【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
我無用針吱佢地唔敢吱 費是吱傷
不過好明顯粒黑頭出左好多 我會吱

唯有忍住 或者用有果酸既護膚品溶佢出黎(我自己係咁做)
定期使用水楊酸/A酸家族產品一兩個月之後毛孔內含物就會鬆動,啲皮脂污垢唔會咬死曬黏住毛孔,洗臉嘅時候就會容易脫離
非老年萬年頑強黑頭粉刺可以卸妝油同酵素去溶解
如果即時清唔走就要耐心投資番一個月
首先要肯定係咪黑頭!
要排除係咪毛囊角化、米粒疹或者其他會影響肌膚紋理嘅問題
用得tatcha就唔係為效果靚靚
冬天果個護膚棒好用
宜家夏天2比較適合
或者1晚2日
用咗A半年有冇滑到!
個人認為A酸家族效用以難度排名係:抗老 < 抗痘 < 淡化痘疤 = 淡化皺紋
啫係話想獲得越後嘅成效,就需要更強勁嘅產品
對大部分人嚟講N記銀罐最多都係去到抗痘嘅程度
對油肌甚至抗痘效用都未如理想
要淡化已經形成咗嘅抬頭紋係屬於逆轉級數,而唔係預防,已經唔係抗老產品可以解決到
預防、阻止惡化維穩、逆轉治療所需要嘅強度都不一樣
TO對你唔起效都係因為強度係屬於抗老級別

標準嘅抗痘級別就係differin(輕微痘疤用番三四五年都可以淡化)
大部分市售A醇產品都係抗老級別
家用嚟講,第三代>= 0.05% A酸或者超強力煥膚產品就開始出現逆轉功效,但但但係!要先置諸死地而後生,會刺痛會唔舒服會甩皮,而且步驟出錯會有機會灼傷
再勁啲就要去做醫美級煥膚或者激光

如果係比較淺比較淡嘅紋可以考慮做啲刺激膠原增生嘅儀器或療程,效果因人而異
比較深嘅紋呢就要削走老皮等新皮重新生出嚟,需要一定修復期

又或者如果其實係肌肉記憶形成嘅抬頭紋,本身肌膚結構冇問題的話,以上就唔關事,要靠表情管理或者打botox

暗粒就關A事~
玉絲上水
朝早唔好用vaseline都有其他巴絲提到
仲有日頭補防曬~
睇你對原料本身有冇敏感
產品自身冇傷害
停咗A酸就唔洗咁重凡士林
如果食過A酸療程,之後轉用differin每晚或隔晚保養可以延長皮脂腺萎縮成效,避免復發
唔好用凡士林,用differin
每次扭實蓋,唔好帶出街,唔會陀螺旋轉,就唔大分別
利申會留

同埋都好視乎個牌子個內蓋密封性好唔好,如果啪落去有排氣啜實嘅感覺就留啦,有啲就真係擺設咁
kiehls同fab都冇內蓋都冇問題
無印、樂敦、花王、資生堂、第一三共(Minon)等等都品質良好
自己用Lits半年快樂使用中

SA可以隔日用,一週2-3次都有功效
要睇你唔夠保濕定吸收唔到而乾

腸胃唔好食幾多奶粉都唔會上磅,吸收好但齋食菜唔食肉都係一支柴
齋睇結果表面著手,解決唔到問題根源
會唔會本身石頭埋藏喺底?
如果要唔油嘅A就differin啫喱,純水性絕對清爽
但係要另外配合保濕鎖水產品
要睇後面成分表比對下
再睇埋生產商地址
宜家半年有冇穩定少粉刺?
QC正常嘅IPL牌子可以
有啲好hit嘅ulikeilike牌子就未必
擦膠碎通常唔係太油,而係太啫喱膠或者太矽
日霜可以直接選用有SPF值嘅化妝專用底霜,同化妝品嘅相性會比較好
hi sis
stridex嘅分散劑有一定刺激性,Ammonium Lauryl Sulfate同Ammonium Xylenesulfonate
ALS雖然係溫和版嘅SLS,但係個人唔太推薦長期停留
水楊酸其實作用都好快,三十分鐘內就完成作用
神仙水冇去角質功效,晶瑩露果酸濃度又比較低
只要你唔係日日去角質粉就冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞