27歲邊隻supplement最應該食

444 回覆
4 Like 120 Dislike
益生菌其實要睇菌種適唔適合自己
人人需要都唔同
所以要睇資料/逐個試

我之前食左3個月vitabox 有效 但好Q 貴
轉左係ihreb 買California
感覺效果差d
我食精胺酸都會精神d 運動耐力好左 又硬d
但食完都會便秘
所以我冇食了
好 唔該曬你
搭單問得唔得?中年容易缺邊種?唔想大包圍乜都食

現時食緊鎂同鋅,仲有益生菌,目的係改善腸胃,又真係改善咗
AG1 啦一隻搞掂唔洗煩
邊隻益生菌 我都想改善腸胃
Zinc係製造睪酮,增加性欲
Citrulline先係血液循環
有少少分別

具體咁講
Zinc就令你性慾大啲,易扯啲(唔包硬)
Citrulline就令你扯左會硬啲(唔包性欲)

可以因應自己情況選擇
食晒都得,zinc唔好過量就冇問題
其實唔建議呢類綜合補給
人人身體,飲食習慣都唔同

點會食一隻補給就得呢?

同埋呢啲成份,往往都唔係比最靚嘅形態你

例如B雜,99%係比最低吸收率
而且長期過量有機會引致麻痹嘅嗰種形態

最好真係根據自己情況,逐隻加
就算唔適應,你都知道係邊一隻嘅問題引起

最後,以成份黎計
呢啲一包包一定貴過你分開買的

做多啲research
食落肚嘅嘢自己諗,唔好偷懶

求其食,就不如唔好食
洋蔥素 quercetin有無推介?
點解可以咁多like

iherb都要打手?重要喺連登

ching係咪嗰啲成日凝住有人害你嗰啲?建議你睇睇精神科
岩岩買完NOW FOOD B100先見到呢個POST
食左B50一排都冇咩事
食完係冇咁易攰想, 補貨見到又賣曬就試下B100, 點知原來50MG都會中毒?!!!
留名
而家食緊
Thorne b basic
Viva 魚油
Doctor best 葉黃素
Nowfood 茄紅素
Creatine

食左都成年,比較明顯係
- 咬親唔會生痱知,應該關vitamin b 事
- 舉野大力左,關creatine 事

其他就無乜明顯分別, 想知魚油,葉黃素,茄紅素各位巴打食左有咩分別

師兄有冇邊隻鈣同護眼 推薦?

30歲諗住開始食

維他命c 會食dhc 夠平
https://igennus.com/products/neurobalance-zinc-picolinate-magnesium-vitamin-b6-for-adults-children-120-tablets

呢隻牌子有冇伏?
見佢既from都ok 每粒份量唔多可以少少地咁食
不過iherb冇呢隻 amazon買又驚伏
鈣質會建議連埋維他命D食
Magnesium 都會促進鈣質吸收
而長期吸收高濃度鈣質,有機會導致zinc加快流失

可以參考吓呢隻,有齊鈣鎂D鋅:
https://www.iherb.com/pal/referral/pdp/KUA4928?productId=10695&rcode=KUA4928&utm_medium=appshare

不過老老實實,咁嘅價錢有齊咁多嘢,啲形態一定唔係最靚

個人食Mag會揀Magnesium Citrate/ bisglycinate ,Zinc就最好citrate/ picolinate

但如果要食齊咁多樣嘢,逐粒分開食,都幾麻煩
如果你主要係想吸收鈣,其他只係輔助性質,形態唔係最靚,其實都未必太差的

另外護眼主要就食類胡蘿蔔素,包括葉黃素Lutein同玉米黃素zeaxanthin

可以睇下呢啲:
https://www.iherb.com/pal/referral/pdp/KUA4928?productId=90287&rcode=KUA4928&utm_medium=appshare

要留意,類胡蘿蔔素食得多皮膚有機會會變黃,唔食就慢慢冇事

另外,蝦青素astaxanthin都可以舒緩眼乾
https://www.iherb.com/pal/referral/pdp/KUA4928?productId=57738&rcode=KUA4928&utm_medium=appshare

仲有魚油,維他命C 維他命E等等嘅抗氧化物,都對眼睛健康有一定幫助,需要嘅話都可以睇埋

最後,護眼最直接都係唔好睇咁耐電話,得閒比自己隻眼休息吓就最好
就咁睇啲形態都幾靚仔,試吓冇問題
不過呢個組合都唔常見,你食嚟主要想為咩?
你呢隻維他命D有啲太高,一般RDA都係400IU
1000IU真係極缺乏維他命D先需要

因為過量會令到血鈣過多而中毒
正常其實每日曬太陽15分鐘就夠

Supplement 唔係越多越好
testojack 200 都唔錯
聰明人 真係 依兩樣 其他就..
維他命C + 類黃酮 有無捱介?
師兄,想問下以下呢幾隻點分配食好
飯前飯後 有冇咩注意?

Dhc 維他命C 500mg

Zinc 15mg + copper 1mg

魚油sports research

葉黃素+ 玉米黃素 sports research

可唔可以一次過食?

另外唔該哂師兄上面回覆🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞