【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
想問下retinal轉返retinol係點計?
驚高濃度唔可以日日用
呢排用緊玉絲推薦過既日版muji spf30物理防曬
以物防黎講佢真係好輕薄好清爽 仲舒服過唔少化學防曬
但有幾次我搽厚少少個陣都比人問我塊面做咩咁白無血色
我仲未開黎用
後悔早幾年信咗所謂clean beauty個套,用咗一堆所謂天然護膚品,明明係乾肌都狂爆膿瘡同粉刺

而家轉返用大brand,養咗幾年先叫好返啲,但啲印已經救唔返
對於Paula’s choice 搵佢合作好失望
用完手頭支C想轉會
原來佢咁多醜聞
不過薇佳 隻蜜花酸洗面其實係幾好用
我想問有無咩去疤既方法 去疤貼/膏其實有無效 用過kelocote既去疤膏 最後都係有增生 到底係咪智商稅
手術疤痕 主要唔想增生
因為之後去旅行會可能會落水所以去左松本清望下
已經無擺clear wellness line枝藍色防曬得返本線藍白色個枝
但佢都係寫極防水+珊瑚友善 同埋上手都係好清爽好正
咁我估兩枝應該都唔會差太遠?
如果敏感緊23版我無咩反應
24年我皮膚會無咁stable

但24年真係再清爽dd
其實最好都係去搵醫生搞
佢做得算溫和
u cantry try
主要係100支clean beauty 90支垃圾
咁我可能上網搵下2023版
有冇邊支for sensitive skin用嘅防曬
Shiseido Ultra Sun Protection Lotion WetForce for Sensitive Skin and Children SPF 50+我買唔到
有冇睇過呢個post呀?
有增生疤痕(蟹足腫) 做過治療請入
https://lih.kg/awMkQnU

無乜野既話其實唔搞好過搞
唔好買cerave mineral sunscreen 又lup又難推個white cast又重
去粉刺精華 CeraVe Acne Control Gel (GlyA + AHA + 2% SalA + NIA) 可以同維他命A晚霜 Neutrogena Rapid Wrinkle Repair Regenerating Cream (Rnol) 一齊用?
AHA同A酸類最好隔日用
普通保濕都唔做
唔缺水可以唔補濕
呢幾年敏感肌牌子or even日韓開架都出左好多物理防曬
可以去萬記屈記/松本清試左先
人不在香港
sunday riley支15% vcip serum 好膠油
完全唔岩油雞 成50g有排用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞