27歲邊隻supplement最應該食

385 回覆
4 Like 110 Dislike
多謝解答 之後轉你recommend 個隻
洗撚比你賺咩傻撚
食左冇痱滋
魚肝油既Omega 3含量會比魚油低
變相容易吸收過多額外脂肪

建議可以食魚油
再睇情況加其他維他命
而Vit A D E K係脂溶性
長期過量會積累肝臟,需要小心份量

Flax seed oil就只有ALA
魚油同魚肝油就有EPA DHA
而ALA抗炎都有用的

我個人經驗,食魚油有改善到油性暗瘡皮膚,同事有讚皮膚好左但我中佬黎
有濕疹,銀屑病又唔曬得太陽嘅話,食完真係改善好多,我夾埋鱈魚肝油同維k2食,但係每日至少食10000個ui先有用
雖然你都買左其他
我都分享下比其他人參考啦

好老實,我睇咁多supplement 入面
食collagen真係信仰黎

有人話d研究都係由相關利益機構出資(which is true in many other fields, eg sugar, oil etc)

但都有好多人覺得有改善
唔可以話一定係placebo定點,你自己試過先知

我自己食UC ii都係當bonus
始終未有太多數據support

牌子方面,你可以搵啲type 1 + 3既試下
建議揾有Vit C,可以幫助collagen bonding:
https://www.iherb.com/pal/referral/pdp/KUA4928?productId=55352&rcode=KUA4928&utm_medium=appshare

(利申 無食開,純粹之前有research過)

另外上面我都有講,魚油大包圍有助cell growth

所以你食開魚油覺得ok既話
之後都可以慢慢再加Type 1+3
10000iu超標好多喎小心肝臟
覺得有改善可以停一停之後再食番
40000以下食超過2個月先開始有產生毒性,當然呢個係治療嘅份量,最好俾家庭醫生mon住黎食,驚有血鈣高,但係情況改善之後都係食5000夠
我都係油性暗瘡皮膚 仲有濕疹

ALA同EPA DHA功用係咪一樣?
上網睇話亞麻油可以潤腸
想改善埋便秘問題 係咪應該食亞麻油?
ALA 心臟健康,身體會轉換ALA成EPA & DHA (但好少)
EPA 抗炎,所以對皮膚最有用
DHA 大腦運作

In general omega 3都係促進細胞生成,降血壓,防止血管栓塞

另外之前講chia seed,其實都有好多ALA
仲有好多纖維幫助排便

食油潤腸唔係唔得
但係健康嘅油始終都係油
食落肚都會肥
大牌子優勢係瀨野上黎方便告
講到食得就預咗瀨嘢咁
狂食同一樣野 不嬲風險都高架啦
想增強記憶力有無咩推介?
其實魚油同B雜已經可以改善記憶力
不過可以睇埋茶胺酸L-theanine
可以保護腦細胞

利申 我冇食開
但每朝都飲綠茶,都有豐富L-theanine

個人覺得提神作用好過咖啡因,精神得來會calm啲,唔會太亢奮同埋無caffeine crash

同埋可以search下r/nootropics
Reddit好多人講改善認知同記憶嘅supplement

至於我個人經驗
如果你唔係老人癡呆嗰隻失憶
要改善記憶力
最有用其實係早d瞓
瞓夠七至八個鐘
雖然今時今日,夠瞓係好難嘅
食哂可變清水健?
20~60代

有冇話分別咩人用?
iherb 請打手上連登宣傳supplement

建議你睇精神科
Supplement 對你來講應該真係太遲
咪你2x歲食20代
3x歲食30代
仲有分男女
善存
想問下益生菌有冇推介?
我每日食益生菌同鎂
鎂一唔食2日就會半夜醒
訓得唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞