窮撚失眠到想睇精神科

496 回覆
468 Like 11 Dislike
食支大麻試下
焦慮症

以前未知, 未食藥, 晚晚一訓低, 個腦係控制唔到不斷有畫面, 有嘢諗.
後黎食安眠藥解決問題
一食就食咗十鳩幾年.
到近一年食咗SSRI, 情緒穩定好多.
應該可以慢慢減安眠藥. (但我冇決心, 有D沉迷藥物 得到放鬆嘅精神感受)
試下 4-7-8 呼吸法:
4秒吸氣;
引住啖氣,心中數7秒;
最後慢慢呼氣,數8秒;
然後再重覆4-7-8
注重呼吸,一路數住,數數下個人就會平靜左。

另外瞓覺嘅時候,可以由頭頂開始,留意吓自己邊個部位未放鬆。有時候你瞓咗喺床,以為自己好放鬆,但當你每個部位去留意嘅時候,可能你會發現你仲係揸緊拳頭或者咬實咗牙關,試吓微微張開口瞓覺,慢慢感受身體每一個部份去放鬆。

失眠真係好辛苦,希望你快啲瞓到覺
之前都試過,連續每晚瞓2 個鐘。人都癲
之後去睇中醫,佢話我超濕
俾咗去濕+安神藥我
即晚飲完,瞓咗6個鐘,之後都正常返

親身經歷,你參考下
希望幫到你
我都係咁 持續左都一段時間
脫離左之前果份工作再抖多左一陣
而家好返啲 雖然有陣時都係訓唔到
但我feel like以後都會係訓唔好
反正訓唔著
整多份保安嚟做
試吓賺多份錢
介唔介意講下睇邊個
冇錢已經係其中一種焦慮來源
仲要惡性循環係咁睇醫生睇到冇錢
你真係要催眠自己根本冇事,做多啲運動令自己攰啲
有啲病係要靠自己
tg: @Babooooo
留名
樓主,既然你知道原因唔係壓力
又試咗咁多種方法都無效
不如試吓中醫,我覺得可以改善
而家沖藥粉好方便,一星期藥都係$600左右

嫌煩可以先去藥房或者萬寧買呢隻試下
冇咩副作用,好過你食黑色素啦
我有一年又係咁 為咗唔俾自己訓個陣亂諗嘢
戴住耳機聽podcast, sitcom, 甚至係聽唔明嘅日文動漫
聽下聽下就訓着 聽音樂唔work
屌你!
今次覆得咁正常!
我曾經有一排失眠好嚴重, 我就直接唔撚訓,
意思係上床一陣如果訓唔著, or 過一陣扎醒訓唔番,直接起身沖涼打機,睇戲睇劇睇波。

睇撚到攰到仆街,自然就訓到,
果種攰既狀態去訓,好快深層睡眠,好撚個成晚係床6 黎6去果種垃圾睡眠
眼罩耳塞都試過?
我耐唔時都有 之前有一排試過好嚴重
後來試咗好多唔同方法
發現原來自己唔可以冇聲訓覺
如果個房靜晒 個人就會諗好多野 停唔到
最好緊係身邊有人/治療師講野帶你入一個放鬆嘅狀態 例如佢會叫你呼氣吸氣 你淨係聽住指示佢做
要唔使自己諗嘢先會真正放鬆到

不過呢啲頌缽治療班都幾貴下
我老公把聲又好出戲
最後科左三百幾蚊買左個訓覺app
聽住啲night time story/ meditation session黎訓
我覺得幾有用
依家一訓唔著就會開app再加蒸氣眼罩瞓覺

蒸氣眼罩係另一個強烈建議
普通眼罩簡直冇得比
希望幫你到訓到一個好覺
即刻收你上房然後唔俾你落床/去廁所
咁揼骨按摩打拳採耳拔罐
我果陣未試過
不如抄下聖經
我做完運動果晚都係特別唔好訓
做得太過就係肌肉酸痛難訓著
藥房買phenergan 試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞