FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
我買咗game但未買機
sephiroth表示我唔會成為回憶
所以aerith返黎要將jenova連根拔起
點會
生命之流有古代種嘅意志喺入面
生命死咗之後會回歸生命之流
石油係物理上嘅生物屍體堆成
剛好相反
所以你話生命之流連接到唔同世界嘅意識
都唔係話好離譜
下次係最後一次5嚿幾啦
除非SE玩嘢啫

其實我覺得「ZACK無死」唔係發生喺平行時空
而係喺FF7R呢個世界入面
所以而家個世界有2個AERITH同2個CLOUD
只係其中一邊始終昏迷
AERITH重要死埋
因MARIN同ZACK講佢見到AERITH比白頭佬殺咗
係REMAKE世界來~上集提到過
但不停提到嘅天空嘅意像
應該係講緊世界線開始重疊
少改唔算啦
都唔影響主線
同埋佢補足咗唔同角色嘅背景同設定
但冇喺之上再加新內容
其實咁都幾好
攪到咁複習做乜?
真~
你以為SUNRISE真係出高達?
佢賣膠廣告咋
咁有啲遊戲嘅故事複雜~
有啲簡單~咁我覺得FF來講都係偏複雜少少
無可能係同一個世界啦
Zack個世界, 神羅狗張poster都唔同

你走去珠諾架神羅船上面可以見到
Rebirth隻神羅狗依然係Beagle
上集結尾Zack隻神羅狗係Jack Russell
然後今集有一段劇情, Biggs包薯片上面係八哥

所以基本應該最少牽涉8個世界
FF7 - 原版
FF7-2 - Remake、Rebirth
FF7-3 - Zack共鬥完, 唔知傳左去邊
FF7-4 - Zack去左搵寶條
FF7-5 - Zack去左搵Biggs
FF7-6 - Remake最後Zack去左教堂搵Aerith
FF7-7 - 白卡成功擋到Sephiroth個刀

結論就係「都唔知Rebirth佢up乜9」
同埋唔知點解Marin可以劇透到Zack
我覺得你無印去到7嘅世界起碼有一半係重疊
反而REMAKE同REBIRTH係咪真係一個世界好難講...
REBIRTH最後一段CG係咪真係REBIRTH嘅世界更加難講...
始終唔肯定白卡擋刀那個世界係咪真~同唔知邊個世界擋到

講返POSTER問題~
佢喺唔同地方都出現過唔同POSTER...
我覺得佢只係話你知世界融合緊
應該唔係咁易用狗來做REFERENCE分世界線
早幾個討論PO有人提過~圖都CAP埋~
但我搵唔返

最後MARIN喺上集咪有一幕~
佢第一次見AERITH~咪唔知點解突然通靈
所以我先覺得ZACK喺REMAKE嘅世界
又話打破“命運”,最後女主又係死,個“命運”邊一忽被打破左
下集話你知
到時話唔埋佢間公司又或者我都入左生命之泉
又或者等到佢出個命運都係不變
重要係因為今次係分開3集買,姐係其實有得㨂
以前唔知一次過買就冇得㨂,呢家有
將一隻GAME拆開做3集...SORRY 我真係唔係好接受到 仲要等咁西耐...
比d信心cloud仔啦 雖然依家發緊神經
佢中間唔整咁多電子垃圾應該會快d
佢精神分裂埋
想問下ZA 黨係咪可以直接skip, 睇左少少劇透已經頂唔順

真係情願Zack 唔好番生算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞