FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
FF16邊度有書補設定?
定係你講緊FF15….

FF16無出過書喎…
我諗你要捉死因真係捉唔到
太多嘢累事
FF16評價一般拖累咗FF7
好多人睇定先~睇睇下就刁淡咗
PS5銷量係一回事~但PS4講緊破億
當有人壞咗換機/2部都起碼8000萬走唔到
唔好唔記得PS5都會有人2部
FF7遊戲性同地圖被詬病係問題
分3部出啲人屌鬼係問題
最大劇透已經被人劇透咗廿年又係問題...
尤其可能部份人唔想再睇多次AERITH死~但係就算成個系列完咗佢唔使死
但今集幾乎死硬...不如等多幾年再算~

我諗最後一部至少會解決最後3個問題
外部因素就冇計

其實每樣嘢單獨都唔係致命傷~但一齊來就好難搞
認同有誠意但只有誠意
篇文入面,講到PS5 係家用機皇者,有乜理由唔計Swtich

FF 7 就算幾靚都好,後生一代玩家有幾多會好有興致去追
日本數據有標誌性因為啲日本人鍾意新作買實體
可能乘返1.2 1.3左右就估到日本銷量
本身twitter啲人都係估緊歐美補唔補到日本嘅跌幅
但SE咁耐都冇消息就心照了
銷量咁跌法第三隻都唔知會唔會成本縮水
計我話第一二集攤得太耐
第一集重制叫有新鮮感
第二集既經典係邊?著泳衣畫面?
仲要知第三集先結局同唔知仲要等幾多年
真係第三集再叫醒我
好心佢參考下人中8
人地轉RPG 做得幾好 仲有橋加入之前既動作元素

明明係RPG 又要變晒做動作game 但又做得唔好
我玩FF 就係係賣情懷 玩指令
動作game 出面大把
SE 就係咁 remake 唔該你淨係執靚個畫面就算
一搞個系統就玩死個系列
原本已經鐘意打啞迷依家打完啞迷同你講幾年後先知答案
舊客就話等你又點啫話反正一早知大部分
新客屌老母就有份喇
第一集都係得幾百萬二三集差過好奇咩
FF7經典同「好玩」既原因係因為佢係第一隻3D既FF
本身嗰劇情都唔叫好
而家去到Re仲放大哂阿雲係白卡呢野樣
你叫人點玩落去
上次重製就應該一次過出晒啦,出啲唔出啲
上次重製大把人嗰陣時係用PS4玩
到PS5飢餓營銷啲人買唔到機/嬲到唔買機
熱潮淡咗之後啲人唔買又好,買唔到又好,已經唔會買機
就算想買都係等PRO版先會買
一係就已經過晒檔去 steam,況且到時候9成跨平台
根本唔駛急住買,什至等到隻game 特價先買
況且當年FF7 fans 都已經有咁上下年紀
一黎有家庭未必個個有時間煲game
二黎今時今日咁多youtuber 打機攻略channel
呢代人已經改變咗個娛樂生態
上網睇人打唔洗錢又有得睇故仔
年紀細既有時間但冇錢買,年紀大既有錢冇時間玩
夾喺中間嗰班有小小錢有時間但未必有 FF7 情意結
加上今時今日太多免費手遊玩,少咗人買係好正常
lm
希望Sony 獨佔費夠佢蝕
獨佔費少 又唔肯多平台就抵佢收皮
一集出晒都難
分上下集加dlc 應該得
你諗野 真係奇怪

你食野覺得抵屌

貴少少都食

就代表你會加錢食?

我係玩完
覺得過百小時遊戲
只係500蚊

電影,堆netflex 垃圾
都唔止呢個價
想問下呢隻玩到true end要幾耐,上網睇又話要好多周目,有啲淆
有一點係班白金狗係好撚煩

自己要儲白金
屌人小遊戲多
本來白金就已經係optional
從來無見過小遊戲多係問題

主線必玩小遊戲咪只係得幾個
例如海豚,賽陸克鳥

玩到13章 我自己都跳左唔少
直接加速到14章
乜嘢
得一個end
20-25個鐘左右
佢唔係多周目,係好多角色好多條線,玩到中間可以選擇睇嘅先後次序,故事特性睇邊個先會好影響你睇故事嘅感受,但唔影響故事走向,你可以想像成用故事玩盲人摸象嘅感覺
同你諗一樣

但係主po講俾人插到仆街

仲惡到block埋我

明明過劇情小遊戲低標玩5分鐘都唔洗

冇玩過以為用幾個鐘咁款
(好似難度有影響? 因為我一週目全程easy)

講真最硬插入咪得搵三舊菜果段

困難仙人掌打完最高分得一支藥

都大把人屌住黎打就知乜事

岩岩白金左DD2 如果FF7好似DD2咁解任法

我寧願玩小遊戲
直接玩啦,唔好睇攻略,呢隻game 唔會打唔贏
戰鬥覺得難打就較easy
hard 都唔會打唔贏,無咩係一發超大型導彈攪唔掂嘅,如果有就用兩發
打爆機你就知點解會話多周目
算幾有心機整,不過幾年出一集,即係起碼十年先完到
講真呢排咁多game玩,除非係超級fans, 唔係嘅話又真係唔會急住玩冇頭冇尾嘅第二集
咪講笑,wb就係想做呢樣野,自殺小隊係個開頭。
屌佢老母第一集搞咁多野,又菲拉又盛,最後結果都一撚樣,做乜鳩?
如果數碼版賣得,照計都會大大聲講。
online 買新送舊喎
其實係因為online 買,買新送舊,除非本身有唔係嘅話買online 仲爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞