【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

454 回覆
10 Like 1 Dislike
Thanks 仲以為精華會高啲%
原來仲差過普通面霜
本身成日會出暗瘡,但唔算多。呢排有啲乾,個鼻翼有啲甩皮,想搵啲保濕。但以前試過用啲cream(好似係豆乳個隻)會出得仲多暗瘡,試過用肌研水個隻爽膚一排跟住會出多左粒粒。夏天一隻用緊一隻抗豆gel狀嘅。想問下冬天的話有冇邊隻好用?有人叫我買torriden隻精華用,o 唔ok?
知唔知咩啫喱嚟?
Tea tree witch hazel day 同night gel.
Day係shine control day moisturiser, lightly moisturises
Night : moisturiser, prevent and fight spots
我見用完唔會爆得勁,又清爽就keep住用
酒精、香料、色素,全部齊曬,抗痘成分得茶樹精油三樣產品都係咁
如果你用埋佢隻SLES洗臉奶仲衰
用得耐會變敏弱肌,暗瘡發炎炎上加炎

試下換咗洗臉、乳液同暗瘡膏先,優先需要嘅唔係保濕精華
英國Drugstore
洗臉奶中意泡泡就
Cetaphil Redness Relieving Foaming Face Wash

接受到冇泡就
CeraVe Hydrating Cleanser
Cetaphil Gentle Skin Cleanser
Aveeno Calm + Restore Gentle Nourishing Oat Face Cleanser

乳液
Vanicream Daily Facial Moisturizer

或者偏好凝霜質地
CeraVe Ultra-Light Moisturizing Gel

暗瘡膏
Benzac AC 5
The INKEY List 2% Succinic Acid Acne Treatment

暫時都唔推薦酸類,長期用Boots茶樹系列屏障會偏弱,要用一段時間打番好個底,屏障完整先會耐受到酸

請問下之前11月聽絲打嘅意見換哂啲野。今日出去搵人上妝個陣佢話我個鼻多角質所以上妝唔貼,想問下如果去角質可以用咩?上網研究過幾類酸好似都有用,但如果我咁樣情況用邊隻會好啲?
去post頭睇懶人包
有個category講無酸柔膚水
依家用緊個隻就係無酸柔膚水入面嘅其中一種,但都係有角質
試下化妝前搽補濕精華喺鼻痴返實d 角質層

但其實應該係化妝果位幫你打好底先上妝
希望香港都會出黑色嗰個系列啦
佢個日有幫我上左化妝水+精華先上妝。我個日係去專櫃試野
其實我依家就咁用手摸都會摸到臉頰同鼻呢啲位好鞋,係咪即係啲死皮留哂係到要去角質?如果用水楊酸/果酸呢類得唔得?
用咗兩個星期n記retinol serum面豬燈爆曬瘡
記得玉絲之前講過你用得太多搽樹油驚你皮膚屏障受損,所以唔好用酸住?

如果你真係好頂唔住好想試,水楊酸小範圍抹一抹試下,等幾分鐘用清水洗左佢睇下得唔得

利申敏感我唔負責
係呀,跟住我聽佢講就換哂佢講嘅護膚品。其實要隔幾耐先叫做recover哂可以用酸?
要睇自己皮膚修複能力先知幾耐recover到?
而家冇爆發期嘅話試咗細範圍先
我覺得可以試下巴近頸嘅地方
唔該你先我諗住試下買0.5%個隻水楊酸片試左先
肌研極潤premium晚霜
cetaphil最普通個隻night cream
cerave pm lotion

想問下其實呢幾隻係咪都係淨係保濕冇咩大分別
前排做完hydrafacial+m22
唔知係咪清潔得太勁 皮膚變到勁乾 好多細紋 眼底又出左勁多逆光疹 已經成個月
唔知係咪皮膚屏障受損 揸左b5 cream幾日都好似無用
可以點搞
想問下見到日本muji有隻淺藍色line既pre lotion
係咪會保濕過香港有得買個支透明樽pre lotion?
想問下有無暗瘡膏專for 下巴啲濃頭瘡
Differin唔太有效
已經隔日落完妝再用Stridex抹面
穿左既暗瘡謝得好快 但周邊都係繼續生
想試下 The INKEY List 2% Succinic Acid Acne Treatment
同埋有用髮尾油的話停埋佢
無用髮尾油 連護髮素都無用
無氟牙膏之前用過,但係蛀左牙就用返正常牙膏算同埋用個排都唔覺特別生少左
本身個底有粉刺嘅話都會繼續變暗瘡一排,可以俾多啲時間,但如果會蛀牙唔可以唔用無氟牙膏嘅話,會唔會試埋戒奶製品,甚至考慮睇皮膚科
想知控油有咩防曬推介?如果油性用緊非油性維c有無問題,因為未用完
想問大家點睇beauty ranking 啲supplement 同skincare 好似係啲專利成分?
想買護膚品改善下皮膚, 平時只係夜晚用CeraVe Hydrating Cleanser洗面,冇用其它護膚品, 揀左幾隻,但唔知自己岩唔岩用,或者有更好選擇. 想各位巴絲比下意見

我塊面應該偏乾, 會有泛紅, 每日返工大概6hr之後,會覺得塊面有D笠笠地既feel
而加每日用既野:
早:清水洗面
晚:CeraVe Hydrating Cleanser洗面(真係好乾既天氣,先會用埋CeraVe PM Moisturizing Facial Lotion)

諗住買既護膚品:
去角質: Dermalogica daily microfoliant exfoliator / Dermalogica daily milkfoliant exfoliator
爽膚水: Dermalogica ultracalming mist
精華: Dermalogica biolumin-c vitamin c serum (有D貴, 有冇其它選擇?)
面霜: Dermalogica active moist moisturizer

慎入:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞