【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

454 回覆
10 Like 1 Dislike
啱呀
唔駛要甩皮傢
keep住用先有用
想問吓如果用咗N記維A泵裝個moisturiser
係咪就唔使用佢罐裝嗰個cream
想改善黑白頭同毛孔問題
希望大家可以對我嘅護膚比下意見

乾/混合肌
日頭:清水洗面 > 維C > 保濕 > 化妝
夜晚: 卸妝膏 > 洗面奶/ 磨砂(一星期兩三次) > 化妝水 > Mask (隔日) > 保濕(法國果支萬用霜/ B5) > cosrx Retinol

嚟緊諗住日頭用埋水楊酸洗面奶洗面 唔知有冇幫助
同埋卸妝想轉用卸妝油聽講可以乳化黑頭?但有少少驚太油出暗粒
之前試過無印可可巴油但好似冇咩感覺 有冇絲有用過
T位洗完面唔夠一個鐘就出油 但面頰中快唔乾唔油
之前用阿媽嗰d爽膚水同精華面霜
curel化妝水1+bioline aqua精華+面霜
完全冇效果 早幾日回南仲要勁立
呢個case係咪應該要控油爽膚水+保濕精華咁搭配?
定係要全攻控油
有無係眼周用非眼霜類a酸/a醇?

大陸cerave係大陸造
同埋竟然有70g curel cream 198人仔
月球表面用咩產品好
香港同台灣都有啲係mic,唔同size會唔同產地
醫美啦
搽嘢唔會有太大改善
咦,冇留意到
但香港好似係冇SA cleanser 同cream to foam cleanser
同意
想問下n記 隻retinol 精華同銀鑵冇咩大分別純講retinol 成份的話
SA cleanser HKTV mall 官方有賣
Cream to foam冇
Cerave 支支最近出左隻hydrating soothing cleanser 但美國同其他國家都冇出
https://www.neutrogena.com.au/face/aging-skin-concern

Jar 0.13%
銀罐0.1%
Serum 0.05%

唔知點解係 Australia 既N記會先會show retinol既concentration 但唔知佢係賣美馬同香港既貨係咪都一樣 但佢包裝都係made in France

其實最大分別係質地
銀罐同serum係液體
Jar (擰開蓋個隻)就係霜狀 夏天夜晚可以就咁搽 我用緊美馬fragrance free版 香港冇出
有黑頭就唔好用LRP B5霜啦咁厚
醫生建議用卸妝油 suppose你用balm差唔多效果
https://youtube.com/shorts/U6k0X-h8F2A?si=6giXk_WLHSpuq9P5
竟然枝銀色serum反而得0.05%
仲低過d cream
原來銀罐同jar唔係同一樣野?
本身用開curel moisture facial cream
搽完個condition好好
但佢持續個時間好短
aging care moisture cream會唔會好少少
唔一樣我覺得唔同地方marketing都唔同
銀罐濃度低小小for beginner
應該
銀罐=Jar =擰開蓋個隻=0.13%
銀瓶=高身pump個隻=0.1%
因為最近個妝好唔貼
額頭會浮粉甩皮
我用緊jar嗰隻覺得有啲乾
用啲封閉性帶咁高嘅保濕啦
男仔 鼻同埋額頭比較油
追左幾個post最尾揀左cetaphil粉色嗰set爽膚水+精華+無油乳霜同埋同牌子隻Gentle Skin Cleanser
用左差唔多兩個月個鼻個控油效果都唔係好好
呢兩個月個鼻頭同鼻翼已經爆左兩粒瘡 係咪應該要轉?
定係繼續試落去好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞