【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
暗瘡未停既先睇醫生
睇好再講其他
想問吓消炎精華入面
Hada Labo HA Supreme Cica Hydrating Concentrate
其實係Cica定Cera

因為我返個product名
Cica係Soothing Concentrate
Cera先係Hydration Concentrate
我估係cica至啱
之前追post 試左用杜鵑花酸
真係少左好多好多好多爆瘡

想問下平時點補防曬?
如果無化妝的話
係office係咪可以用卸妝濕紙巾(定清水)洗一洗面
之後 補少少day cream 先再補防曬?

定係直接補防曬就ok?
我防曬而經覺油了。
卸左再上過應該最好
想問下邊隻暗瘡貼好? thanks
我都問過
好似冇
第一代我都搵唔到,邊間肯賣俾我
請問油性敏感肌可以用咩牌子
想問下a酸藥膏開左幾耐先會變質
有支開左半年再用返個效果會唔會唔係咁好
生瘡:benzac
粉刺:differin(0.1 adapalence) 我搽左兩個月,一開頭未適應甩左兩日皮,耐之後依家鼻頭上面啲粉刺冇晒!!,係冇晒!!面頰兩側嗰啲油脂粒都冇埋!!!

Adapalence打手now
男去日本想買返支保濕
有冇好推介
咁有效?
我d皮脂管線仲係度
有冇人係keep 住用外用a酸 護膚 覺得點
係!皮膚明顯光滑左
我長用differin gel(0.1 adapalene三代a酸)
而我係睇咗大量dermatology學術文章先至咁用
暫時用咗兩個月,每次用嘅份量大概兩粒黃豆(算多)
喺經歷完第一個禮拜有兩三日甩皮同埋皮膚敏感
依家皮膚明顯光滑左,油脂粒,粉刺明顯少咗好多
仲有皮膚白左,冇暗啞

睇返adapalene原理同作用機制其實好適合日常護膚
其實日常護膚搞咁多嘢,都係想少啲粉刺皮膚過滑啲
佢同第一代a酸嘅分別只係唔會同細胞入邊三個a酸cell receptor當中rar-a結合
而只同rar-b, rar-y結合
呢啲rar受體對皮膚細胞嘅分化起到作用
透過抑制表皮細胞異常分化,減少角質層異常增生,
同埋粉刺嘅形成
(因為粉刺嘅形成係from油脂/死咗嘅表皮細胞/細菌同其他污糟嘢,抑制細胞異常分化可以減少其中一個導致粉刺嘅成因)
甚至以上rar受體可以影響表皮細胞基因表達,刺激細胞新陳代謝進步,同膠原蛋白增生

至於rar-a係同retinoin嘅高刺激性有直接關係

三種外用A酸入邊(唔計第四代因為太新)
得adapalene係唔會同rar-a結合
即使第三代另外一隻tazarotene都會同rar-a結合
所以得adapalene係美國/大陸otc
不過因為佢唔會同呢個受體結合
而呢隻受體會喺表皮同真皮層都會有
佢喺刺激膠原蛋白同加強細胞新陳代謝方面冇另外嗰兩隻咁勁
所以另外嗰兩隻係美國係FDA approved for anti-aging

竟然第一代可以anti aging 點解你唔用
1. 因為Rx only 唔敢自己亂用
2. 副作用大過adapalene
3. 近年Adapalene都有evident based係anti aging but not that potent as tretinoin
3. 我先25歲,邊洗咁勁
想問下
呢類肌膚 應該揀乳狀、膏狀定泡泡
我都係用緊第一代
第一代香港買都唔洗100蚊

另外想問下 如果係摸落突起左既瘡但冇膿頭
係咪用benzo會有效啲
Yes, benzac (bpo 5%)對大瘡好有用
但bpo會放氧,會分解tretinoin
同第一代a酸唔可以同時用
第三代adapalene因為化學結構非常穩定,所以就可以同時用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞