【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(10)

454 回覆
10 Like 1 Dislike
我明點解你會出暗瘡都用凡士林啦

咁有冇考慮睇醫生食返一個treatment?
食藥肯定最快
vaseline當cream
會唔會搽太厚呀
就算用都係薄薄一浸就夠
成日有個問題
D一罐罐嘅cream有內蓋
其實掉左內蓋得唔得呢?
好麻煩
試下用下D酸?
等個角質代謝正常D
人係日本, 用緊SA 加吹風開始有d甩皮想問有無日本買到既保濕gel 推介?
藥妝店多選擇到爆喎
洗面果d酸可以唔計因為沖走晒
試下用多d酸做peeling
原先好想試serum shield
而家手痕入左tatcha
就要之後先試到
water cream texture非常好
係d味道好奇怪
似係organic咁又唔係香喎
混油撚表示 用完n記a cream 即刻爆咗粒大石頭瘡
好鬼矛盾,明明a 本身都醫到暗瘡

Btw 跟dr grace 買carave night cream 又係太厚 好彩唔貴啫屌
好奇問有冇人覺得香港同日本版有分別
之前去日本太乾,即買即用覺得好撚正
返到香港去屈臣氏回購就覺得好大陣酒精味又唔好用
唔知係天氣問題唔啱,定係真係唔同
可能係purging啫
過左就冇事
serum shield 我當佢sleeping mask用
Tatcha以前有個indigo cream敏感嗰時用幾好但停產咗
Water cream對我嚟講太light
諗緊好唔好買新嗰個indigo overnight repair試
先list out 你而家用緊既skincare 既全名同次序先

等玉絲睇到再comment
thank you
用緊indigo overnight repair
油感比較重
起身都夠潤
又係個香味唔可以叫香
想分享下 cerave嘅products真係好正
我係混合偏油,多暗瘡,用咗佢嘅cleanser, retinol同pm lotion一個月,塊面勁有光澤,額頭識發光咁。以前塊面成日有啲刺痛(特別係搽完護膚品後),呢一個月完全冇呢個問題。同埋真係feel到佢嘅保濕度剛剛好,冬天都夠我用。不過,瘡都係會照爆,黑頭都係照有,毛孔都係咁大,所以有啲comment話用完retinol一粒瘡/暗粒都無,喺我身上就暫時無呢個效果啦
一個月啫
長期用先有效果
去咗藥妝店試紫色
油得嚟少焗仲要好似冇水份咁
如果要偏油身我會寧願用返minon, 起碼佢水油都足
今晚試下curel藍色哩隻溝油用
紫色我未用過唔知同藍色texture有咩分別
cream身都係好軟
但推開就偏油得嚟冇水份
我自己鐘意水油感都重嘅cream
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞