【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
爽膚水應該滴幾多下落化妝棉
好似3,4滴就濕曬但感覺好似好少
我會直接用手上
用化妝棉 其實係浪費

突然發現olay好多products都係MIC
又要再諗下轉咩美白product好
仲想加peptides喺routine入邊
9up 我用左8-9年1代A酸
最近都想用返3代就算
1代令我皮膚好唔穩定
一個星期最多兩日+平時唔可以加B3/C
3代=<0.025 1代 in theory
係低濃度 但我諗A只要有用 無失去活性 應該都有用
even 0.1 retinol都有用 應該只係無咁多做paper
但呢幾年咁大brand推晒出黎 大家見review都唔差
應該係OK
olay(P&G)出名的都係b3
試下sunday riley b3 我用完覺得唔差
抗氧化+美白+B3
peptide 你是但搵有助滲劑的產品+一支the ordinary都夠洗
我買咗neutrogena新出嗰枝b3
to之前有人講過質地偏笠唔想入手
遲啲去門市試上手先
我夏天嘅routine唔洗用咁多枝精華
冬天先買都得
用左8,9年都仲係唔穩定?
唔係捱過左就會有雞蛋肌咩?
咁我都係繼續3代算
唔係
你皮膚穩定性係動態
你本身個下可能轉季 免疫力差
你會爆得更得人驚
同埋有時三不五時會角質受損

我唔想搞咁多
最近考慮轉返三代算
三代我要隔日用 連續 CHUR 3個星期先會唔得
枝b3你覺得點?
上網啲人話會乾淨啲又去角質
我未開嚟用呀
試過上手覺得半pump搽手背會有啲潤得濟
但好快吸收到
Fyi我對手乾過我塊臉
諗住過幾日半pump搽全臉試返一個月再post review上嚟!
Sunday Riley去Sephora試下先
應該好快有summer sale再唔係bf先買
你搵條毛巾捽面都有一樣功效
廠商想你用快d的手法only
嚴格啲嚟講有分去角質toner同保濕toner
有啲人鍾意用拍打方式上保濕toner
sunday riley個支如果買到最新鮮個批 鮮紫色
用上面一日會減慢暗沉時間 證明真係抗到氧化
無咁易油脂氧化泛紅
唯一缺點貴少少+極快失活(豬肝紫)
但even失活左最活性個堆
佢都係一支類似傳明酸+b3 美白精華
我見youtube有個用tret嘅已經係雞蛋肌
唔會再點樣出問題
啱啱喺屈臣氏見到N記retinol轉咗新包裝
話係第二代A醇
但好似每款都貴咗成舊水
難怪最近好似周圍都冇貨
用緊佢枝serum感覺好似幾舒服
so far冇咩不良反應
想問佢嘅day night cream值唔值得入手埋?
同埋一日用晒幾隻product 會唔會好敏感?
thx
用過day cream同早排新出嘅膠囊serum
膠囊真係唔建議買
上面會好似甩皮咁起皮屑
膠囊款我都見到
好彩諗住管裝未用完冇買到
多謝你分享
我用origins 個支菇水 應該係保濕?
岩岩吱落手吱到成支都係 好似都係用化妝綿好啲
btw 依啲通常幾耐見效? 暫時用左一日個鼻同面仲係紅
你諗太多了 一日解決到個d係藥
我都係用緊呢枝 都係用手上
化妝綿吸晒product 真係好咩
要去角質可以用去角質產品/ 去角質洗面…
巴打用左幾耐先有效果, 我見做特價先入手
BTW如果就咁用手 有咩方法唔會滴到成樽都係
之前見你推薦雪肌精2023/24防曬
請問係唔係依枝?
我買咗依枝試
搽上面感覺真係唔笠同好滑 係陣味臭啲
但搽手好似有層乾咗嘅粉咁 唔太識形容
想問下body你會推薦邊隻防曬?
thx
https://www.kose.com.hk/v2/getimage/index/action/images/name/65f2be60a576c.jpg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞