FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
優點
Tifa大波返
Open world漏嘢方便返轉頭執
集物癖幾襟玩
有Zack

缺點
戰鬥系統麻煩,加咗聯手更加多嘢兼顧
角色打燈打到拍鬼片咁
白咭佬比以前更白咭,每行兩步就發作一次
結局要等part3

我份人算幾公道
要玩都一定係等出晒先
到時好似tlou2咁大爆死真係屌撚晒老母都唔掂
你講呢d野根本係你已經知道左劇情 用上帝視角去講 事實上輕度玩家去睇係會有門檻 佢地會覺得要玩前作 而呢班人往往先係佔市場最大多數
好似之前capcom都曾經講過 遊戲續作加個數字係到係會趕客 所以唔少續作為左吸引新玩家都會del左續作數字(e.g MHW /其中一集DMC)
Xbox玩家先唔會想玩ff 呢d 唔好玩既遊戲
第一集不停搵啲支線硬拖長遊戲時間,啲人都驚第二集又中伏掛
唔好意思 PS5都未有 玩條撚咩
佢又唔出PS5 pro
認同,一開始果幾個chapter 個open world 都好好地
後面果d 一個難睇過一個,高低果d 位跳錯又要重新嚟多次

d mini-game 仲要有時係個弱智操作特登令你fail,要重試多幾次先比你過咁

如果你d mini game 係好似Zelda d 神殿咁,要考腦筋同反應果d,卡關都心甘情願呀
不過老實講4章嘢大部分都有老婆有仔女,真係未必咁多時間打機
人開塔佢又學人開塔
都唔好話門唔門檻 睇劇情之類
你本身係一套rebirth黎
FF7 > Remark > rebirth
其實除左死忠應該都無邊個會想專登買黎玩

試下當年Elder Ring或者將來GTA6/MH Wild呢類大作獨佔
到時一定大賣
十分同意
根本隻game係唔夠吸引

希望有一日會咁樣獨佔
可以睇下連登班死口話唔買機既會唔會跪
唔明?咁當年原版ff又咁成功?當年d 人都唔明架
變左動作game 已經on9, 一個掣鳩襞過關,上集玩一陣已棄

還我回合制,DLLM
單機game等download /特價啦
又唔係唔知道個故事
眼不見不淨
眼不見**為**淨
上集FF7 玩到我燒左部PS5 搞到要拎去維修...
唔敢再玩
咁不如等佢出晒先啦
re4已經大賣
人中8都好出色,完全証明左傳統jrpg都可以好好玩
我都係ps5玩,人中8畫質完全冇問題,個風景光影都好靚,但ff7 係performance mode完全濛到接受唔到,最後轉左玩聖獸之王
因為佢唔係真係重製.你冇玩原作,前傳,同睇埋後傳電影,好多野你都會唔明
人中8正好多啦
好玩喎
誠意滿滿先
FF16真係
完全理解唔到點解可以整得咁差
我連打FF0嗰個異鄉人都冇咁3D暈
個劇本又冇寫晒出嚟,要人哋睇書先可以補完設定,趕收工味濃

但FF7 Remake Rebirth 我都覺得算誠意之作喎
今次又唔係好似FF15咁On99整啲唔整啲再賣堆DLC
班痴線佬,遊戲時長長又唔滿意短又唔滿意
呢啲人都係返去打佢哋嘅ON9課金手遊驚啦DKLM
FF7已經係大絕
都賣成咁真係離收皮不遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞