27歲邊隻supplement最應該食

385 回覆
4 Like 110 Dislike
南瓜籽油+茄紅素+維他命C 暫時食呢3隻
Lutein一年左右,隻眼係無咁乾
Lycopene 一個月,無乜特別感覺,食係因為痾尿有時會痾唔清, 平時又無乜食蕃茄

聽左巴打講即刻唔撚食 now food 隻b complex 同omega-3 當跌錢算
Hello
想問問B雜係唔係都係建議朝早起身食?
如果臨訓前食係咪冇咁好?
(依家臨訓前食維他命C)
呢隻都ok的

不過雖然有埋DPA,同佢每粒EPA同DHA都多少少
但逐粒計貴過viva naturals接近一倍
兩隻都係IFOS,濃度都有85%以上

OmegaVia($5.34一粒)
EPA 780mg, DHA 260mg, DPA 40mg

VivaNaturals($2.76一粒)
EPA 700mg, DHA 240mg

你覺得值就得
食晒考試有冇100分
Zinc 食左精液都多啲
ifos同海洋之友有咩分別
IFOS係驗魚油,重金屬嗰啲
Friends of sea只係可持續捕漁認證唔關事

另外你呢隻有魚肝油成份
每份已經有40%每日所需Vit A (視乎幾多歲,自己做research)

需要小心份量,避免長期過量引致肝臟中毒
巴打話佢隻b6 食得多會中毒,個form 唔靚
佢全部form都係低吸收率
Pyridoxine既B6長期食多過50mg更有機會中毒
P5P就無事
但除非醫生開,否則都唔建議日日megadose

各國衞生部門建議B6份量:

Source:
https://en.wikipedia.org/wiki/Megavitamin-B6_syndrome?wprov=sfti1#Tolerable_upper_limits

另外以下係B雜既各種高吸收率形態,可以參考

Vitamin B1: Thiamine
Vitamin B2: Riboflavin-5'-phosphate
Vitamin B3: Niacin and/or Niacinamide
Vitamin B5: Pantothenic Acid / Pantethine
Vitamin B6: Pyridoxal-5-Phosphate
Vitamin B9: L-methylfolate (L-5-methyltetrahydrofolate)
Vitamin B12: Methylcobalamin

我上面嗰兩隻B雜都齊晒的
其他牌子都無所謂,最緊要B6唔係中毒嗰隻就得
Sports Research都有IFOS認證
76%濃度(計EPA+DHA)

vivanaturals 價錢接近一樣(180粒計)
但濃度85%,都有IFOS
自行決定

https://www.iherb.com/pal/referral/pdp/KUA4928?productId=121830&rcode=KUA4928&utm_medium=appshare
出現出現啦
成日眼乾
有無咩supplement 推介?
人地應該負評佢後面嗰句
吸唔吸收同多唔多呢啲尿冇關係?
冇食開魚油就食魚油(上面我有推介)
食緊魚油就葉黃素
佢應該要食偉哥
食瑪卡必爆瘡
岩岩買左
岩岩開始食 一日2粒定一日1粒好d?
Thanks
super moment 黎講我聽到最後晚餐
一日一粒夠做
食幾個禮拜睇吓覺得點先決定加唔加
Zinc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞