【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
有冇完全唔笠 但又可以防埋long uva嘅推介
paula choice隻CLINICAL Ceramide-Enriched Firming Moisturizer勁臭有冇人用過
無 你包到成隻糭咁出街 無毒可侵

但你唔係完全cover晒成個面身頸的話
最後都係要用
380以上好似都係avene 同 la roche posay行得最前
我一般夠用就得(>370) 最緊要夠爽身 等我用到夠量
kose shiseido kao 買d做開防曬的product line
呢幾年好似都係得幾好用 同 好好用分別
最近扑鎚買左支雪肌精 賣天然環保條line 藍色搖個隻

不得了 進步得太快
shiseido maquillage base可以一戰?
有冇人會用保濕噴霧? 其實有冇用?
不如正經買支防曬用
真係唔會失望
even歐洲牌子都好左好多(用後感)
同埋佢地用左好多basf新做防曬劑
380以上強左好多

Avene同la roche posay>380以上嘅都好有興趣
本身好鍾意用avene嘅嘢

Btw睇台灣邱品齊醫生買左幾款nivea
起擦膠碎起到懷疑人生,唔係後續上妝會有,係搽搽下防曬都會自己捽到擦膠碎,好彩夠平可能留返搽手腳
介唔介意分享吓你平時生活係點,如果唔係勁曬太陽都係普通返工放工我覺得biore紅樽都可以,再擔埋遮/防曬衣/戴帽應該夠哂,而且佢夠平夠清爽完全唔會慳住用,可以搽幾層,但你話户外活動我就真係唔放心交俾佢
我本身唔係好户外活動,等其他巴打絲打

或者都可以試下avene cleanance嗰款,唔係完全唔笠但我自己覺得可接受,搽手腳都可以試下nivea
男仔想請教一下現時嘅護膚情況 ,希望巴絲們可以幫手睇睇

依家二十五歲,之前塊面有個濕疹。

早上:清水/洗面 --> 爽膚水 --> 精華1 --> 精華2 --> Lotion --> 防曬
夜晚:洗面 --> 爽膚水 --> 精華1 --> 精華2 --> Lotion --> 面霜

依家用嘅product
1. 洗臉:Cetaphil 洗面泡沫 - (乾性中性及敏感性皮膚)
2. 爽膚水: CAUDALIE 葡萄籽清新活力爽膚水(早)// Factiv PHA2 (晚)
3. 精華1: Factiv HYA3
4. 精華2: Factiv NIA10
5. Lotion: Factiv PAN1
6. 面霜:First Aid Beauty Repair Cream// Cruel Facial Cream (隔日用)

保濕面膜就:Neutrogena deep hydrating (三日一次)
清潔面膜就:Kiehl's AMZ clay (三日一次)

係到好奇係咪都係太油 感謝先

以下是圖:
Nivea防曬笠到手腳都唔想搽
用differin 啦
想問下有無人買過美容院版嬰兒針精華同面膜返屋企自己做?有無效果
同意
同埋我覺得佢唔使用咁多serum
濕疹底都用得differin?真心唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞