【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
爽膚水係咪應該用到塊面濕濕地?
我依家用法係拍面 然後好快吸收曬好滑咁
但上網睇話要有輕濕感
呢啲瘡一律建議睇醫生
係咪冇野可以做到 除左睇醫生
我自己經驗係作用有限
試下茶樹油或者用酸代謝佢出嚟?
茶樹油未試過
Azelaic acid就有用開
之前睇皮膚科食咗半年A酸
停咗藥半年 連Differin都停咗幾個月
依家打緊Laser去凹凸洞
打完2次 加埋period
面頰谷緊粒大瘡 下巴有幾粒細瘡仔
Search 過可能係打完laser用過太油嘅護膚品
加上係皮膚深層本身有暗粒
打完laser佢發埋出嚟
結果皮膚科都係開番Differin比我
係咪成世都要靠Differin喇
果酸+水楊酸先會快見效
壬二酸太弱雞
用到differin有咩問題
抗老 美白 控油
護膚品界最強成分a酸
BPO仲勁
有冇人知neutrogena a醇Rapid Wrinkle Repair同新個隻visible repair 有咩分別?本身prime day唸住入手,但見香港個隻又唔同名
我之前條頸試用Drunk Elephant T.L.C Framboos Glycolic Night Serum之後又紅又痕
過咗成個禮拜都仲係咁
有冇啲咩辦法可以舒緩?
頸比面更敏感
最敏感情況都係凡士林
好少少可以試下堆抗敏面霜
la roche posay/ eucerin/avene
我乾肌 用過cerave 紫管 & cosrx都覺得清爽
點睇avene cicalfate+?定係舒緩cream都係用返lrp b5最好?
原型維c 唔太用到
我試過得obagi vc10% 可以用到下
睇醫生一次你夠你買幾十支立立雜雜的野
if pm lotion可以用到 唔洗用早個支 用埋pm lotion
or 直接防曬 where is yr sunscreen

將albion 支野用完可以換其它 唔好晒錢
如果朝早唔太油可以唔洗用cleanser

過多幾個月完全耐受a酸加支壬二酸慢慢用下
求去水腫 便便地嘅家用美容儀器推薦
經常有水腫
係喎講漏咗

(早)會搽 md:ceuticals 防曬, 純粹睇暗瘡醫生到買埋所以用佢, 之後可能轉cerave mineral sunscreen

咁爽膚水之後換埋 cerave hydrating toner, 見平買黎試下先

𡈼二酸係咪揀20%AzA精華黎搽?

同埋追返舊post話AVENE HYDRANCE BOOST有perfume, 想問下有冇保濕精華同佢咁上下唔笠嘅可以推薦

Thanks!!
有冇人同我一樣用first aid beauty罐cream會起擦膠碎?
壬二酸15-20 都得 都係實證濃度 買藥膏都得
你唔一定要爽膚水 對你黎講 同價位skii會好過你個支
要補濕是但買支平的補水精華一樣得

要「抗氧化抗炎」 ummm好多都做到
防曬搵支清爽就得
你最好揀d低倍數少少防曬平日用
真係焗住好需要大太陽出街/陽光與海灘
買一支搖搖下個類防曬 防水防汗的 先用高倍數

防曬本身唔係油雞皮膚咁友好
諗住送護膚品俾女友 佢本身比較少做護膚所以好少護膚品 暫時得一支乳液用
之前佢話皮膚唔夠濕潤出油搞到甩甩地妝
係偏油性肌膚 諗住買900蚊內俾佢
有冇咩建議 禮盒之類都得
Aesop的好唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞