FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
睇嚟你既怨念都好深
我第一次見人咁唔中意zack
製作組加咁多戲份俾佢算係fans service
係sfc同ps交接既時候好多game都係爛尾
ff7作為代表作寫得咁完滿係好難得
但square好鍾意畫蛇添足
好似ct咁又係出完CT 叫好叫座出隻cc 之後魔改ct個劇情爛到仆街
zack係cc到係ok既
但去到ff7成個劇情入面真係配角都稱唔上
FF102
ff10埋得咁靚又係出23黎鳩鳩d玩家
ff8 ff6咁受歡迎而(好彩地)無被鳩自出奇
歐美game咁多黑人又女權 點玩封面都嚇撚走d人啦
咁fans service係咁架啦
求其露下面俾D fans J下仲想點
如果太重要又太影響原本個故事
真係未見過人怨恨咁重 zack出返黎就係要救aerith同cloud 比佢講到可有可無
劇情上係配角都稱唔上
講好咗ps4出曬,依家玩ps4-6各一集
無信用抵死
好多門檻 又要有岩平台又要玩過第一集得黎有興趣玩埋第二三集
第三集應該仲死
成段字好明顯係冇打過FF7原版FF出來

但同時唔代表佢唔救cloud 就生存唔到 <--如果唔係Zack帶走Cloud, 佢仲響寶條個實驗室浸緊魔晃水
只係cloud錯誤地以係自己係zack而某程度繼承左佢意志<--你又完全唔諗下點解Cloud會當左自己係Zack, 唔係sephiroth唔係寶條唔係其他人?
無左zack呢個人,ff7成個故事其實都可以行落去 <--冇zack呢個人, Cloud冇左影射對象, 佢唔會當左自己係1st, 唔會去做萬能工, 唔會有破壞劍, 佢會唔會同Tifa相認番都成問題
佢真正出現得幾個插鏡既回憶 <--本傳有成足足五分鐘交待Zack既結局, 俾你一鳩ignore左

我強調, 上面講既所有野, 都係本傳既劇情, 同CC一D關係都冇

然後, 我唔直接講Zack, Aerith同Cloud既關係一開始build up到, 就係因為Cloud當左自己係Zack令到Aerith響cloud身上搵到Zack既影子, 冇Zack呢個人, Cloud同Aerith根本冇故事可以講

Cloud白咭左大半個FF7, 係因為佢本身有三重人格: 佢自己, Jenova形成既sephiroth, 同埋zack
zack人格出現, 就係因為佢覺得自己太弱, 維持唔到同Tifa既約定, 而身邊又剛好有個完美人設俾佢copy, 先會有zack人格既出現
冇左zack, 就唔會突顯到cloud弱到要將自己變成其他人既無力感

我本人其實對Zack冇乜好惡, 因為呢類熱血暖男角色一定討好, 但亦一定唔會好有深度
但一個影響成個game幾個要角既既劇情人物俾你講撚到可有可無, 我唯有講多次:

打RPG可否唔好齋打, 學下睇劇情?
咪講左係FANS SERVICE, 你仲loop咩姐
真係嬲到咁寄刀片信俾製作組嘛, 同我地講都無意思
成段野你講得最岩既,就係ff7成50-70個鐘既gameplay
有成5分鐘係zack出鏡,我計埋cloud思覺失調以為自己同錫菲去魔光爐
都係一個鐘
嘩,zack係本傳真係一個重要成咁既人物
由頭到尾,zack都只係一個引導
就算無Zack, 本傳cloud由一開始都已經係天選之人
浸完魔光既Zack,所謂1st soldier,係連錫菲一招都頂唔住
未浸魔光既cloud,都已經頂得住錫菲一刀再掉佢落生命之流
當然ff7既劇情無去講無zack既情況係點
但明顯地就算無Zack
錫菲一樣會去搵老母之後炸地球
巴佬會突襲神羅,tifa一樣會搵錫菲報仇,aerith 身為古代種一樣擔起既責任
cloud如果有命既話一樣要面對錫菲,然後一個比錫菲統一刀唔死,跌落生命之流都可以唔死既人,根本成身都主角威能既人會唔會就咁死係寶條手上
zack只係成個咁多個因果之中既其中一個因
而唔會話無左zack就無cloud
再現實d咁講
唔係有cloud做主角既ff7大賣
有撚zack做主角既cc咩
咁當然
ff7去到cloud精神世界個plot twist 一解出黎係精彩既
正正係因為cloud 以為自己係zack先令個劇情更上一層樓
但zack係ff7個重要性就係佢係一個死人
咁如果佢在生
我以為自己係Zack,我又見到個生勾勾既zack,咁即係點撚樣
我繼續左zack把劍,又繼承左佢既遺志同記憶
但原來你未死wo,你未死但我又繼承左你遺志,又即係點?
連"唔係有cloud做主角既ff7大賣, 有撚zack做主角既cc", "成身主角威能"呢D out of故事情節既on9 point都可以拎出來講...承認自己冇認真睇故事好難咩?

尤其"成身主角威能"呢句, 一睇就知係俾而家0個D轉生龍傲天廢漫荼毒至深既典型...或者我錯在應該早D意識到你係單純一個Zack hater, 唔應該認真同你討論劇情...

我唔介意你顧左右而言他, 因為你根本冇可能反駁到"冇Zack救Cloud出寶條實驗室, 之後成個故事都唔會有Cloud出現"呢個point

你成段野講得最0岩, 就係"cloud如果有命"
因為響Zack冇救走Cloud既前設下, 你要Cloud繼續響本傳出現, 咪只能夠你自己"如果"
浸mako浸得耐會發生咩事, game既劇情切切實實show左出來
Zack救走Cloud, 同cloud講去做萬能工, 留低左破壞劍俾cloud, cloud因為Zack既死崩潰, 呢D都係個game既劇情切切實實show左出來

咩天選之人, 咩主角威能, 永遠都只會係你既"如果"
係呀,因為game既劇情就係咁整左出黎
係有zack救cloud出黎既劇情,但無zack由頭到尾都無出現既劇情
但同時,係本傳,錫菲係ff7由頭到尾都係要面對既問題
就算有Zack,佢都係對付唔到錫菲
但就係白卡仔cloud抽低左錫菲
主角威能呢樣野係ff7 community 講左好耐
錫菲本身由出世開始就係jenova細胞其存
佢強係理所當然,由出世開始佢已經係英雄
但cloud天生就係普通人,佢係用普通人既血肉之軀去頂錫菲一刀再掉佢落街
以血肉之軀去頂住jonova細胞最後無被侵蝕同劣化
最後仲以普通人既血肉之軀去頂住生命之流
呢個唔係主角威能係乜野
zack係本傳就係劇情中既一個小人物
真心唔係得你一個識得打機睇劇情
ff7本傳其實有好多細節位你都未必留意到啦
你咁認真
Zack喺正傳ps ff7根本係連yuffie都不如既配角
當年唔係因為ac bc cc dc project帶起左中二病ff7潮流
我敢講今日根本冇人會記得Zack呢條雜魚
成班傻仔玩完cc就吹奏Zack,事實班友連ps都未掂過
睇到我以為自己先係白卡
可能因為我之前冇玩FF系列,16我自己果陣玩落覺得冇咩大問題
我當然唔會留意到哂所有細節位
所以我更加唔會否定我有留意到既細節位

其實你要明
你成個立論最站唔住腳既地方
就係你否定Zack既原因, 其實係完全可以套用落其他角色

"因為Cloud係天選之人, 所以唔駛Tifa引導佢都可以回復正常"
"因為Cloud係天選之人, 所以Aerith既白魔法根本多餘"
"因為Cloud係天選之人, 所以佢一個人已經可以隊冧Sephiroth"
睇番你上面講既野, 套落我呢幾句說話, 完全冇違和
結論係, 其實你唔係否定Zack, 你係否定緊成個FF7既故事

如果講到咁, 咁其實真係可以唔駛討論落去

FF7係少有地, 只要係叫得出名既角色, 都一定有劇情作用
就算本傳歸類做隱藏人物既Yuffie同Vincent
都係一個帶住五臺同神羅既恩怨, 一個帶住寶條同Sephiroth既恩怨
唔會有一個係可有可無, 出唔出現都冇所謂既工具人

某程度上我唔會否定主角威能呢個point
但調轉講, 你又可以去FF Community度表達你對Zack既睇法
我相信應該有更多人用更多字更多意見去否定你
當年打FF7, 問過身邊D人
十個唔知Zack係做乜鳩既人
9個都冇睇過呢段劇情
https://www.youtube.com/watch?v=g_SgvAb8W9M
CC最後0個章根本就係照住呢段來做
結果個個都以為CC個結局係夾硬幫Zack加戲, 笑左笑埋右
又唔玩/唔睇原作同前傳故事, 唔睇曬前文後理
知得果少少又要扮專家想人認同...
"因為Cloud係天選之人, 所以唔駛Tifa引導佢都可以回復正常"
有機會,但如果無TIFA,CLOUD可能要用更長時間去醒,都有機會係白痴個時已經比DIAMOND炸死左

"因為Cloud係天選之人, 所以Aerith既白魔法根本多餘"
呢個肯定錯,無Aerith既白魔法,鍚菲既黑魔法應該已經爆爛地表,白魔法雖然因為遲作用而有反效果但都係保護左地球本身,肯定唔係多餘

"因為Cloud係天選之人, 所以佢一個人已經可以隊冧Sephiroth"
咁無CID渣飛船又點入到大空洞?
不過事實上打到最後都係CLOUD自己去同鍚菲隻抽

你話我否定緊成個FF7既故事,現實上你只係將Zack放大到成個FF7
而事實上的確FF7本傳都係有好多唔合理既地方
好似TIFA明知道成件事係點都唔出聱,係REMAKE到呢點係真係有改善到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞