【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
韓國SMTS 果隻?
你想要咩效果?
我用過就覺得普通物理磨砂囉,試完就算唔會再買
allure 笠到喊
allie 先啱
又難推
成份又普通
完全唔明點解咁多人推
想皮膚水潤啲唔好咁乾,所以想買下美容院都有做嘅stms,但原來無乜用?咁應該唔會買了
我都唔知...
希望玉絲快D上水
Labo 枝水 邊到仲有得買
個鼻成日出油 又多白頭 吱極都有
搞到毛孔好大 想問應該用咩產品改善?
我覺得好過前兩三年 變真垃圾
今年好左
anyway 大推雪肌精新版
我用完allie防曬上粉底會起擦膠碎
啦 我呢D9up下 你自己上網問多少少chatgpt會比我講的有用
我假設你係油性敏感肌搭濕疹

感謝巴打詳細回覆 會好好去再further 研究下
最近買左支sunday riley b3 nice serum用
幾好唔錯 成分表好睇 抗氧化夠力水
算爽身可以replace cream for 油雞
買佢係貪佢有重量抗氧化劑 同埋 givaudan 出的一大堆植物提取物 (呢間公司出左好多穩定性好高的植物提取物)
預期效果無咁暗沉係做到少少效果
缺點係 太多成分+有香精 重點係因為太多抗氧化劑而極度容易失活

想搵平替應該係niod 出的MODULATING GLUCOSIDES + 一支10% B3
覺得三重防護粉紅色嗰枝還可以
請問雪肌精新版即係邊隻?
謝謝
https://sekkisei.jp/site/r/r1008/

唔係太敏感 可以試最頂個2支
真係要物防無記錯3850羊個支係物防
而家日羊咁平 抵到爛

green price抵
幾年前買咗藍色嗰枝諗住搽身
笠到用咗一次即掉
早排喺Green price 買左枝仲有兩個月過期嘅avene防曬,到期前應該用得哂,39蚊好撚抵
臉部濕疹其實即係乾癬/銀屑病
而以上其中一個治療方法係用tazarotene
Tazarotene同adapalene同屬第三代A酸
第三代特點係a酸作用時會selectively binding a酸受體
Tazarotene同adapalene分別只在於前者作用時會結合埋rar-aphla a酸受體
Adapalene完全唔會,只會結合剩低嗰兩個受體
而rar-aphla受體係a酸引致irritation/紅腫最主要成因
A酸作用係臉令你少暗瘡原理係加速皮膚代謝新陳,抑制皮膚細胞異常分化引致角質異常增生/變厚

結論:adapalene係可用,而且少irritation
佢咁嘅膚況
azelaic acid可用嗎?
可以,直接早azelaic acid晚adapalene
其他護膚品全唔搽,變成:
早:
非皂基洗面奶
azelaic acid
防曬
晚:
非皂基洗面奶
differin gel

係咁多,頂多加多個保濕臉霜/精華
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞