FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
得唔得GA...
如果走AERITH線...佢已經揀咗白卡仔
咁大哥就要搵士啤胎...
如果TIFA線咁大哥又會變AERITH士啤胎...

不過如果兄弟一齊開速遞公司~一間公司有2個1ST實力嘅人...
佢漏單都唔敢屌
以zack唔放棄既性格 要溝返aerith完全唔係問題
ac 最後 zack都有對講cloud 如果係我 我絕對唔會放棄
每集等幾年、 第一集remake 我諗三四成內容都未必記得
其實AERITH同ZACK性格上比較襯...
但相處落可能係白卡仔同AERITH更適合對方...
TIFA同CLOUD的話可能成日間屋靜到唔知有人喺度
TIFA唔係唔活潑~但要有人做主動先~白卡仔實唔會囉
講過好多次

就算當佢跟返晒原作唔大改+冇小遊戲
只行主線再以現今畫質, 三集加埋至少過100至150個鐘
係技術同時間問題
近近哋用返同樣係日本新式RPG game人中之龍比較
你今集玩8嗰陣又記得6同7內容?
嚴格嚟講, 佢做到好多一般ubi無既野
minigames已經多ubi成條街
每個地圖都算有特色, 有唔同載具, 唔同既陸行鳥
地圖有平原, 又有複雜高低差跳跳跳既
戰鬥更加唔洗比, ubi有邊集有咁考究既戰鬥系統?
open world得黎有咁多cg故事, 又好似人中咁多小遊戲
已經算係咁啦, 近十年都無一隻ubi做到以上既野
佢係有d位好ubi, 但一句話同ubi無分別只不過係將佢既缺點無限放大黎講
同埋佢唔係sandbox, minecraft果d先係
至於係唔係open world, 有人話地圖夠大就係, 有人話要無loading先係
有人話唔可以分開幾張地圖唔可以有隱型牆
定義太多, 無乜好講, 總之多數人都當係
PC 版一出 , 錢就嚟啦
remake入坑既新玩家,
當年只係見remake宣傳勁,又係大作先玩下
會keep住玩rebirth既都唔知有冇一半

Ps果堆老玩家見你轉左動作game之餘仲要改劇情
就更加唔會玩

再加上FF16整到FF個朵臭上加臭
SE都係趁早放生FF個名喇自13開始已經變左垃圾
有冇人覺得真係16好玩d…
快啲走,你會俾人屌架
有FF16比較就好明顯
FF7r個思路本質其實都仲係RPG
係要求你一係等級輾壓(響RB其實唔太work), 一係用腦配好裝去打每一個boss
有好Q多boss係你幾好技術都唔可以硬爆過關, 但配好materia就合埋眼都過到
換個講法就係, 呢個game好玩個位係你用腦諗點樣尅死boss 既快感, 而從來唔係靠技術無傷過boss 既成就感

一個咁既game你用act思路去玩的話, 係冇可能覺得好玩的, 只會覺得點解個game咁on9要儲ATB先出到技, 出招又只係gum一個制完全冇技術含量

"A"RPG, 響FF7r來講, 本質都係響RPG三個字, 而唔係響個A度
6係算啦
7至少係完整故事先
Ff做法係搞到冇頭冇尾
Part1冇玩過舊作直頭唔係好知講緊乜
我覺得佢點都要捱埋隻3,應該有批人等一次過玩
例如我原價入咗Remake,但原來自己無咁多時間玩,玩到中間就停咗…又諗到爆機個故事都未完,又唔急玩。
結果Rebirth出都無買,但出埋結局,一定會一次過玩
佢一隻game 拆開三集賣,rebirth 又唔可以承繼save ,叫人點玩
係,第一集仲要有啲boss 好難打,要農,但就唔多野俾人農
其實浪人都一般般,浪人一樣係食仁王fans 向
下集開頭又要你重新升魔晶石 練過一堆上一集已經拎過既武器
到時你就會睇youtube片算
分開三集
下下重頭由Level 1練過
如果第一集大概60個鐘你都頂唔順
出合集夾埋二百個鐘你更加唔會玩返
我會呀,FF7值得呢個鐘數嘅
隻game 好似主線一班人做,支線另一班人,地圖探索Intel 又再判俾人做咁。唔係好一體化。散收收。開傻仔塔件事好唔FF. 整幾個迷宮直打召喚獸/拎裝備重好。chadley 每次連絡,我都skip . 呢個百搭npc, 完全係諗唔到遊戲內容既手遊級答案。體驗好似玩緊Pokémon 赤/紫兒童遊戲。
我等緊steam版
SE高估咗隻Game囉
以為點出都有人賣單
畫面廢劇情廢

以為今次終於救到Aerith
開心唔夠幾秒就...
TLOF2都叫開頭就嘔心玩家唔使再浪費幾十個鐘玩
Rebirth擺喺結局嘔心人真係Dllm
錢唔介意啦,但時間真係問題.
認真咩?16 係我玩到想叫回水既一集,垃圾過15 royal 好多
除咗開頭開過得新鮮之外,故事垃圾,遊戲線性到爆,打法單一無聊,支線跑腿
第咁多年出新既比d咁既野我,我要玩act 玩dmc 唔好?rpg 無裝無魔法無隊友咁撚戇鳩都唔知吉田條撚樣點諗撚到出黎

Ff7 rebirth 我覺得好玩喎,第一集又係太線性,困響城度好壓抑
將zack呢d無關痛癢既人愈擺愈重戲份好撚煩
復活左仲煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞