FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
有時唔明點解而家銷售數據可以嘈咁撚耐

咁多人渣住SE股票?
歷史上有冇game 明知佢分幾part 但好賣得?
呢個唔係爆唔爆到機嘅問題
呢個係需要花幾多時間去令角色變完全體嘅問題
其他game一樣要升level
但係而家啲game基本上係升角色level+推進主線已經足夠學哂所有技能,做到主線後期加大部分支線已經可以隨心所欲用自己想要嘅打法通關
但係FF7升魔石要睇吓啲裝有幾多個洞去決定點升
前期裝住啲廢嘅石頭打咗十場就等於浪費咗十場嘅經驗
正正係呢種浪費令好多人唔想玩落去
正回饋不足而負回饋明顯

我唔會話係缺點,我只會話呢種遊戲特色唔啱今時今日嘅gamer口味
正如最近隻dd2一樣,唔同時間坐牛車行同一條路都可以有唔同嘅風景唔同嘅隨從互動唔同嘅事件,成件事係好正好有沉浸感,但真係大部分gamer都接受唔到
首周銷量係FF16十分一都無喎
你應該搞錯咗啲嘢
你問下主機果班
嘈足咁耐
我叫樓上條友附和返第一個留言↓

變左動作game 已經on9, 一個掣鳩襞過關,上集玩一陣已棄

還我回合制,DLLM

你衝出嚟做乜姐

再講啦你個留言↓

好玩係好玩
但個升lv系統都係太過傳統
要不停換武器刷經驗
唔刷又嚟嚟去去用得同一招
好多人刷到一半已經棄咗game

唔知你有玩定冇玩啦
玩又話傳統又要屌
換武器刷經仲好笑, 打2-3場刷2嘢都叫做要不停換武刷
雖然我自己都唔想玩返回合制
但無回合制就係無回合制架啦
「附和吓佢哋咪算」呢句個感覺就係你覺得人地錯,但廢事同人嘈先會咁講嘢

打打下要無啦啦要專登轉把廢武器,就算打一場都嫌多啦
仲要你唔係剩係學完招技就完架喎
仲有啲魔石要練架嗎,換過粒又要重新練,咁係咪要刷經啊
本身又已經有人物角色要升,要換人出嚟打
事實就係呢種設計唔啱而家啲player,就算覺得好玩都無心機玩落去
乜柒都唔想練

玩EASY MODE咪得

咁都係缺點?

定係練魔石黎過HARD打白金

兩回事黎喎

SE冇將劇情鎖起HARD嫁
呢個唔係爆唔爆到機嘅問題
呢個係需要花幾多時間去令角色變完全體嘅問題
其他game一樣要升level
但係而家啲game基本上係升角色level+推進主線已經足夠學哂所有技能,做到主線後期加大部分支線已經可以隨心所欲用自己想要嘅打法通關
但係FF7升魔石要睇吓啲裝有幾多個洞去決定點升
前期裝住啲廢嘅石頭打咗十場就等於浪費咗十場嘅經驗
正正係呢種浪費令好多人唔想玩落去

正回饋不足而負回饋明顯

我唔會話係缺點,我只會話呢種遊戲特色唔啱今時今日嘅gamer口味
正如最近隻dd2一樣,唔同時間坐牛車行同一條路都可以有唔同嘅風景唔同嘅隨從互動唔同嘅事件,成件事係好正好有沉浸感,但真係大部分gamer都接受唔到

乜而家既gamer咁有雄心要將隻角色打造到完全體

失敬失敬

我真係好單純 打到白金就OK

第一集我冇特別練"完全體"就白金

第二集就要 "完全體" VR公認難打

不過得罪講句 紅字果班人都唔撚係打機

翻去撳手機一鍵尋路 自動打怪啦
人地講緊日本啊
FF16係SE係第2個星期講返首周銷量過3百萬
但今次過咗就嚟一個月都無出嚟否認非官方統計數字首周26萬
講真

我淨係有留意過360時代之亂

果陣XBOX維持唔到獨佔日系game 搞到亞洲市場靜曬咁制 先完

而家人大左 冇咁好氣留意捲重土來嘈乜撚
刺客
戰神
薩爾達
Spiderman
大把game都係可以打主線過程就升到去完全體
FF7你咁有恆心白金咗都未升滿就知幾咁唔同啦
係咪鐘意玩呢啲game嘅都只係有資格玩手機game
唔是咁的

ff16 官方公佈首周全球銷量300萬

而fami通統計日本實體版首周係33萬

ff7冇公佈銷量

fami通統計日本實體版首周係26萬

所以相差唔是咁遠的
2月29出,過咗一個月但仲未公佈,所以先估估吓係咪賣得唔好
上面有人問係咪股東所以咁care, 我想講就係個班股東唔會俾你幫賣得唔好嘅game出續作,或者睇ROI都只可以俾有限budget,咁咪有機會爛尾
有開放世界就可以撈埋一齊講

明明隻隻玩落都係唔同既野
你講我都明

但連登照計應該唔多存在SE股東

所以先唔明點解咁多PO關切 ff7 rebirth銷量
就係講緊遊戲機制唔同
所以影響咗玩家想玩嘅意欲
咁又唔可以比較
總之一句講哂
FF7remake同rebirth都係一百分0缺點神作,對隻game有嘢唔鐘意一定係雲玩家,玩過都唔鐘意嘅話係玩家問題,返去玩垃圾手機game啦
你仲未明
就係因為唔係股東但又鐘意FF7,想佢出埋第3part唔好爛尾先會care FF7rebirth銷量
日本市場得番老任係搵到食
Sony依家靠歐美個邊先係主力
係我膚淺

以為你會舉FF16 或者TO系列 果D RPG

點知係開放世界就得

OK囉
定位係RPG要升呢練武打料刷裝嘅話有咩問題
咁你睇返頭幾頁望吓啲人反咩先理解吓點解我會話附和囉

事實都仲係有人屌3部曲拆開賣丫嘛
根本連原作故事遊玩時數幾長都唔知, 我用埋莎木做比例添

你玩第一部都知有你講啲問題, 咁又繼續玩?
"主線後期加大部分支線已經可以隨心所欲用自己想要嘅打法通關"
我玩到後期已經練得7788啦喎到做晒支線前已經全部練晒
完全無需要特登練珠, 唔知你點玩
模擬器都會送啲高lv魔晶
好多速食撚
唯一解釋就係佢擺d珠係到十世唔換
又唔合d多洞位既飾品擺珠
後期我都練到無珠好練, 搵d垃圾珠升埋lv佢
唔用既角都可以升到珠
懷疑佢都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞