窮撚失眠到想睇精神科

494 回覆
467 Like 11 Dislike
失眠持續左六年
仲要愈黎愈惡化 已經三晚訓唔到
下一秒覺得自己會猝死 心口好痛

一係就個腦控制唔到自己係咁諗野
一係就個腦自動play左好多好怪既畫面
令我以為自己發緊夢
但其實個人係無進入睡眠
明明個身已經放鬆曬都係進入唔到睡眠狀態

counsellor都睇過 教我呼吸 放鬆既方法
自己都有睇好多心理學既書 令自己唔好咁易陷入情緒
我自己都覺得心理方面係有改善既
已經連social media都好少睇 手機有介

食過特強退黑素都無用 聽歌 香味都無咩用

運動/拉筋方法有做過 但行完山/yoga攰到仆街都可以望天光
訓唔到有陣時真係想開個窗跳落去算啦

曾經覺得自己係焦慮
但有陣時聽日放假/無生活壓力都訓唔到
但又諗唔到有咩壓力既來源
我最大壓力就係驚訓唔着
一個惡性循環

除左精神科我諗唔到其他辦法
身邊講出黎都無人明白 已經唔想再攞出黎同人講

但真係負擔唔到太高昂既費用
counselling已經唔平 睇到比人term埋都無改善
雖然好窮但覺得自己要睇精神科
請問大家會唔會有比較平既精神科醫生可以推薦
打十次飛機然後訓著
試吓連續兩晚唔瞓 到時企喺度都瞓得着
買張機票,去第二度放鬆下.
加油。
不如唔好睇counselling住 將啲錢用落睇左精神科先?
我都有失眠問題 可以留個tg 交換下資訊?
三晚無訓了
我係去旅行都可以訓唔到…
我以前都有失眠問題

後來試咗瞓覺前盡量唔好撳手機走去睇吓書或者冥想之後會覺得容易入睡好多,試吓搵方法學習個人點樣放鬆
可以問下啲社福機構推介
有經濟需要好似可能收平啲
我已經無睇了 因為佢覺得我ok就close jor file
但我都無點改善失眠只可以話我個人正面左dd

但我呢d case排公立應該係有排輪
所以想睇下有無平d既精神科自己出去睇
認真答,我都真係試過,而且比你嚴重
我嘅方法係離開自己住嘅地方一段時間,而且要識一班新嘅人或者同啲唔太熟嘅人價下
希望幫到你
傾下
去搵鄰近社區中心社工幫手
我都無咩資訊可以分享就係因為無辦法先想上黎集思廣益下
點睇都係焦慮
無錢睇住家庭科先
1.你幾多歲
好明白你失眠好辛苦
不如你試吓暫停counsellor 睇住精神科先?
有啲公營機構或者社福機構都有好平嘅可以睇住先
一定有方法可以治療到的 唔好灰心
晚餐食飽啲
得閒又食吓宵夜
日頭唔好俾自己瞓
多啲食有蕃茄的餐
對人生少一啲執着
俾自己多啲娛樂
臨瞓唔好睇電話
夜晚醒咗,盡量瞓返
失眠,自然會改善

利申:失眠撚
I know that feel bro, 唔好放棄ar ,總會好返嘅
Ps:失眠緊3.5 years
自律神經失調?
是咪平時太過精神緊張~試下做咩都放鬆心情,放鬆個人先
建議睇佛經,大念住經
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞