【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

454 回覆
10 Like 1 Dislike
停產唔係掛
早知上年去買多兩支
Muji純物理依支得Titanium dioxide,唔係好防到UVA1,姐係都會曬黑,比較曬個陣用其他防曬好啲
我反而覺得嘉丹有啲笠
avene 一上面我都會吉吉地 不過隔十幾秒就無事就keep住用
求救求救求救

呢個係我平日大概既流程

早上:Aqualabel保濕化妝水
->(有時會搽timeless 維C10%)
->MINON Acne Care Milk
->Azelaic acid20%
->防曬

夜晚:Biore 卸妝油
->Cetaphil Acne洗面/Cetaphil gentle cleanser
-> 隔日Pacifica Glow Baby 5% AHA + BHA
->肌研金水
->Kose Tigeraid Cica Cream
->Differin 0.1

本身我唔係敏感肌底,我唔知我到底係purging定breakout,但12月開始我都有寫differing 同Azelaic想去印,但到依家啲暗粒同紅印紅點keep住唔退,好似仲越落越多,點算好早排去facial美容師話我搽A酸搽到薄哂要我停,但係我啲印同瘡仲未退,應該要轉野定點好

A酸唔會搽到薄傢
咪聽人鳩up
咁我係咪應該繼續搽酸,佢不停話我搽酸搽上癮,又話我皮膚依家容易紅,本身係混合而家變咗乾肌
請問有冇cream mask介紹
試下唔好用卸妝油幾個月睇下有冇改善
A酸就係會控制油脂分泌
會變正常
唔會搽到變乾肌
同埋咩叫搽上癮
A酸預左要搽成世喎
@牙志
枝beplain綠豆洗臉起泡好撚勁
冇日本果D洗面咁勁泡
不過洗完好舒服
我勁like
想朝早用下維c, 請問邊隻維c好用或者大家用開邊隻。本身偏油肌
我係搽身,出街都會拎遮所以都ok

物理身體防曬好難買
我用極differin 只係出少左dd 油,冇變乾肌

不過如果覺得乾就加個補濕精華,最好冇油份既
冇成個brand 咁推薦,呢個靠你自己試
錢多可以是但搵個brand 黎做白老鼠

如果唔係請去p.1研究下你想要d 咩先
白滑
因為佢見我又搽A酸又壬二酸又用果酸,但啲印同瘡都係咁,可能想導我買佢啲package,不過我冇買冇上當,酸都係繼續搽
我搽極都係爆瘡同留紅印,係咪因為太乾
同埋A酸唔係 AHA BHA PHA果d酸喎
唔好俾佢誤導
有d人用有glycerin成份會生暗瘡
唔知你係唔係
你自己有冇覺得乾,例如,覺得皮膚乾到有拉緊既感覺?

你早晚兩支化妝水/精華水搽完有冇笠,定係吸曬好乾爽?

樓上有ching 話先停卸妝油都係好辦法

唔知發生咩事就只能逐樣停,測試下邊樣野出事
太多可能,有d 人用vit c 都會出事添
少少離題 有冇人試過食supplement食到爆暗粒
前排食左隻美白丸 食左幾日爆超多暗粒同暗瘡
岩岩先養靚左啲皮膚 突然搞成咁真係好崩
我覺得精華雖然有笠感,但係都會feel到有慢慢吸收
䒠就實我之前一直都係用缷妝水,但啲皮膚超級乾,之後玉絲叫我試下用返油就冇甩皮,有改善
但係我啲印同暗粒都係冇乜改善咁,有諗過係咪tiger cream唔啱我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞