FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
以se慣例,銷量好少少都大鑼大鼓
呢隻3A喎(但畫面咁樣),FF7喎,賣行廣告喎
唔話佢爆死,只係話佢吹大左
Marin都出埋,
第三集一定扯埋AC 三子入去

仲有Genesis本身係Vincent隻後傳有出番離,如無意外都會扯埋落去

到時莫講話Zack同Aerith,
我諗可能AC三子都唔洗死
真係好撚驚比se玩鳩十幾年

就算我玩過FF7都係咁話
你一年一集我都BUY
四年玩你老味咩...仔都生左幾個啦
其實FF不如完左佢啦
係咁出做咩
我就絕對支持改, 理得d老屎忽
用依家既角度睇返原作故事, 我真係唔覺得有咩特別好
好似果時d人話人中1故事好正, remake玩完都係一般
可能係果個年代覺得係正既, 原汁原味remake其實好悶
睇下旺達/demon souls, 係得畫面靚左, 乜都無分別
btw Bio remake其實已經改左好多野
其實我一路覺得話FF7r係"改"有少少唔對路

去到RM為止既故事, 佢成條主線其實冇離開過原作
Sephiroth都仲係最終boss
Cloud都仲係白卡
Zack所有劇情其實都唔係響原作世界線發生
Aerith都仲係瓜老襯

我反而覺得佢只係一路響原作冇講/冇講清楚既位做緊擴張句子
which is佢呢個安排我反而有D失望
你帶得菲拉出來, 我會expect你真係一條同原版唔同但互為影響既平行世界
而唔係你都仲係用原作做神聖不可侵犯既主世界, 其他平行世界都只係為主世界服務既支線

希望去到第三集我會俾SE摑我一巴
我覺得最後會有一條同原作結局差唔多既時間線
同另一條zack既時間線, 會改最多既會係呢條到
官方話唔會大改既應該就係第一果條
Aerith都有可能會係呢條到生存
rb尾cloud睇到Aerith既幻影應該就係來自其他時間線
RM個設定係所有時間線其實都係響life stream生出來, 0個條時間線消亡, 所有人就會番番life stream

所以personal我對Aerith/Zack響第三集既最後仲可以生勾勾係零期望
(尤其最後要跟番AC個劇情)
但同時因為其他時間線, Aerith同Zack響第三集應該都仲會係可用角色
rb線咪接ac, 其他故事線唔影響
都係睇佢點自圓其說, rb連sephiroth融合時間線都有得玩
se點都要行一次原版世界線比新玩家睇
但我相信cloud 擋個刀唔會冇意義
一直冇講接住ac 只係話有關聯
rb連sephiroth融合時間線都有得玩

我就係base on 呢句 + FF7r最後都要跟番AC, 先得出上面講"FF7r其實都係服務緊原作時間線"既結論
而which is, 我覺得如果要去到呢個結論, 佢唔會俾其他時間線響FF7r存活
(戴個頭盔先, 響我個定義, 響life stream繼續生存, 同響其他時間線存活, 對我來講係兩件事)
AC既Aerith 同 Zack, 比對番RM, 我會覺得佢地係life stream既人多過其他時間線既人
快啲出16同7R2 steam版啦
咪撚再玩epic呀屌你
三個月獨佔,啲人都等pc 玩mod啦
上一次係獨佔一年架
其實同atlus唔PC port 一樣on9
有講
都係睇epic俾幾多錢
又係你
都係睇佢點寫姐, rm帶出左平行時空
唔同選擇分支左好多既時間線
rb帶出左時間線可以融合, 最後淨低幾多條線
點融合法, 都有好大空間任得佢up其實
rebirth冇直接關聯唔代表最後唔會接落AC.
好多訪問都有講

呢段係kitase AC電影訪問講,youtube都搵到有片
pc仲可以等佢特價先買
反正應該都要patch一兩次先最順
本身劇情原汁原味咁重製大把人收貨啦
特別公佈Remake前1定2年畀佢哋撚咗一鑊勁嘅
夠膽死發佈會公佈掉隻原版FF7上PS4就算

Remake改變命運拉高哂期望
大把人希望Aerith今次唔使死
點知Rebirth就特登嘔心玩家扮畀Cloud救到
仲有Biggs依啲on9處理

仲有Remake DLC唔上PS4得PS5
已經畀人屌到仆街
嗰陣仲話借開發DLC嘅經驗去準備開發PS5新作
點知依家Rebirth出嚟啲畫面效能柒到
3個月你信?
邊次唔係話3個月?
獨佔完佢冇話即出喎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞