FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
寫在3月18日。三個星期都過去了,被 Sony 寄予厚望的獨佔作《FINAL FANTASY VII REBIRTH》最終也稱得上是失敗了,考慮到 Sony 為了宣傳本作出動到的超大力度,首周日本本土銷量竟不到 27 萬,第二周銷量還要賣輸給香草社的全新 IP 及極冷門遊戲題材作品《聖獸之王》,賣了三周在日本的實體版加起來連 30 萬都不到,並且見到無論 Square Enix 還是 PlayStation 都似乎已經開始冷處理,將宣傳推給另外兩款獨佔:Team Ninja的《浪人崛起》及高調賣女體的《劍星》

首周銷量是有一定代表性的。《FINAL FANTASY VII REBIRTH》在日本的首周銷量是 262,656 萬,說「不到27萬」也是很粉飾太平,皆因第二周僅賣了 24,482 隻,第三周更只有 11,497 ,能有谷底反彈的可能性實在不大。作為參考,前作在 PS4 上推出的《FINAL FANTASY VII REMAKE》首周是 70 萬。我刻意提起 PS4,你以為我會想說銷量差距是因為目前 PS5 還不夠 PS4 普及吧?

錯了,雖然 Sony 才剛剛公開「戴頭盔」將今年 PS5 銷量預測由 2,500 萬下調至 2,100 萬,然而也別忘了, PS5 絕對是名乎其實的家用機皇者(實在不能計 Switch,任天堂本身就有 bug),去年 Sony 官方新聞稿已宣佈了 PS5 全球銷量突破了 5,000 萬台,個人估計肯定是大比數拋離連出貨數字都「不敢公佈」的 Xbox--作為參考,2月份官方表示 Xbox Game Pass 的訂閱人數是 3,400 萬,所以我們也許可以大概估計到 Xbox 的銷量?--不過!有趣的「不過」要來了,同樣是 PS5 獨佔、同樣是 FF,還有同樣動用全力做宣傳,甚至玩起「相信吉田」網絡梗的《FINAL FANTASY XVI》,首周銷量是 33 萬。嗯,是的,沒有藉口了。

我們如果再看一看那時的《FINAL FANTASY XVI》,雖說首周銷量只有 33 萬,但一周之後,Square Enix 便已發出新聞稿,表示遊戲已賣了 300 萬,足足是十倍之多!雖然當時他們也特別注明了,是「包括實體出貨量和數位下載銷售量」--不管你是否知道當中的詭異,我也要告訴你出貨量不等於銷量,像股價已經去到 USD420 的微軟,相信要搞這套數字遊戲的話,要一款獨佔作的出貨量達到一億也可以--但重點是這個行為的背後、這個行為的態度,最少官方還是希望「唱好」、亦有信心可以賣到這個銷量的,又不是微軟般有用不盡的錢,出貨也要錢的呀,又何必做數做到十倍咁大呢?有道理吧?所以大家想一想,今次是已經三周過去了,包括官方在內已經沒有人再提起《FINAL FANTASY VII REBIRTH》,收利益拍攻略影片(?)的 Youtuber 都已經開始了《浪人崛起》逃課攻略/新手十大知識,也不說在此前的攻略片其實早已被《聖獸之王》佔領……
邊個講係關鍵原因?
大把人唔急玩等ps plus免費玩
銷量有咩用呀
最緊要俾到自家死忠一份得我先有得玩嘅優越感
其實我連第一部都未玩
年代唔同左
玩手遊課更爽
又賴獨佔?戰神夠獨佔啦,賣得唔好咩

講真呢集FF賣得唔好因為有門檻姐,你唔係玩開根本係完全唔明佢講乜,即係吸引唔到新玩家去買
係人都知會出隻pc版3步曲皇家版
呢個銷量點解要驚訝
一隻game拆開幾part已經好難搞
呢隻應該大部份人玩下載版,因為網上版送埋一代
SQUARE快手比PC版啦
再咁蝕撚死

個關鍵點睇都係open world 垃圾累事

啲未買既人睇見買左既人怒屌,仲點敢落手

相反隻聖獸未買果啲睇到啲評語個個都蠢蠢欲動
Spider-Man 2咪又係PS5獨佔,都賣左一千萬
同埋全球總數幾多先係重點
淨講日本做乜9
唔好玩係主因
我有買1 睇到 2 comment 咁差都打算遲啲入手
唔關事啦,出面不滿open world既聲音根本冇呢度咁大,而且頭幾星期出面d人都係讚,係過多排大家玩到中後期先開始有人講open world 同小遊戲問題。所以好大原因係d人玩完remake冇興趣,又或者玩digital
真,好似鐵拳8呢啲日本game其實日本本土銷量都好少,但歐美好賣得。
首周都輸16
16都多人屌

覺得好多因素
第二集 冇頭冇尾
呢排多唔同類型正game
對se失去信心

小遊戲 開放世界應該冇咁大影響
仲唔肯公佈
上次16 首週已經300萬
都有機會係啲人玩完part 1覺得唔啱玩
唔玩part 2 始終個故仔玩完part 1 都仲未知講咩
玩舊版開始嗰班一係老到唔再打機一係死Q埋,所以for情懷嘅冇幾多,唔講情懷嘅又冇乜特別需要玩佢
咁到而家SE社連歐美個銷售數字都唔肯公開,證明隻Game係歐美銷售成績都未如SE預期啦!
第一集打到白金
今集真係好撚差
效能mode 畫質差到痴線
沙灘換完泳衣 開開心心諗住瘋狂影相
屌矇到360p 都唔知有冇
故事節奏斷斷續續 極少起伏
劇情對話多bug 位 見cloud 情況一路惡化 永遠得一句叫佢振作啲就算
open world 空洞玩到極眼瞓
地型多高低 支線好多要執野但完全冇引導 經常卡喺搵路
完全投入唔到個世界
最尾真係頂唔順 直推主線收工算
主線需要強制玩嘅mini game 反而覺得問題不大
同埋金碟樂園整得好靚 加返少少分
連埋上一集情懷 最多比7分
點死Q 埋,最多咪4 章野
ps5賣左2千萬部
死忠得廿幾萬
其他果d全部炒家?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞