【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

454 回覆
10 Like 1 Dislike
個人經驗,維A 對去暗粒既功效不大,即係你本身已經有暗粒咁你搽佢係唔太清到暗粒既

如果你已經清左暗粒咁用vit A 係可以減少出新既暗粒
differin gel 咪維A囉

呢隻係高級組,除非你嚴重暗瘡否則就唔好一黎就打大佬
同埋你有冇用啱方法建立耐受性?

cerave 係cleanser?如果係試下加埋水楊酸精華

去暗粒最快捷方便係出去做hydrafacial / aquapeel
搽咩都冇呢兩樣咁快
想問下大家知唔知日版肌研紅色抗老line有無retinol?
呢排想搵下新既平平地乳液用 見佢都唔貴
我睇yesstyle話佢有retinol
但睇官網又唔覺 淨係寫主打nia

另外想問下有無巴絲用過ipsa既乳液有無咩評價
紅色冇
係咪清爽個隻30 spf ?
想問有冇圖?nivea有勁多款防曬

呢隻
濕疹手少少發作 甩緊皮
搽eucerin fab ad+搽好多油都仲甩緊
係咪要買枝cetaphil搞搞佢
本身大油田
晚用retinol 1%好滿意效果
早依家用緊TO既nia 10%+alpha arbutin 2%+防曬

早依家想攻頂神仙水
追過post見玉絲+好多其他巴絲都覺得神仙水ok

有無巴絲都係油肌試過神仙水?
效果係咪真係咁好咁值得?

想問下呢啲斑係唔係一定要去做激光先清到
冬天嗰期封塵咗,最近攞返出嚟用 我油性混乾神仙水夏天搽都唔錯的,主要for去角質幫助後續護膚品吸收得好啲
神仙水唔係去角質的,去角質係clear lotion

主要係補濕修護少少美白
值唔值就睇budget,但,外面果d 所謂平替化妝水基本上係廢既,如果係要試發酵物請直接買SkII 唔好浪費時間
唔一定但護膚品肯定係好好好好好慢(以年計)
激光快好多

同埋請搽足夠防曬
我呢啲難唔難搞
想激光可以去邊到搞
有咩方法先可以period 前後唔爆瘡
sor, 呢個唔熟唔敢亂答,請參考下格離醫美post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞