FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
AC 3小強唔使死又做多咗...
為咗扭橋
講乜生命之流有多重世界呢啲夾硬加嘅設定
牽強到呢
同我話掘石油啲石油會連接多重世界有乜分別
所以巴雷特係ac去左搵石油
其實所有remake既故事, 只要有原作冇既劇情, 你都可以話佢係"夾硬"加的
但"夾硬", 從來唔等於牽強

好似人龍極2, 因為零, 所以響真島線"夾硬"加左十幾年後同牧村重遇既故事, 但一D都唔牽強, 仲好感人
佢重製啫
冇出新喎
BIO其實REMAKE冇改啲乜
2表裡線少咗好多內容
都有人屌
但唔算好用力
3就屌到升天
但主要係因為太短遊戲時長
好冇誠意
4就神作級
ADA線同LEON真係做到表裡
其實劇情上基本冇改~只係多咗啲配角嘅戲份~
人格立體咗
補足返原作嘅不足~
其實我覺得FF重製都可以咁樣走~
但佢如果真係改~又未嘗不可~
15既十年騙案
16既龍頭蛇尾

的確FF其實由10代之後已經慢慢變到唔知搞乜...
要執都係bandai個遊戲部門執柒先啦
點解要燒到笨大那疊
唔計REMAKE
10好似真係好睇嘅原創劇本嘅絕作
生化4 d對話改晒啦直頭
一我都未爆到機買咩二
你唔免費就冇乜所謂,但係唔想因為一隻game買部戇鳩PS5囉
但10-2+小說唔知咩事又餵屎
可唔可以俾番回合制我….唔想打 Arpg
14 5.0 6.0仲要係故事屈機
ff整成咁就講到要執柒
bandai呢間野D game出成咁都可以繼續出啦
當玩具廣告
三集唔係好鍾意第一隻既,我諗會等第三集出先算啦
開得太多無謂project
呢幾出果d game隻隻口啤都唔好
果d資源集中返係ff7到就唔洗搞咁耐
呢個都真

玩完ff16,都驚驚地

利申7RM我係鍾意既
Re4都有偷懶位,啲boss變怪物畫面冇咗/就鏡頭
改劇情好失望
但玩落ff7 rebirth 好玩過ff16好多喎
其實我覺得唔應該將Remake、Rebirth當係重製版
情況同人中、Bio依啲真正重製唔同
人中、Bio係重製系統, 同埋補充返啲劇情
主線整體都無咩大變動

所以FF7更準確應該係當佢續集咁睇
即係原版係FF7, 依家係FF7-2
FF7嘅故事已經完哂, 包括所有外傳同電影版
FF7-2係其中一個平行世界嘅故事
Zack無死嘅時間線當佢FF7-3咁睇

而Aerith同Sephiroth就應該好似《魔法少女小圓》又或者《Terminator》
為左某個目的, 需要穿越唔同嘅世界, 直到最後將個時間線收束
所以我估Rebirth最後Aerith同Sephiroth嘅真正身份
係黎自一條Master Timeline, 原版FF7都只係其中一個分支

如果當續集咁睇, 唔講遊戲性, 只要佢唔脫離FF7嘅世界觀同設定
佢改劇情我完全可以接受

不過第3集我都係唔打算買
屌拿星, 無咁多個5舊幾去試SE隻GAME伏唔伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞