【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

453 回覆
10 Like 1 Dislike
食完a酸之後用開Cerave acne control cleanser,宜家想轉Aesop in two minds cleanser,見成份都有水楊酸,係咪應該冇乜問題?
維A A酸本身開發出黎就係為左控油控暗瘡
只係發現原來有其他咁多有益效果
新手睇咗基本護膚流程,有冇敷泥膜流程?用緊Kiehld白泥
【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(2)
https://lih.kg/AcEgAgX
已經搵到但係想問
清完黑頭呢句意思係用手清?
https://www.cosdna.com/cht/cosmetic_884c142206.html

呢隻做純保濕lotion 夠唔夠
Cruel 鐵罐spray
想問下邊度藥房買到杜鵑花酸?
問過幾間都要醫生紙
松本清買過
Thx 而家啲藥房咁鬼嚴
N年前買落D package要用埋,
book左今日做Cyro+ LED, laseMD
但完全唔記得左自己早c晚a緊 (我以前食過a酸, 依家早c晚a既份量係完全無咩感覺)
想問下仲做唔做得?
做之前講左先
等專業人士判斷
azeliac acid都要醫生紙?
仲要兩間都係咁
松本清(非Skinore 呢個brand) 唔使要dr note
iherb 隻Life LFO 1% 幾有反應 (要時間耐受), 用左一年, 我岩岩上DIFFERIN 都未見出事

之前有玉絲話IKNEY LIST RETINOL 1% 好似都OK
新手一嚟咁高濃度好易敏感出事喎
想問依家呢個routine有冇咩改善空間
(office返工/想以前啲傷疤冇咁明顯

起身:
清水 > Muji pre lotion > niod copper isolate serum > Differin Oil Absorbing Moisturizer with SPF 30

夜晚:
雪肌粹洗面奶 > Muji pre lotion > Differin Gel > Vanicream Daily Facial Moisturizer

行呢個routine之前塊面偏乾 , 得三角位會出油
用左一排之後三角位都好左 少左出油

另外人在外地 買CeraVe有平冇邊隻係好用 百搭
想問下各位巴絲有冇邊隻維他命c 精華推介
我係油性敏感肌
通常都係兩邊面+下巴生暗瘡
想買隻維他命c精華去暗瘡印
之前試過dermacept c10 覺得幾有效
但而家人在外地買唔返
見人推介skinceuticals ce ferulic 但係好貴又驚買咗返嚟唔啱用
有冇巴絲試過覺得好唔好用
或者有冇其他推介
毛孔比較大
邊隻product 有 photolyase 光解酶?
有冇咩淡斑產品好,想送比太太
https://lih.kg/AycDddX

鎖水 另外見minon 有2款lotion都有矽靈
其實宜家仲有呢個成分既保濕用唔用得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞