係賣得少架啦
除咗開塔 生命點 同 召喚獸報告 + 兩張地圖唔太友善
根本冇咩好屌啦

有玩remake冇玩rebirth有一部分係因為冇ps5
第2樣就係主線故事真係上網睇都可以, 唔買真係唔奇
小遊戲要屌咪就係有啲夾硬要塞落主線, 本身原作都有陸行鳥跑

DLC嗰啲都費事再講, 原作都3隻碟分3部曲都好合理
用返當年標準莎木remake又咪照出上下集, 唔通我又屌佢DLC
你估佢做到唔想一次過咩, 講緊可能要等成20年
然後隻game要成150-200個鐘先爆機
當年4章打機果班,而家應該真係死左一部份
屌佢老母打戇鳩仙人掌,騎隻唔識飛淨係識飄既雀啲視角又當人傻鳩咁,恨鐵不成鋼
只可以講今集好多野真係做多咗
其實穩打穩紮, 整番好d畫面, 操作, 減少d 不必要嘅拖長個玩家遊戲體驗嘅嘢
FF7呢個牌頭根本就唔會輸, 個個老fans都會乖乖地課金架啦
Open world同mini game玩到燥
淨係陸行鳥賽跑都成廿幾場
Cut 一半小遊戲
幫女王血加返d動畫語音特效仲正
咁你買多幾次課返金比se 咪得
唔買遊戲都得
咪買周邊
咁多玩具
ff7鬼佬聖經
肯整remake都係為咗鬼佬啫
d 小遊戲同開㙮真係好趕客
初時玩完諗住完
屌佢之後又黎
即轉easy爆機算
上半隻都未玩完
(ps plus"免費"玩)
冇時間唔代表冇消費力 賣情懷嘅嘢
2018 邊個有ps5?
個人認為Part 1真係唔好玩
戰鬥 玩法都唔太掂
係靚女 劇情救返
Part1 係咁e爆左機就無掂過了
而果時同我一齊買來玩果d朋友好多今集都無買
因為大家都覺得上集好伏
我覺得好好玩喎
remake同rebirth都誠意滿滿
你班友都唔識貨

唯一不滿就係由室外行入室內時
畫面無啦啦會好黑
乜都睇唔到
rebirth戰鬥改善左好玩左好多
廿年前已經劇透左
大部份RPG遊戲劇本已無力與NETFLIX上的大部份韓劇劇本競爭
食屎都好撚正常
雖然好撚多老玩家到而家都唔撚肯接受現實
但NETFLIX韓劇既掘起唔多唔少都影響到RPG遊戲
因為大部份韓劇D節奏真係快撚到好似飛撚住黎睇咁
緊湊到你一開黎睇就停唔撚到落黎,係都要一氣呵成睇撚晒當前所有集數先肯停
果隻FEEL同以前細細個打機既FEEL差唔撚多,一開黎玩就停唔撚到落黎
請問而家RPG遊戲節奏可唔可以快撚到好似飛撚住黎玩咁?
可唔可以吸引到玩家玩撚到停唔撚到落黎?
不停炒冷飯,仲想叫人埋單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞