【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
Aesop 好用但不幸地又俾Loreal group 收購左

如果唔介意可以試下
HO
我自己岩岩睇番EXCEL果D 好似都唔exactly係磨砂膏黎?
請問絲打試咗未?
有無邊隻身體防曬好用呀?
見到Vaseline出咗新嘢
幾十蚊支好似好抵用咁
試咗 太油 油得黎又會有層野係到硬係覺得吸收唔到
搽上面無刺激無反應 唔知關唔關之前有用過第個牌子低濃度事
同埋因為retinol要第一步搽變咗之後d水質精華唔知係咪搽個心理作用
或者你地可以試吓佢emulsion款
squalane款我真係搞唔掂

利申廿中
Emulsion 款個膚感好好多
有冇人用過MTM labo face cream?
同Tatcha又點比?
諗緊下一次試新嘢
生瘡:買支暗瘡膏搽左先
粉刺:生左N 年既經驗係搽咩都冇用,最後都係aquapeel 先搞得掂

同埋,個人覺得控油產品係冇咩用,一開始好似出少左過一排又係一樣,寧願勤力d 印面油補妝算

你NIA 同LRP 就算冇撞都係二揀一就得,夠油份唔駛搽咁多野
你用咩粉底?
我會過水,唔鍾意果種有d 笠既感覺
Pre lotion真係幾笠下
之前用the ordinary retinol (唔肯定幾%)squalane款雖然油,但嗰排皮膚真係靚咗,後尾用曬冇繼續,塊面就冇咁靚
冇粉底淨係有眼影胭脂?
咁直接拎支lotion 補喺乾既位就得啦

加濕器冇咩用
由於最近皮膚狀態太差 所以想係到問下意見🙌🏻

雖然我已經25歲,但由於一直懶於護膚無點研究過護膚品,所以到依家都仲係超級新手,好需要大家嘅意見🙌🏻(爬咗幾個鐘文 已經長咗好多知識🥹

覺得自己係混合偏油肌,由細到大都會間唔中生下暗瘡 1個月兩三粒到。但呢兩個月突然生好多瘡(應該主因係工作壓力問題), 再加自己忍唔到手,成日 r損左啲瘡,依家下巴有4-5粒+面頰有2-3粒,但因為都r損了所以依家好大範圍地好紅,兼好耐都好唔返(會嚴格控制自己忍手了🙌🏻

本身只會搽求其買嘅olay保濕cream,間中敷下保濕mask咁,無濕疹無皮膚病,以我所知都係冇任何敏感

爬咗少少文之後,我自己總結咗有以下嘅護膚品要買,希望有大家幫手睇睇我有冇理解錯🙌🏻:

1. Differin gel 0.1 - 但因為我r損咗啲瘡基本上係傷口嚟,所以唔肯定用唔用得
2. HA/ B5 - 保濕
3. AHA/ BHA Toner - 去角質
4. Niacinamide - 收毛孔去印?
5. Retinol cream - 去痘淡斑?
6. 見好多人討論Vitamin C,係咪真係好重要?

另外睇咗懶人包嘅抗痘篇,雖然皮膚差咗好多,但又未去到真係爛面,想知係咪真係有必要全部護膚品都用抗炎去痘為主?

麻煩大家了🙌🏻
想問早C晚A其實係點
用kiehls clearly corrective dark spot solution
同the ordinary retinal 0.2% emulsion
係咪ok?
yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞