27歲邊隻supplement最應該食

385 回覆
4 Like 110 Dislike
每日
想問下磷蝦油有無用
RCT唔肯定有無人做過,始終都有機會出事,未必會搵人做

你求其google B6 toxicity ,都大把case report ,要搵一定多過我呢度講嗰啲

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38098895/

We present a case of a 73-year-old male with a three-year history of progressive peripheral neuropathy who was found to have a serum vitamin B6 level of 259.9 nmol/L (reference range: 20-125 nmol/L) but only reported taking a daily multivitamin containing 6 mg of vitamin B6.

呢度就每日食6mg都出事,好多人貪平買嘅Now B50成50mg pyrodoxine,自己諗
我有呀,一般葡萄糖胺Glucosamine都係食1000-1500mg
軟骨素Chondroitin就唔係隻隻都咁高,呢隻暫時見過最高

有啲人會分開早晚每次兩粒
我就朝早空肚直接啪4粒
見到個Pyridoxine 50mg已經唔洗諗
坊間99%綜合維他命都係呢隻B6

我自己就唔會揀,寧願買貴少少都費事搏啦
上面都有好多關於B雜既分享同討論,自行參考
同魚油一樣都係omega 3(EPA, DHA)
保持心臟血管健康,抗發炎等等
我又食開魚油,覺得對皮膚幾好

但都要留意返omega3濃度,避免吸收過多額外油分
我上面都分享過點計可能好多人都唔知
我見磷蝦油既epa dha 係比魚油低
大部分成份都係就咁寫住係磷蝦油
所以先想知有冇用,同普通魚油唔知有咩分別
有研究話磷蝦油吸收率比起魚油高30%
所以份量會低啲
但係都有其他研究話魚油反而好啲

其實都冇好絕對性嘅結論
(如果你搵到有決定性嘅研究我都想知)

不過每mg計,磷蝦油的確貴好多
另外磷蝦油有蝦青素astaxanthin,對頭髮健康,面色紅潤都有一定幫助,有需要都可以食嘅

只要留意返邊隻牌子濃度高啲,其實不妨一試

反而我都諗緊之後好唔好買啲蝦青素嚟食頭髮有啲白
水溶性同脂溶性要識分
飲夠水就冇問題飲唔夠水食咩都死
硒 selenium
Throne建議一日1-3粒
其實1日1粒係咪都夠
係,因為其實一粒都超過RDA
但市面上無B雜係唔超標
唯有揀隻形態好啲,唔會中毒嘅嚟食
覺得擔心嘅,可以搣開膠囊,分開一半啲粉沖水飲
想增加骨膠原係咁咪食膠完蛋白
就咁睇d form都靚仔,Thorne 係貴得有道理既
不過咁多款加埋,除非醫生建議呢隻比你
否則你長期食都未必太好
可能會吸收太多營養,增加肝臟負擔

其實你覺得自己身體想改善d咩?
針對性逐隻食,逐隻stack落去再睇自己反應,會好d

Supplement呢啲寧缺勿濫

真係乜都唔想諗又啱啱開始的話,通常建議食魚油
因為普遍飲食都無乜深海魚omega 3,make sure你補充番先

之後睇番自己身體同飲食習慣再加
睇你需要食嚟改善啲乜嘢?

Type 1/3就對頭髮指甲皮膚有幫助

如果係關節問題,而家最新係食UC-ii
Undenatured Collagen type 2 非變性第二型膠原蛋白

有研究話比起其他類型嘅膠原蛋白更有效針對關節,可以參考以下回覆:
https://lih.kg/BRwLhqX
如果有食開,揾過隻靚都好啊
要逐隻研究的,上reddit d鬼佬會揾埋paper仲詳細

濕疹益生菌既話,有朋友食開LGG
唔敢話食完即刻皮膚一定有改善
但佢話食完去廁所係暢通左

濕疹呢啲長期抗爭黎,個個人體質唔同
戒糖戒奶,睇中醫調理都會有用

不過講到尾
supplement都唔係仙丹
健康都係要靠自己

其實都係不外乎幾樣野
飲食,運動,睡眠,情緒
每樣都好dd ,慢慢改善少少
第時既自己就會多謝今日嘅你
唔該晒巴打
食L Citrulline會好過就咁食L Arginine
Citrulline會喺身體轉化做Arginine
Arginine再促進Nitric Oxide增加血液循環(即係硬d)

但未用完既Citrulline會儲左喺身體留得耐啲
所以會好過就咁食Arginine的

我跑比賽嗰排有食過Citrulline,個人耐力感覺係好左,的確冇咁易攰

有人話Citrulline同Arginine一齊食又會更好,但我自己未試過(因為覺得一隻都夠做)你可以再研究下

我之前就食呢隻,可以參考:
https://www.iherb.com/pal/referral/pdp/KUA4928?productId=59155&rcode=KUA4928&utm_medium=appshare

tongkat就唔熟,等其他巴打解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞