FF7 REBIRTH 銷量慘淡!PS5獨佔真是關鍵原因?

519 回覆
33 Like 47 Dislike
zack條線係比舊玩家睇 cloud係比冇玩過原作既人睇
係,呢個就係所謂嘅「遊戲工業化」高生產力帶嚟割裂感

啲內容可以做到好豐富,但就冇乜代入感

成個世界似theme park,啲gameplay就係唔同theme park園區拼湊出嚟
塞唔緊要
係唔好塞到咁難睇
有cloud係到
zack完全無存在意義
上邊果個咪舊玩家舊玩家都有分原作fans, CC fans, or Both
除左滿足d cc 廚之外zack係remake既劇情有乜存在意義你都講唔出啦
根本唔係原唔原作廚問題
係zack係ff7根本無存在既意義
remake個主題係打破命運
我就both 行雙主角都冇問題
仲未完, 你無辦法一口話無, 我都無辦法一口話有
佢會牽涉得合作打Sephiroth就有一定意義
可能下集需要佢既力量去搞掂Sephiroth都唔定
畢竟呢個Sephiroth仲難搞過原作
我另一個post都講過Rebirth同ff16係兩個極端黎

ff16係極端單調簡陋, 無論跑圖定係戰鬥
玩落去好似泡菜啲手機game咁
玩到前期主角覺醒, 睇片睇到瞓撚左, 棄埋GAME
我懷疑過ff16原先係出係手機度, 後來先轉陣到ps5

而Rebirth就係極端瑣碎繁複
甚至麻煩到, 你去廁所小便咁簡單嘅事情
你首先要去打聽廁所嘅情報, 然後要由柴灣跑到去天水圍
入到廁所仲要玩個除褲小遊戲, 唔玩就唔俾你屙
屙完仲有著褲小遊戲同洗手小遊戲

搞咁大輪野, 只係為左屙篤尿
仲要唔玩到金牌嘅話, 獎勵只係得一粒黃豆, 攞撚左都要攞去扔
總之佢要用盡所有方法, 去拖長你遊玩時間

大地圖又空又大唔講啦, 同真三國無雙8一樣
每張地圖實際上有70-80%嘅地方, 根本就唔會去
支線數量又少, 完全唔足夠去支撐起個大地圖
結果啲支線地點距離鬼死咁遠
就算你支線幾好點好都好, 見到要跑嘅距離已經唔想玩
更加唔好講啲神奇高低差, 望到唔等於行到

依方面就應該要學RDR2咁, 唔夠支線任務嘅話
就用隨機事件咁, 令玩家有興趣去探素個地圖
而唔係Ubi咁走去開塔, 屌拿星
唔好叫Final Fantasy, 叫Chadley Factory 吧啦

如果唔係鍾意FF7個故仔, 想睇下會點改
去到金碟樂園同下面監獄個度已經棄左GAME
佢覺得zack存在冇意義 其實係se解釋得唔好 將大哥傳黎傳去 傳到變工具人
開塔覺得冇所謂
但唔明點解要爬塔
FF16 = 閹晒RPG元素嘅視覺快餐

FF7RB = 兒童theme park
好驚訝有人會覺得FF7RE係Sandbox
Sandbox顧名思義,就係講緊依樣嘢

Sandbox嘅特色,係提供可以遊玩嘅工具,但唔提供目標
玩家可以自由咁選擇點玩

btw 日本箱庭有時同sandbox搞亂,但兩者係完全唔同嘅嘢

箱庭係擺好晒啲嘢喺度,等玩家去體驗
箱庭感覺同theme park比較接近?

UO製作人呢篇都幾有趣
雖然theme park係形容MMO多,但FF7RB又真係好似theme park
https://www.raphkoster.com/2022/09/01/sandbox-vs-themepark/
之前唔知themepark依個term
我諗Themepark唔係放喺MMO都一樣係咁理解

Theme Park嘅其中一個特色係園區,而園區嘅內部係箱庭設計
結果玩家做嘅都只係體驗預設嘅嘢

當然園區之間間嘅Connection都好重要,做得唔好
就會畀玩家屌唔做open world仲好
Open world要做得好,第一個要點係要令玩家喺地圖移動嘅過程開心/有意義
原來rebirth係指錫菲羅士
然後主題係改變命運又係指錫菲羅士
咁諗就乜都通哂
响生命之流中仲有一個世界嘅錫菲死唔去
remake rebirth就係講佢點掙扎求存
期望見到佢有朝一日成功縮番入老母個閪到
原來大家覺作隻game咁受差咩?我係唔鍾意玩d小遊戲同大地圖搞到d野太碎,咁咪選擇性玩囉,劇情要玩果d又唔多,反而係唔知點解投入唔到,FF16個個講到咁差但我又玩到好投入個世界會想追住玩落去。
就係劇情要你玩果d多喎, 金碟下面植入式小遊戲有幾嘔心同劇情有幾on9無得抵賴啦
因為zelda有

講真唔係強制要玩果d真係飛得就飛,我連女王之血都唔鍾意玩係劇情投入唔到,同埋d女仔唔知點解比我感覺有d造作,利申幾鍾意Tifa
冇zack呢個人, 你根本唔會有機會見到FF7既cloud
呢樣野本傳已經有講, 根本唔關有冇CC事

打RPG可否唔好齋打, 學下睇劇情?
日本仔game又囉嗦又麻煩又中二,點玩序章都嚇撚走d人啦
歐美game咁多黑人又女權 點玩序章都嚇撚走d人啦
嚴格黎講本傳從來無講過無zack就唔會有cloud
只係講過zack救左cloud,但同時唔代表佢唔救cloud 就生存唔到
只係cloud錯誤地以係自己係zack而某程度繼承左佢意志
無左zack呢個人,ff7成個故事其實都可以行落去,只係中間有d位唔同左
而ff7個時zack都死左十世
佢真正出現得幾個插鏡既回憶
夾埋cloud 既幻想都唔夠一個鐘
係ff7入面一定係配角中既配角黎,夾硬加戲比佢比撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞